Иван Таков: Първи май не е само празник, но и кауза, за която трябва да се борим всеки ден 

Стотици пъти сме заявявали, че искаме солидарност, подкрепа и грижа за хората – говорим за ценности, не за милостиня, заяви председателят на БСП – София по време на честването на Деня на труда и празника на левия печат

Първи май не е само празник, но и кауза, за която трябва да се борим всеки ден. Това каза председателят на БСП – София Иван Таков по време на тържественото честване на Деня на труда и на международната работническа солидарност и празник на вестник „Дума“ и на левия печат, организирано от Градския съвет на столичните социалисти. От Лятната сцена в Борисовата градина пред гражданите говориха също заместник-министърът на туризма от БСП Мариела Модева, председателят на Младежкото обединение към БСП – София Габриел Вълков, Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“, Тодор Капитанов от КНСБ, Милена Анева от Независимите синдикални организации на енергетиците в България и представител на „Топлофикация – София“ и председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

Иван Таков отбеляза, че десетилетия наред трудещите се отстояват правото си за нормални условия на труд и достойно заплащане. „Въпреки това и днес има експлоатация на хора, които работят повече от 12 часа. И днес има различно заплащане за еднакъв труд, отбеляза той. – И днес има различно заплащане за труда на мъжете и жените. И днес трудът не винаги е достойно възнаграден. И днес продължава да има работещи бедни. И най-страшното – трудейки се днес, човек няма никакви гаранции за спокойни старини“.

Председателят на БСП – София отбеляза също, че днес е популарно да говорим за фондове и инвестиции, за високи технологии, но не бива да забравяме, че все още в България има десетки хиляди граждани, които работят до припадък за минимална заплата. „Сигурно е старомодно да говорим за капитализъм и капиталисти, но нека не забравяме, че в България има хиляди фирми, които не плащат социални и здравни осигуровки на своите служители, с което ги обричат на мизерни старини, добави Иван Таков. – Ние, българските социалисти, стотици пъти сме заявявали, че искаме солидарност, подкрепа и грижа за хората. Говорим за ценности, не за милостиня. Ценности, които движат света напред и могат да го направят по-добър и мирен“.

Иван Таков честити и празника на вестник „Дума“ и на левия печат. „В тези тежки времена за свободното слово, когато  България е последна по свобода на медиите в Европейския съюз, пожелавам на всички леви издания да бранят своите позиции и да не се плашат от цензура и натиск, каза той. – Всеки от нас носи тази свобода в себе си и сам решава има ли смелост да говори това, което мисли! Бъдете смели! Честит Ден на труда и на левия печат!“.

Pin It on Pinterest