Политика

Ивайло Вълчев: Главчев е „краш тест“!

Ивайло Вълчев, заместник председател на ПГ на ИТН в 49 НС – Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 30.03.2024 г.  

Неуспешната ротация и предсрочните парламентарни избори. Промените в Конституцията.

    „Днес е 30 март 2024 г., възможно е да е нов ден в новата българска история, ще видим! Днес в 14 часа ще имам нов служебен министър-председател по новите правила. Вижте колко пъти употребих „новите“! Той се казва Димитър Главчев и в 14 часа ще получи своето начално ускорение от президента Радев да направи кабинет. С този и с други въпроси се обръщам към заместник-председателя на на ПГ на ИТН и поета Ивайло Вълчев! Директно към въпроса, нека да видим култовата сцена с президента и получаването и връщането на мандата!“, започна разговора Беновска и пусна запис от връчването на третия мандат на ИТН на 28.03.2024 г.

Румен Радев:  Уважаеми представители на ИТН, все повече се твърди, че 49 НС е изчерпано политически и не може да състави управленско мнозинство. В тази обстановка аз реших да връча третия мандат на вашата ПГ, да, най-малобройна, но демонстрирала неведнъж ясна и последователна позиция!

Ивайло Вълчев:  Затова се радваме, че тази 9 месечна агония приключва! Благодарим отново за доверието, но ние през всички тези 9 месеца декларирахме, че това управление е порочно и трябва да се отива на избори, там да определя суверена. Някои определят изборите, чухме, като хаос, като ненужни. Вчера чухме, че изборите, за съжаление щял да решава народа. Ние не мислим така, ние мислим, че изборите са най-висша форма на демокрация. Така че г-н президент, г-жо вицепрезидент, ще задържим тази папка само още няколко секунди, преди да ви я върнем празна с неизпълнен мандат, защото това е най-правилното за България! Пожелаваме Ви сила и мъдрост и оттук нататък нека да решават хората!

   Беновска попита: „Обърнахте ли сърцето на президента?“. Ивайло Вълчев отговори,  че това стъписване в залата само показва докъде са били стигнали нещата с третия мандат. Той продължи: „Колко пъти всички казаха – ново, ново, ново! Сега ще влезем в една нова игра с нови правила. Като измисляте нещо ново, предполагам, че този, който е измислил „не се сърди човече“, преди да започне да я продава, поне малко е поиграл, за да види как върви играта! Написаха правилата, хвърлиха ги, и сега ние сме тези, в автомобилостроенето се казва краш тест дъмис, тези кукли, които ги слагат в колите, за да видят какво става, когато блъснеш колата. Сега ние сме тези кукли, върху които ще се изпробва как действа новата Конституция! Засега се вижда, че май не работи!“.

    „Като споменахте кукли, понеже и двама сме хора на изкуството, независимо от сегашните ни поприща, нека видим началото на коментара!“, продължи Беновска и пусна началото на седмичния коментар:

Борисов & Пеевски, като СЕКС-КУКЛИ ви бяха Кирил Петков & Христо Иванов & Кокорчо & Гном & Денков!

И понеже Кирил Петков и Христо Иванов, Кокорчо и Гном, и Денков се докараха до избори от липса на акъл… Борисов/Пеевски, след изборите, вероятно, ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ ще инсталират на Кирил Петков и Христо Иванов, Кокорчо и Гном, и Денков!

КЕФЪТ ще е по-пълен за Борисов/Пеевски, ок!

А, ние, българите?! Пак ли ще го играете ВОАЙОРИ?!

Е, го Слави, Политик! Пее „Кога зашумят буките“…

Е, само пее…

А, вие спите!

В шкембетата с кофти наденица, хормонална бира и мечтаете летоска да полегнете на бут У Гърция!

Докато е така. Заслужавате си го!

А! Щях да забравя!

Горица/Грънчарова – Кожарева – последният да затвори вратата/щяла да се казва премиерка на родината ни…

Чудя си, после… Долчинка ли… Полянка ли… Локва ли… Трябва да търсим…

   След като го изгледаха Вълчев продължи: „Как може да говорите така! Това не са секс кукли! Това е обидно и би трябвало да им се извините и ще Ви кажа защо! Защото, нямам тази практика, но доколкото знам секс куклите след употреба не казват „моля ви, употребете ни още веднъж“, „моля ви, дайте ни възможност да продължим и да останем“! Така че би трябвало сама да признаете, че това сравнение е изключително неправилно и като журналист, който държи на своето добро име, да се извините на въпросните господа!“.

   „Да продължим нататък, това с Горица беше един дружески шарж, но какво означава – по Конституция сме определили 10 души, които могат да станат министър-председатели. Идва времето и това трябва да се изпълни. И единият казва – не искам! Какво означава искам-не искам? Те имаха  право, докато не се направиха тези промени в законите. Как може някой, извинявам се, да не обиждам, но не дотам смислен човек, да не се сети, че те са държавни служители и ако бъдат призовани от държавата!“, продължи Беновска. Ивайло Вълчев отвърна: „Някой умен човек се сети, още през февруари по време на дебатите в пленарна зала имахме изказвания и аз, и Павела Митова, бяхме подготвени от нашия юридически екип, проиграхме всички възможни ситуации. И предупредихме, че ще се стигне до момент, в който тези, посочените няма да могат да влязат във функциите си, защото вие им вменявате задължения, но преди това не сте уредили правото им да го направят. Предупредихме, че ще се стигне до народния събрания, които ще се застъпват. След това дойдоха при нас колеги юристи от други ПГ и ни казват, че много добре сме се подготвили. Ние ги питаме защо тогава го гласуваха? Те вдигат рамене и казват – знаете как е, така трябва в момента! И понеже трябваше така да стане, за да се държи сглобката жива и това желание за промяна в Конституцията, каквото и да е то, сега стигаме до тези неразработени моменти и трябва спешно да ги ремонтираме, за да може някой, който и да е той от 10 души, да встъпи законно в задълженията си на министър-председател!“.

Неуспехът на ИТН да сформира правителство в 46 НС.

   „Добре, но сега ще Ви върна топката обратно! ИТН сте виновни! Да се върнем в 46 НС, когато вие трябваше да направите кабинет!“, продължи Беновска. Ивайло Вълчев отвърна, че трябва да се дефинира какво означава „трябваше“, че са имали възможността или са били задължени? Водещата отговори: „Ще позволите ли да го кажа по своему. Сигурно сте чели „Алиса в страната на чудесата“, там има един герой Хъмпти Дъмпти, който казва – аз употребявам думите така, както на мен ми харесва! Вие имахте тази възможност и за мен като хора, като личности,  като мисия, като заявка бяхте длъжни! Аз съм Хъмпти Дъмпти в момента!“. Вълчев каза, че политиката е важно да покажеш намеренията си, но също така трябва да знаеш кой ще те подкрепи. Ако си честен, трябва да показваш реални неща. Практичното е в такива отговорни моменти да знаеш каква подкрепа имаш. Когато виждаш, че тази подкрепа ти е отказана на първо място от тези, на които най-много си разчитал и си мислил, че ще работите заедно, тогава няма никакъв смисъл! „Няма смисъл от празни движения! По същия начин може да ме попитате защо не задържахме тази папка една седмица или десет дена, защото третия мандат можехме да го държим един месец и да бъдем най-търсените хора в страната!“, добави той.

   „Искам да Ви пусна една наша шегичка, когато вие определихте Пламен Николов за бъдещ министър-председател!“, продължи Беновска и пусна коментар от снимката си с плавници и ябълка:

Илиана Беновска се снима с ябълка и плавници в чест на новия кандидат-премиер Пламен Николов

Журналистката Илиана Беновска се снима с ябълка, която вече отдавна свързват с името й, заради размахването на червения плод между нея и политици. В същото време тя е на снимката и с плавници, символ на бизнеса на номинирания за нов премиер Пламен Николов, който работи като мениджър на американска фирма за плувни  принадлежности. „В чест на Пламен Николов“, написала е Беновска над снимката!

  Водещата продължи: „Това беше нашата закачка! Нямам нищо против, симпатично момче е, вероятно свестен човек!“. Ивайло Вълчев обясни, че до номинацията на Николов се е стигнало след вътрешно гласуване в ПГ. Водещата разказа: „Искате ли да Ви кажа откъде се взеха тези плавници? Ние плуваме вкъщи с плавници. Ако погледнете пак снимката, ще видите, че плавниците са различни, синият, по-малък, е мой, а жълтият, по-голям, на мъжа ми. Седяхме си на терасата и аз казах на децата – я идете и ми донесете два различни плавника! Няма ирония в това, аз даже съм ползвател!“.

   Вълчев заяви: „Да се върнем към Пламен Николов, Вие бяхте свидетел, Вас не Ви слагам в това число, защото Вие говорите по друг начин, но ще се съгласите, че тогава върху ИТН и лицата, които бяха наши кандидати, се изсипа цялата медийна сила на кръгове! Хайде да не обиждам журналисти, но всичко, което беше близко тогава до ДБ, такива либерално умно-красиви кръгове, ще се съгласите, че де що имаше сайт, телевизия всичко се изсипа върху нас!“. Водещата отвърна: „Упражниха се върху вас, защото вие толкова години сте силни в ефира. Простия човек се упражнява върху силния, когато му падне!“.

   Вълчев отвърна, че това не го притеснява, защото когато попаднеш в политиката се случват такива неща. Но по-интересното е, че след това са се появили правителства, в които има хора, като бившия министър на културата „Наско културата“. Той добави: „Как за него не видях половин дума да се напише, като той не просто беше предложен, той произведе в публичното пространство действия, но някак си това беше преглътнато! Няма справедливост, така че да търсим кое е честно!“.

  „Вие сте поет! Нека да чуем песента „Ад и рай“, нали сте автор на тази песен!“, продължи Беновска и пусна в ефир песента:

Призови ме в тъмнина,
Изтръгни ме от нощта
И мене, и мене повикай.
Заклинания прати ми,
Отвори врата към моя свят
И мене, и мене повикай.

Назови ме с имена,
дай ми образ и душа,
за тебе, зе тебе ще идвам.
Направи ме като тебе-
дай ми страх и много грехове,
за тебе, за тебе ще идвам.

Аз съм и ад и рай,
господар съм и съм роб,
начало съм и съм край,
Демон твой съм и твой съм Бог!
Демон твой съм и твой съм Бог!

Ризата си раздери,
боса в огъня стъпи
И мене, и мене, повикай!
Приготви се за любов,
живи въглени ми постели
за тебе, за тебе ще идвам.

Аз съм и ад и рай,
господар съм и съм роб,
начало съм и съм край,
Демон твой съм и твой съм Бог!
Демон твой съм и твой съм Бог!
Демон твой съм и твой съм Бог!
Демон твой съм и твой съм Бог!
Демон твой съм и твой съм Бог!

   Водещата продължи: „Един човек, който може да напише „Ад и рай“! Вие какво се изненадвате, че се нахвърлят върху силния ли?“. Ивайло Вълчев отвърна, че се изненадва от това, че тези, които преди време са демонстрирали, че са „умните и честните“, в момента показват твърде двоен аршин. Той добави: „Но ние минахме през това, извадили сме си нашите поуки и бележки и най-важното – не забравяме!“.

Слави Трифонов.

    „Вие хубаво сте си извадили бележки, но къде е Слави?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отвърна: „Слави е там, където е винаги, как да Ви го кажа – държи пръстите си върху животрептущия пулс на ситуацията! Всеки ден се виждаме, разговарям, обсъждаме това, което се случва, вземаме решения. Централния орган на нашата партия заседава всеки ден, без да му се налага да се събира по фоайета на хотели, централи!“.

   „Нямам предвид това, напоследък се наблюдават нови тенденции и в геополитиката. Трябва да смени стила на общуване с избирателя!“, отвърна Беновска. Гостът ѝ заяви, че избирателите ще имат възможност да се срещнат със Слави Трифонов лице в лице неведнъж.

Генезисът и поведението на ПП.

    „Но знаете ли за какво сте виновни? Докато не успяхте да направите правителство по ред причини, аз заставам зад това, че ви попречиха, имаше доза неподготвеност, но както и да е! Простимо е, човешко е, греши се! Но вие изтървахте! Ей сега ще Ви го пусна. Едни момчетии, от Харвард, от ЦРУ или откъдето и да е! Но те се създадоха на ваш гръб!“, продължи Беновска и пусна запис от пресконференцията от 19.09.2021 г., когато подарява зелени ябълки на Кирил Петков и Асен Василев:

Илиана Беновска: Здравейте, ще си позволя да ви подаря по една зелена българска ябълка, защото все още сте „зелени“ в политиката!

Асен Василев: Може ли да помоля за тази ябълка, тази да ми я дадете, като спечелим изборите!

Илиана Беновска: Ще ви дам червена, като спечелите изборите.

Асен Василев: А защо червена?

Илиана Беновска: Защото традиционно даваме червени ябълки.

Кирил Петков: Само да споделя още едно нещо. Когато аз отидох при Асен и казах – „Асене, трябва наистина да направим тази следваща стъпка“, бях, когато седях като министър за 8 часа в парламента. И знаете ли какво виждах? Виждах пред мен целия парламент, целия спектър. От дясно имаше хора, които много уважавам и мога да работя с тях. В средата имаше тук таме хора, които уважавам и можем да работим с тях. От ляво също виждаме. И аз изведнъж се усетих и говорихме с Асен – всъщност въпросът не е колко хора къде седят в този парламент, въпросът е да напълним максимално много от тези хора, които са почтени, които милеят за България, които не изпълняват чужди интереси, които не са купени, не са платени, не са с чужди инвеститори, които са ги финансирали като партии. Само по този начин можем да направим промяната и да продължим.

Илиана Беновска: Сега искам да ви попитам 3 кратки въпроса и ще ви помоля за 3 кратки и съдържателни отговора. Първият ми въпрос е кои са вашите най-важни качества, на Вас, г-н Петков и на Вас, г-н Василев? По едно качество, заради което ние да гласуваме за вас? Вторият ми въпрос е доколко американска благословия ви е „лиснала менчето с водата“ пред вас, за да създадете този политически проект? И третият ми въпрос е Румен Радев какъв юмрук, или сянка, или благословия ви е дал?

Асен Василев: Хората видяха всъщност какво свършихме през последните 4 месеца, ако им е харесало, да гласуват за нас.

Илиана Беновска: Кажете си едно качество!

Асен Василев: Аз мисля, че е комплекс от качества, с едно качество човек не може да успее. Трябва да притежаваш качеството да управляваш екип. Трябва да притежаваш качеството да задаваш задачите по правилния начин. Трябва да имаш „топки“, колкото и да звучи грубо, за да устояваш на натиск. Всичко това в комплекс го видяхте през последните 4 месеца. Ако ви харесва и искате то да продължи – гласувайте за нас! Ако не ви харесва, пак казах, има много други партии, за които хората могат да гласуват.

Илиана Беновска: САЩ, Радев?

Асен Василев: Този проект е консултиран с мен, с Кирил и дотам. С никой друг!

Кирил Петков: Искам да допълня Асен за едно качество, което мисля, че прави разликата. Не ни е страх. Просто не ни е страх. Това, когато спрем 850 милиона, които се раздават по начина, по който се раздават заемите в ББР, нали се сещате, че сме засегнали много интереси. Между другото тези интереси сега ще се обаждат от сутрин до вечер през следващите 60 дена и ще се опитват да ни спрат.

   Беновска продължи: „Ето това е генезиса, зародиша! На въпроса дали са президентски, отрекоха и двамата разбира се! На въпроса дали са американски също отрекоха. Как ги пропуснахте?“. Ивайло Вълчев отвърна: „Човешко е, когато видиш нещо за пръв път, не знаеш неговата история и слушаш само това, което се предлага и се обещава, човешко е да повярваш. Но след това, като видиш как се лъже и какво се случва, не е човешко да продължиш да вярваш! Между другото ние в началото отстъпихме от нашите позиции точно защото направихме като тях. Ние не обещавахме неща, които знаем, че са невъзможни за случване. Както те казаха – ние в началото на нашия проект консултирахме! Какво са консултирали не знам. Ние се консултирахме помужду си и казахме, че няма да обещаваме нищо, което знаем, че няма как да се случи! Въпреки че, работейки това, което работим извън политиката, много добре знаем какво искат да чуят хората и как да им го поднесем. Ако трябваше да лъжем, вярвайте ми, сигурно щяхме да го направим по-добре от тях. Ние избрахме да казваме истината и да си носим последствията от това. Хубавото е, че истината винаги излиза наяве и хората виждат, че си бил прав! Понякога малко по-късно, но тогава хората запомнят, че ти си този, който не е излъгал! И който не се е молил по телевизията. Те говорят „да имаш топки“, видяхме кой колко топки има, молейки се две седмици от телевизора и трибуната на НС – моля ви, оставете ме във властта! И тук пак ще Ви кажа, че не сте права със сравнението с онези надуваеми кукли, защото те не могат да се молят!“.

Как ще бъде сформиран служебния кабинет и кой носи отговорността за него?

    „Кой носи отговорността за това правителство, което ще бъде оглавено от Димитър Главчев?“, попита водещата. Ивайло Вълчев отвърна, че отговорността трябва да я носят тези, които са направили промените в Конституцията, съответно тези, които са ги предложили и тези, които са ги подкрепили. Водещата продължи: „Оставете, това е абстрактно! Кой ще напише този списък с министрите? Кой ще е авторът? Димитър Главчев нещо като „сам юнак на коня“ се явява!“. Вълчев отвърна: „Вие зададохте този въпрос и на Костадинов. Според мен той не беше прав като каза, че няма да има консултации, защото точно в новонаписаната Конституция в чл. 99, ал. 5 пише, че след като се направи избор на служебен премиер, президентът и служебният премиер обсъждат състава на правителството с парламентарно представените партии!“.

  „След като станаха тези промени в Конституцията тук при нас бе първото интервю на Главчев и на въпроса дали би станал служебен премиер, той каза смело – да!“, припомни Беновска. Вълчев отвърна: „Понеже и ние с колегите си правим прогнози, намерих си в телефона на датата 21 февруари аз съм написал „г-н Главчев загрява в Сметната палата и чака номинацията си“. Явно сме разсъждавали по един и същ начин!“. Водещата отново попита кой ще напише списъка с министрите. Събеседникът ѝ отвърна, че така, както е написана некадърно Конституцията в тази част, който и да напише списъка, въпросът е как ще бъде одобряван. „Ако дойде Главчев със списъка и седне пред партиите и всеки казва – този да, този не, тогава можем да влезем в договаряне, преговаряне, криза! Другият вариант е, ние тук вече започнахме да разработваме варианти, сяда г-н Главчев с президента, нареждат се партиите пред него и започваме да си подхвърляме имена. И после какво правим, гласуваме ли, караме ли се? Конституцията не дава отговор на тази процедура!“, категоричен бе Вълчев.

   „Аз днес ще му предложа, ако се осмели да говори пред медиите, да направи съвет на старейшините от бивши министър-председатели! Правите „муцунка, но тук е заложен капан, г-н Вълчев, недейте така наивно!“, продължи Беновска. Вълчев отвърна, че съвет на старейшините звучи твърде възвишено за групата хора, които ще се съберат.

   Водещата попита какво ще правят, ако предложат на ИТН да предложи министър. Вълчев отвърна, че все още не им е ясно каква е процедурата. Но ИТН със сигурност има хора, които могат да бъдат полезни на България. Логиката им е, че всяка партия, която отива на избори би трябвало във всеки момент да има хора за управленски позиции. Водещата помоли за конкретен отговор. Вълчев отвърна: „Ако такава е процедурата, защо да не помислим и да не предложим! Но министър не се предлага ето така, на кило! Целта на едно служебно правителство е да организира честни и демократични избори и да си ходи! Но има възможности едно такова правителство да бъде съставено и след това да прерасне в редовно. Да, има текущи работи, но да се поставят стратегически задачи? Нали това беше една от причините да се скача против сегашния институт на служебното правителство, че се нагърбва с много текущи задачи. Нали идеята на бащите или родител 1 и родител 2 на тази Конституция, техните цели бяха точно такива, да върши това, за което е извикано, да проведе изборите и да си ходи! Тогава защо трябваше да се изземват правомощията от президента на републиката, който и да е той, да съставя служебно правителство, за да се набутаме в този батак, с извинение към жителите на Батак, където сигурно е доста по-подредено, отколкото в Конституцията и да се чудим какво да правим!“.

   Вълчев бе категоричен, че още от самото начало на сегашното управление от ИТН са заявявали, че по този начин работа не се върши. Той изрази надеждата си, че в следващия парламент ИТН ще са достатъчно много, за да показват не само какво не трябва да се прави, но и как да се прави!

Подаръците.

   Водещата подари на госта си книгата с интервюто ѝ с Ахмед Доган с думите: „Ще прозвучи малко като черен хумор, но Ви подарявам книга на един политически мъдрец. Аз събеседник в тази книга, това е диалог между мен и него. На „престъпно“ млади години сме! За съжаление не можем да направим втора, защото времето не се е променило. Ахмед Доган, който вчера навърши 70 години. Аз съм написала, че Ви я подарявам днес, на 30 март, денят на Димитър Главчев!“.

   Вълчев благодари и отвърна: „Знаете ли аз какво Ви нося? Докато чаках реда си видях във вашата библиотека, че всеки ви подарява някакви стратегически виждания. Аз съм ви донесъл една книга, която все по-рядко се намира, на проф. Боримир Кръстев „Българска граматика за всички. Популярно описание на българския език!“. Видяхме, че много от хората, които говорят в публичното пространство, не говорят правилно. Но аз Ви я подарявм с нещо повече от това, че е граматика, която ни учи да говорим правилно. Подарявам Ви я като символ, че всички, които са в публичното пространство и политиката трябва да говорят правилно, което означава и да казват истината, а не само правилно граматически!“.

   Водещата попита госта си зелена или червена ябълка е? Той отвърна, че предпочита зелената ябълка, защото е  по-киселичка и те държи в кондиция, докато сладките неща понякога могат да те отпуснат. Беновска каза: „За мен сте червена в изкуството! Казвате зелена в политиката, за да ви държи в кондиция!“. Вълчев добави: „Зелена по две причини. Първо, че зеленото има още накъде да зрее. И пак казвам, зеленото е по-кисело!“.

   „Ще ми позволите да Ви подаря и двете ябълки! И не на последно място, след HARVARD LAW, сега подаряваме тениски „В България се кълна“!“, продължи Беновска. Ивайло Вълчев каза: „Чух преди малко предишния Ви събеседник говореше за обществен договор. Документи лесно се пишат и лесно се подписват. Но моралният ангажимент е поет. Ние сме излезли с лицата си и имената си. Излезли сме от една доста комфортна среда на шоубизнеса, където, ако само искаш да те харесват и обичат, можеш лесно да го получиш. Там никой няма да те мрази и да скача срещу теб, ако не изпълниш очакванията му. Ние сме го направили, за да влезем в друга среда, да заложим имената и лицата си! Нашият обществен договор е да казваме истината! Да не говорим, че в НС сме вдигнали ръката си и сме казали това, което пише на вашата тениска, ние сме го казали и сме се подписали под него, което е със силата на закон! Ние сме се заклели в това да работим за благото на народа!“.

Какво ще направят ИТН, за да не запеят хората срещу тях „Мутри сбогом“?

   Водещата пусна в ефир песента „Мутри сбогом“ и попита събеседника си какво ще направят, за да не запеят срещу тях хората „Мутри сбогом“? Вълчев отвърна: „Когато изпяхме „Мутри сбогом“, това означаваше, че всеки може да казва мнението си такова, каквото е. Това, което можем да направим, е да не лъжем хората! А какво ще пеят вече си е тяхна работа! това, което ще получат от нас, е да казваме истината, а не да им затваряме очите с неща, които са красиви, но няма как да се случат“.

   Водещата отвърна: „Добре, но ще завърша с „Мутри сбогом“, за да знаете, че това ви чака, ако не се справите с обещанията!“. Събеседникът ѝ отвърна, че затова внимават какво обещават и работят така, че да се случва. Така завърши разговорът между Ивайло Вълчев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 30-и март 2024 година.  

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest