Политика

Калоян Методиев пред ФАКТИ: В БСП вървят процеси на узурпация и реваншизъм чрез апаратни хватки

Естественият лидер е само и единствено Корнелия Нинова, казва независимият депутат

БСП в парламента е разделена на два почти равни лагера, а процесите на разцепление в партията започнаха след оставката на председателя Корнелия Нинова след изборния срив на вота на 9 юни. Коалицията „БСП за България“ получи едва 151 560 гласа, равняващи се на 7,06%. Социалистите взеха само 19 депутатски места в новото Народно събрание. В парламента влезе Калоян Методиев, но „изненадващо бързо“ стана независим депутат. Какво се случва при социалистите? Пред ФАКТИ говори Калоян Методиев.

– Г-н Методиев, как изведнъж се превърнахте в „големия“ проблем на БСП. Даже и разделихте партията…
– 
Нищо не съм разделял. Казах истината за подготвяния преврат, за саботажа на кампанията, за софийската и варненска клиентела, за бизнес интересите и зависимостите на превратаджиите. Няма как да ми го простят. И тук въпросът не е за БСП, а за държавата и партийната система. Подобни хора нямат място в политиката. Това е личното ми мнение. Нямам намерение нито да го променям, нито да отстъпвам. Това са най-антилевите и антисоциални хора в идеен и битиен план, които съм виждал. Повечето само се бият в гърдите – „аз съм трето, четвърто поколение социалист, знаеш ли кой е баща ми…“ и т.н. Лявата идея възниква като реакция срещу привилегиите и наследствените права. Още по време на Френската революция. Да няма барони, графове и децата им да ползват социалните блага по право. Едната от трите думи е равенство – равен старт, равни възможности. Тези са антитеза на ляво и социалното по силата на теория и практика от последните 300 години. Да не говорим за битието им на олигарси, бизнеси за милиони, експлоатация на миналото, ретроградност… В кампанията видях как някои от тях лъжат редовите честни членове по събранията. И не на последно място, пробутват дъвката за обединение заради самото обединение. Или са необразовани, или са лъжци. Може и двете. Разговорът в това идейно пространство започва с идеята за класова борба. Животът е борба. Разбира се, в различни вариации през вековете. Не съм чел за фанатизирано повтаряне на обединения, единства и т.н.

– Още аха да положите клетва и вече изключен от парламентарната група на БСП. Какво се случи?
– Е, изключиха ме силово, апаратно и мутренски в нарушение на устав, решение на ЦИК, закони и Конституция. Беше като в булеварден роман. Гуцанов надвесен прав над депутатка от Шумен с вдигната ръка и я гледа в лицето, докато гласува, а сливенският им депутат пуши пура, отвън си домъкнали охранители… Пишман мафиоти. Държаха се просташки и неуважително с Корнелия Нинова, която ги призова за разум, за законност, за спазване на правила, за уважение и неколкократно за запазване на достойнство. Чете им нормативни актове… Глас в пустиня. Не дадоха мотиви на мен, Свиленски и Ченчев, които ги питахме: „Защо?“. До ден днешен гласувалите за изключването ми не са дали мотиви. Нито на заседанието казаха някакви. Нито в изминалите седмици. Обладани от реваншизъм, злоба и юридическо малоумие. За мен лично, така е по-добре. Нямаше да издържа тази групировка да ми е ръководство, да ми определя политика и поведение. В моите очи нямат грам авторитет, осанка, визия, идея, възпитание… Събрани са по силата на една превратаджийска алчност и от устава за обществените поръчки. Такива заслужават само празно презрение. Свършиха мръсната работа и вече са непотребни. Тежат и никой няма да ги иска.

– От депутат от БСП, до независим депутат… Много бързо стана…
– Мълниеносно. Буквално преди клетвата ме изключиха, което е прецедент в парламентаризма. От глупост отредиха на себе си и на мене място в историята.

За тях като апотеоз на глупостта, а за мене като статистически факт на първия изключен преди да е приет.

Както и да е. Минало. Виждам, че броят на независимите нараства, така че скоро може да имам цяла група в ролята си на техен доайен (смее се). Като независим депутат имам свободата да наблюдавам от последния ред случващото се – динамиката на отношенията, езикът на тялото, групови поведенчески модели (имаме си маймунарник), как се привикват някои, как се завират по стаите да се предлагат други. Само на две седмици съм – тепърва се уча как функционира парламента, как вървят процедури и т.н. И да потретя, понеже жълтите медии и превратаджиите спрягат името ми за подкрепа на първи и втори мандат. Категорично нямам такива намерения и желания. Гласувал съм против кандидатурата на Назарян от ГЕРБ. Не участвам в никакви преговори и договорки. Следвам си своя път.

– Какви процеси вървят в БСП. Корнелия Нинова остава депутат, а изборът на лидер предстои…
– В БСП вървят процеси на узурпация и реваншизъм чрез апаратни хватки, фалшифицирани на кворуми. Тези не могат да стъпят на малкия пръст на Нинова. Правят някакви браунови движения, внасят нейни законопроекти от минали събрания и си ги преподписват като свои, държат се като инфантили, като след всяко изказване – ходят се потупват и да си удрят юмрук в юмрук все едно са отбелязали точка в някакъв мач. Контрастът между депутатите около нея и превратаджиите е много ярък. Във всеки едни смисъл, но най-вече като образование, компетентност и морал. Тя беше човекът, който държа през годините анти-ГЕРБ и анти-Борисов линията, анти-ДПС, Радев да ги ползва за гумен печат, не даваше партията да бъде разкъсана от различните лобита и интересите им, даде им допълнителна перспектива и живот след краха на кабинета Орешарски… Така че естественият лидер е само и единствено Корнелия Нинова. Превратаджиите нямат нито лидер, нито морал, нито компетентност – следователно нямат и бъдеще.

– Казахте, че „не бихте се учудил, ако нещата не спрат дотук“. Какво ще последва…
– Те могат да държат нещата само апаратно и сградно. На избори вече не могат да ходят. В парламента няма да влязат. Тресе ги страх.

Страхливите хора са отмъстителни, опасни, склонни към подлости.

Виждам, че приемат абсурдни решения на Контролна комисия, че Нинова не можело да се кандидатира. Искат да я изключват. Обединяват се с Румен Петков, Таня Дончева, Михаил Миков, Масларова и прочие големи авторитети. Какво да ги коментираме. Излагат се всеки ден.

– Борислав Гуцанов ви призова да напуснете Народното събрание… Как ще подходите?
– Лицето, което е ноторно известно във Варна, има доста по-малък резултат от Корнелия Нинова и мен в София. Втори съм по брой преференции в трите софийски избирателни района. И то в условия на постоянни компроматни атаки, зверски саботаж и провокации по време на цялата кампания от тяхната превратаджийска група. Хора от листата никога не се появиха в кампанията, други работиха за Григорова, трети имитираха дейност, вдигаха скандали по събранията. Същият варненски герой отговаряше за организацията на кампанията в цялата страна. На подобно искане мога да кажа две неща. Първо, да си купи огледало. И второ, аз искам той незабавно да напусне парламента, защото има трагични резултати, трагично проведена кампания, трагичен преврат, трагично парламентарно поведение, трагичен рейтинг и трагикомично нарушение на всякакви норми с моето изключване. Дори не си заслужава да го коментираме. Кариерата му приключва.

– Да очакваме ли преврат в БСП?
– Не, защото той вече се състоя.

– С първия, с втория или с третия мандат. Как ще е най-вероятно да имаме кабинет?
– Ключът към случващото е в ДПС. Там текат някакви процеси на прегрупиране, изключвания, сериозно вътрешно напрежение. Или с първия, или с третия. Но не виждам разбирателство, здрав разум, ентусиазъм. Както ви казах – броят на независимите депутати расте, а това е индикатор за нестабилност. Борисов се бори като хванато в капан животно само и само да не е в самостоятелна коалиция с ДПС. Търси подход към ДБ и ПП. Пеевски се е еманципирал зверски. Към третият мандат вече има искания от „Възраждане“, превратаджиите от БСП, ИТН и „Величие“. Пресечните точки са все по-малко. Хубаво е да има правителство, което да е със силен парламентарен контрол с някаква къса програма и кратък хоризонт. Колкото да се стабилизира държавата.

Засега по-вероятно е да отиваме на избори.

Вероятно през октомври. Като цяло това ще е катастрофа за политическата система и особено за партийната. Но пък ситуацията в парламента се мени с часове. В обобщение – има сериозно напрежение в политиката и ще трябва да избие нанякъде. Много неща ще се случат до края на годината. Живеем в интересни времена.

– Има ли екзотика в това да се мисли за правителство на малцинството…
– Да. Няма как да работи подобен модел при този раздробен и радикализиран парламент. Устойчиво правителство на малцинството може да има при едни твои 100-110 депутати. Предложението на ГЕРБ е политическо самоубийство или заблуда. Да не ги обвинят, че ни хвърлят в седми поред избори. И да покажат на намаляващите си избиратели, че имат управленски потенциал. Не ми се струва сериозно като политическо предложение.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest