Иван Таков: Няма да подкрепим втората актуализация на бюджета на София, както не подкрепихме и първата

Групата на БСП няма да подкрепи втората актуализация на бюджета на София, както не подкрепихме и първата през месец април. Това каза Иван Таков, заместник-председател на групата на социалистите в СОС, по време на днешната сесия. Съветниците от „БСП за България“ не подкрепиха и промяната на бюджета на София за 3-тото тримесечие на 2020 г.

„Във внесения доклад за актуализация на бюджета няма един ред анализ за изпълнението на капиталовата програма. За пореден път управляващите вкарват чисто и просто една счетоводна сметка – намаляват приходите и разходите…“, обърна се той към управляващите и попита докъде е стигнало изпълнението на капиталовата програма, какво се случва с нея и отново ли ще има 250 млн. лв. неизпълнение.

„С първата актуализация вие на практика взривихте вътрешнокварталната инфраструктура. През април над 8 милиона лв. бяха съкратени от средствата за  текущите ремонти“, изтъкна общинският съветник.

Иван Таков припомни, че от БСП са предложили 20% от средствата от капиталовата програма да бъдат предоставени на разположение на районните кметове за подобряване на вътрешнокварталната инфраструктура.

По думите му кмета и мнозинството ГЕРБ/СДС в Столични общински съвет за втори път тази година пропускат възможността да направят положителни стъпки в посока подобряване на икономическото състояние и живота на софиянци.

„Преди няколко месеца приехме доклад с 33 мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса срещу последиците, предизвикани от извънредното положение заради коронавируса. До момента общият размер на сумата, с която Столична община е помогнала, е 837 977 лв. Това е стойността на облекченията за наематели на общински нежилищни имоти и тротоарно право. И това е всичко… Няма как да подкрепим такава актуализация на бюджета в такъв тежък момент. COVID-19 отново настъпва. Вместо да мислим върху тази тема и как да подобрим и облекчим живота на софиянци, единствената грижа в този доклад е за градския транспорт. Групата на БСП не може да приеме такъв подход“, подчерта заместник-председателят на Комисията по бюджет и финанси.

Таков отбеляза като положително нещо в доклада за втората актуализация на бюджета на Столична община, заделените средства за строителството на детска градина в кв. „Сеславци“, за което той и БСП – София се борят от години.

Pin It on Pinterest