Иван Таков: Актуализацията на бюджета на СО ще осакати текущите ремонти

Тази актуализация не решава абсолютно никакви проблеми, а напротив – задълбочава голяма част от тях, категоричен е заместник-председателят на групата на БСП в СОС

Актуализацията на столичния бюджет ще осакати една много важна функция – текущият ремонт. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ Иван Таков – заместник-председател на групата на социалистите в СОС и на Комисията по финанси и бюджет. „Всяка година той е обявяван за приоритет и всяка година управляващите не го изпълняват. Как можеш да наваксаш текущ ремонт?“, попита той.

По думите му актуализацията бюджета е чисто и просто една счетоводна сметка. Тя не е нищо повече от балансиране на бюджета с намалените му приходи. „Актуализацията беше необходима, но не във вида, в който беше представена. Това, което ни бе предложено, е чисто и просто една счетоводна сметка. Орязваме 23,5 млн. приходи, орязваме 23,5 млн. разходи. Ясно е, че има намаления на приходната част – това е съвсем нормално и очаквано, но първо ние не сме съгласни с орязването от приходната част на някои неща, които при нас винаги са били приоритет, а и при кмета Фандъкова също. Това са вътрешнокварталната инфраструктура и ремонтите на улици. Имаше поподходящи функции, от които да се отнемат временно средства. За нас не е удачно да се орязват 7 млн. от текущите ремонти“, обясни той.

По думите му БСП е имала съвсем различна философия за актуализацията, а именно за детайлен преглед от всички сили в Общинския съвет. „Трябваше да има консенсус, предвид ситуацията, в която се намираме и заедно да вземем най-доброто решение за столицата. Дори ние имахме нагласата, в случай на консенсус, да го подкрепим, което не сме правили до момента никога“, отбеляза общинският съветник от БСП – София.

Той припомни, че столичните социалисти са предложили 20 антикризисни мерки в работната група. 15 от са приети, но те обаче не намериха място в актуализацията на бюджета, посочи Иван Таков. Според него основата на актуализацията е трябвало да са част от тези мерки. „Нашите предложения са насочени директно към хората. В актуализацията няма пренасочване на средства към антикризисните мерки“, поясни той.

Иван Таков обобщи, че тази актуализация не решава абсолютно никакви проблеми, а напротив – задълбочава голяма част от тях. Общинският съвет изрази надежда най-накрая кметът Фандъкова да направи икономически и финансов анализ за Общинско предприятие, които да поеме цялата чистота на града. „Разбира се, продължаваме да настояваме най-накрая да се реши и проблемът с детските градини и вътрешнокварталната инфраструктура. Всичко това са и остават наши приоритети“, заяви той. 

Pin It on Pinterest