Иван Иванов след хакерската атака: Има ли опасност да се източат сметки или допълнителни данъци за българските граждани?

Изявление от името на ПГ на „БСП за България”

След пробива на системата на „Митници”, при който бяха източени милиони левове от българския данъкоплатец, които трябваше да влязат в държавния бюджет, след пробива и разпадането на Търговския регистър, след като се наляха 2 млрд. лева в електронното управление, след като приехме работещ закон за киберсигурност, след като приехте работещ закон за борба с тероризма, днес сме свидетели на най-мощната, най-сериозната хакерска атака спрямо българската държава. Личните данни на стотици български граждани са източени по неизвестен за нас начин.

Държавата гърми, уважаеми дами и господа. На фона на всичко това ни предстои тази седмица и следващата да гледаме Доклада за състоянието на цялата сигурност, който бих казал, че е трагичен. В тази връзка, уважаема госпожо председател, моля да поканите господин Бойко Борисов, министър-председател на Република България, който е персонално отговорен за националната сигурност в тази страна. Моля да поканите министър Младен Маринов, който изпълнява задачите по националната сигурност и министър Горанов, който е принципал на Националната агенция на приходите. Нека да дойдат тук и да обяснят на народните представители какво се случва към днешна дата – до каква степен е пробита системата на НАП, има ли опасност да бъдат изнесени данни, които да увредят финансовите интереси на страната. Има ли опасност български граждани да бъдат с източени сметки или на български граждани да бъдат начислени допълнително данъци. Каква е опасността към днешна дата за държавата? Щом тази сутрин се събра Съветът по сигурност към Министерски съвет, в момента е крайно наложително премиерът да дойде тук и даде обяснение пред народните представители, пред най-висшия орган в държавата – какво се случва и до каква степен са увредени обществените интереси.

Pin It on Pinterest