Иван Кръстев: Необходима е радикална промяна – Европа да бъде социална и просперираща

„Въпросите за неравенствата и бедността не могат да бъдат решени с политиките на десницата. Необходима е радикална промяна, която да върне Европа към нейните корени – социална и просперираща Европа“. Това заяви кандидатът за евродепутат от „БСП за България“ Иван Кръстев пред БНТ. 
Той подчерта, че през последните години има изключително устойчив ръст на социално-икономически неравенства в Европа и света. „Богатите стават все по-богати, бедните – все по-бедни. Искаме да направим такива политики, които от една страна да насърчават устойчивия икономически растеж, а от друга – да намаляват тези неравенства, чрез политики за преразпределение на доходите в полза на работещите и малкия и среден бизнес“, обясни той. Като пример посочи мултинационалните корпорации, които оперират в глобален мащаб, и реализират на територията на ЕС и България изключително големи приходи. „Данъците, които се заплащат върху тези приходи, са несравнимо по-малки, спрямо данъците, които плаща всяко нормално работещо малко и средно предприятие в Европа и у нас. Това не може да продължава по този начин. Хората, които генерират печалби, не ги влагат обратно в икономиката и обществото, а ги изтеглят от европейския пазар“, каза още Кръстев. Той подчерта, че в ЕП е имало две комисии, насочени именно към борбата с данъчните измами. Според него евродепутатите от БСП в предишния ЕП са работили много активно за намаляване на бедността и социалните неравенства и повишаване на заетостта в Европа.
„Моята основна кауза е възстановяването на европейския социален модел – това, което най-много пострада от наложената от десницата политика на бюджетни ограничения“, коментира кандидатът за евродепутат. Според него сме свидетели на подмяна на Европа. „Онази Европа, която успяваше да обединява, да осигурява висок жизнен стандарт на своите граждани, която беше притегателен фактор през целия период от създаването на Европейската общност до днес“, каза още Иван Кръстев. 
 
купуването и продаването на гласове е престъпление

Pin It on Pinterest