Кадиев: Никой не може да състави правителство сам – единственото решение е да седнем и да работим заедно

Един-единствен проблем има според мен пред съставяне на правителство – его.

Ако политиците си преглътнат егото, няма да имаме проблем да съставим правителство. Работещата форма е коалиционно споразумение. Трябва да бъде обща отговорност, общ мандат и обща програма за изпълнение“. Това мнение изрази народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Кадиев по БНР.

По думите му няма значение на кого ще бъде даден третият мандат, защото всички ще се опитат да направят така, че да върнат ИТН на масата на преговорите и да се достигне общо споразумение. „Никой не може да състави правителство сам – единственото решение е да седнем и да работим заедно“, смята Кадиев.  

„За нас няма абсолютно никакво значение кой ще получи мандата, той има церемониална стойност. Президентът решава на кого да го даде“, подчерта той.

Депутатът от ПГ на левицата изрази още и мнението, че е нужно да има стабилност при евентуално съставяне на правителство; подписване на споразумение –  партиите с подписа си да са застанали зад конкретни политики.

Кадиев коментира още, че ИТН са нова партия и им е нужно време да разберат, че с техния резултат, единственият вариант е коалиционно споразумение.

По думите му актуализация на бюджета е необходима заради настъпилата инфлация. Той припомни увеличението на тока и необходимостта от преизчисляването на пенсиите. По думите му компенсация на инфлацията може да се случи именно чрез актуализация на бюджета.

„Ако искаме да работи парламента и да се направи всичко необходимо, трябва да седнат партиите отново на масата на преговорите“, категоричен бе Кадиев.

Във връзка с Плана за възстановяване той засегна и темата за комплекса „Марица-Изток“, като по думите му е нужно да се преговаря с Брюксел за удължаване на срока за затваряне на комплекса. Той припомни, че доходите на голяма част от жителите на Стара Загора са свързани с „Марица-Изток“, а в комплекса са заети хора от четири области. Кадиев е категоричен, че скорошното му затваряне ще се отрази с напускането на млади хора и ще доведе до обезлюдяване на региона. 

Pin It on Pinterest