Политика

Калоян Методиев: Реалната Сглобка е Бойко Борисов – Румен Радев

Фасадната е правителството, което е за пред посолствата и масовата публика.

Вече и от Космоса се вижда, че реалната сглобка работи координирано на всички нива и започва да сваля правителството – наднича зад протестите, подготвя местни избори, упражнява споделена власт. Явно са оставили на Радев „енергетиката“. Една новина мина почти мимоходом вечерта на 14 септември. Директорите на „Булгаргаз“ и унгарската енергийна компания „МВМ СиЕнерджи“ подписват в Будапеща меморандум (документ за намерение) за търговия и доставки с втечнен газ. В присъствието на Радев и Орбан. Обикновено щеше да има фанфари, интервюта, репортажи, хвалби на ексслужебници за успехите… Нищо подобно. Тишина. Открих по-голямо отразяване в унгарските медии и в един портал в Индия.
Нямаше прессъобщение, изявление, коментар от правителството.
Нямаше прессъобщение от Министерство на енергетиката (то пък защо да коментира енергийни въпроси)
Нямаше прессъобщение от Министерство на външните работи.
Нямаше традиционните хвалби от президентството. Нито ред от Булгаргаз. Премиерът все повече влиза в ролята на фикус.

Все по-вероятно изглежда, че Борисов ще направи и невъзможното, за да не позволи ограничаване и премахване на служебните кабинети – с процедурни хватки, извинения, схеми… Той се върна във властта през служебните правителства и се надява да се върне и през следващите. За месните избори по места разпадащате се ГЕРБ или не издига кандидати, или слаби, там където Радев има свои. Външната министърка Габриел обслужва президентството, а не правителството и парламента. Активирани бяха близките на двамата земеделци и синдикати, за да протестират. Политическите прокситата са впрегнати да вдигат градуса – ИТН от президентството и Възраждане от Борисов. Дежа вю и с Илияна Йотова. Миналата година една неделя сутрин излезе по БНТ на втория месец на правителството и каза, че редовният кабинет няма 100 дни и е провал, а вчера в абсолютно същото студио, със същото хилене, на третия месец на този кабинет излезе и поиска оставката на Денков. Иначе работи вицепрездент. Озверели са за служебна власт и не го крият. Кадри на Радев и Борисов се оставят на работа или прехвърлят между министерства, за да се запазват. Няма никаква разлика от свалянето на предходния кабинет. Едни и същи роли и едни и същи участници. Едни и същи изказвания. Един и същ тайминг. Въртим се в омагьосан кръг на контролиран хаос.
Радев и Борисов не са врагове, а партньори и съглашатели, които задушават България. От народа не очаквам да прогледне за пошлия театър на измислено противоборство. Всеки си има занаят и си го гледа. Обаче малцинството на политически грамотните, критично мислещите, аналитичните, бунтарите, граждански чувствителните, хората с чест, интелектуалци, будители, четящите трябва да проявят активност, да пишат и да говорят за случващото се, ако не са съгласни с него. Факти има достатъчно. Иначе няма излизане от тази спирала на измамата, на разбита партийна система и институции, няма развитие, няма икономически и социални резултати, няма справедливост и прогрес – само последното място в Европейския съюз и тъжни новини за разпадналата се държава. А винаги има и друг път.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest