Политика

Избори за Европейски парламент през 2024 г.

• Първата прогноза за състава на новия Парламент ще бъдат публикувана приблизително около 21.15 – 21.30 ч. българско време на 9 юни
• Първите предварителни резултати от изборите се очакват около 00.15 —00.30 ч. българско време на 10 юни
• Ръководителите на политичексите групи и водещите кандидати за председател на Европейската комисия ще говорят пред медиите през вечерта
• Ежедневни неофициални брифинги за медиите от 6 юни, четвъртък, до 10 юни, понеделник
Парламентът оказва подкрепа на медиите в цяла Европа за отразяване на събитията в навечерието на изборите на 6-9 юни, като ще бъде домакин на тези, които ще правят репортажи от Брюксел.
Основното внимание ще бъде насочено към изборната нощ в неделя, 9 юни, когато ще бъдат оповестени предварителните резултати от изборите, но медиите ще бъдат добре дошли в Европейския парламент преди и след тази дата.

Ежедневни брифинги за медиите в изборните дни

Пресслужбата на Европейския парламент ще организира брифинги за медиите (при физическо присъствие и дистанционно чрез interactio), за да предостави обща информация за европейските избори, включително полезни факти и цифри за Европейския парламент.

Журналистите също така ще получат подробности за методологията, използвана от службите на Парламента за обощаване на резултатите, за мерките за гарантиране на честността на изборите и за ключовите политически моменти след изборите. Пресслужбата на ЕП също така ще предостави информация относно прехода към следващия парламентарен мандат, включително относно предстоящата законодателна работа, за избора на председател на Европейската комисия и за процедурата по назначаване на следващия колегиум на членовете на Комисията.

Графикът за тези брифинги е следният (българско време):

6 юни, четвъртък, 12.00 ч.: Европейските избори накратко
7 юни, петък, 12.00 ч.: Всичко, което трябва да знаете за Парламента
8 юни, събота, 12.00 ч.: Нощ на изборите
9 юни, неделя, 12.00 ч.: Всичко, което трябва да знаете за Парламента и изборната нощ (само физическо присъствие)
9 юни, неделя, 18.30 ч.:официален брифинг (on-the-record) в последната минута за полезна информация за изборната нощ
Понеделник, 10 юни, 12.00 ч.: Предварителни резултати от изборите и следващи стъпки (само физическо присъствие)
Публикуване на предварителните резултати от изборите

Предварителните резултати от европейските избори могат да бъдат публикувани едва след 00:00 ч. българско време на 10 юни, когато затворят последните избирателни секции в Италия. Преди това Парламентът ще публикува прогнозни резултати въз основа на национални прогнози и екзитполове.

Пленарната зала в Брюксел ще бъде преобразувана в пресцентър със сцена и постове за телевизионни станции за предаване „на живо“. Достъпът ще бъде ограничен до акредитирани представители на медиите и служители на ЕП. Аудио-визуалните „стендъп“ позиции също ще бъдат разположени на алея Караманлис и на улица Вирц.

В изборната нощ ще има специална програма в платформата EbS, както и излъчване в Мултимедийния център на Парламента от 18.30 ч. (българско време). Планираният график включва:

първи набор от налични национални проргнозни резултати, които ще бъдат публикувани около 19.15 ч. българско време,
първата прогноза за състава на новия Парламент, се очаква около 21.15 – 21.30 ч. българско врмее (ориентировъчно), също въз основа на национални прогнози или данни от проучвания (напр. екзитполове); и
първите предварителни резултати от някои държави членки на ЕС, с прогнозите за останалите, както и втора прогноза за местата в Парламента, ще бъдат публикувани около 00.15– 00.30 ч. българско време на 10 юни.
Ще последват актуализирани прогнози, когато службите на Парламента получат информация от националните органи. Последната актуализирана прогноза се очаква на 10 юни, понеделник, около 02.00 ч. българско време.

Подробен график за прогнозите и предварителните резултати ще бъде публикуван през следващите дни.

Всички данни ще бъдат достъпни на официалния уебсайт за изборните резултати.

Лидерите на политическите групи в ЕП и водещите кандидати за поста председател на Европейската комисия ще говорят пред медиите по време на вечерта. Политическите групи ще разполагат и със своите екипи за връзки с медиите, които ще отговарят на запитвания на медиите и ще улесняват контактите. Ще намерите техните данни за контакт тук.

Информация по държави

Можете да намерите отделни страници за всяка от държавите членки на ЕС, с подробности за това как са организирани европейските избори, листи, кандидати и резултати от предишни избори чрез този линк.

Акредитация и достъп в изборната нощ

Всички междуинституционални акредитирани медии и притежателите на годишни медийни пропуски за ЕП ще имат достъп до Парламента в изборната нощ, след като покажат пропуските си и без да е необходима отделна акредитация.

Всички останали журналисти, които желаят да участват в изборната нощ, ще трябва да подадат молба за краткосрочен медиен достъп чрез системата за онлайн акредитация (JOUREG). Ако те вече притежават медиен пропуск за ЕП, той ще бъде активиран дистанционно, след като бъде одобрен в портала за регистрации. Ако не притежават медиен пропуск за ЕП, след одобряването на молбата в JOUREG, те ще могат да го вземат след понеделник, 3 юни от Акредитационния център пред Парламента (eспланада „Солидарност“, офис 01F035).

Само журналистите, на които е отредено място в пленарната зала, ще могат да работят оттам. Залата срещу пленарната зала (3C050, сграда SPAAK) също ще бъде обособена като работно място за журналисти, а журналистите могат да работят и от пресцентъра на приземния етаж.

Паркинг за изборната нощ

Паркингът на Парламента ще бъде безплатен за ползване от медиите в изборната нощ – при представяне на валиден медиен пропуск на входа. Няма да е необходимо приложението IZIX, което се използва през нормалните парламентарни седмици.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest