Искрен Веселинов: Правителството трябва да води диалог за банкова ваканция, икономиката е в риск

Искрен Веселинов, заместник-председател на ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2 заяви позиции по следните теми:

Коронавирусът застрашава ли демокрацията

Илиана Беновска се свърза с видео разговор с Искрен Веселинов и честити рождения ден на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов и му пожела а е жив и здрав. Тя попита събеседника си дали политиката е по-силна от коронавируса, защото опозицията протестира, че те осуетяват демокрацията като са прекратили редовните заседания на НС. Искрен Веселинов не мисли, че са застрашили демокрацията, а е трябвало да се даде пример, че и народното събрание спазва дисциплината, която изисква от всички български граждани. НС продължава да работи чрез своите комисии и да се събира, когато е необходимо. Г-н Веселинов заяви, че опозицията, която според него двулично атакува решението да се редуцира работата на парламента, в лични разговори е споделила, че е абсолютно правилно. Той отбеляза, че това е орган, който преди всичко заседава в цялост и при един разболял се, всички трябва да бъдат поставени под карантина и няма да могат да се събират и да заседават по важни въпроси. Демокрацията и Народното събрание функционират и решенията, които трябва да бъдат взети, ще бъдат.

Икономически последствия и мерки

Беновска каза, че ВМРО често излизат със справедливи и национално отговорни позиции, които даже надграждат някои програмни намерения на ГЕРБ и ОП като коалиция. Тя попита кое е актуалното, което те настояват, че трябва да се прави в този период.  Искрен Веселинов отговори, че трябва да се действа активно за икономиката, защото спазвайки мерките, препоръчани от щаба, рискуваме да имаме сериозни последици в икономиката – намаляване на БВП, висока безработица. Тези неща трябва по всякакъв начин да бъдат овладени и управлението да води активен диалог с бизнеса и представителите на синдикатите, по думите му. Водещата отбеляза, че той е бил в групата, която е преговаряла по мерките, свързани с извънредното положение и каза, че вчера след поредния „онлайн дебат“ не са могли много да се споразумеят правителство, работодатели и синдикати. Искрен Веселинов заяви, че основното, което липсва е усещането за диалог и общност на делото, което се върши. Беновска попита за диалог между кого говори и кой не е диалогичен, а той отговори, че правителството предлага една цялост от мерки, но в самия процес на взимането на решенията мерки не са участвали работодателите и синдикатите, затова ВМРО предлагат да има един постоянно работещ орган по време на кризата, който да осъществява този дебат на по-експертно ниво, за да може всички страни да се чувстват като участници в решението. Г-н Веселинов каза, че Националния икономически съвет към МС, чийто председател е Емил Караниколов, който е от квотата на ОП. Към този съвет могат да бъдат привлечени председателите на част от парламентарните комисии, работодателски и синдикални организации и в постоянен диалог да се анализират мерките. Тогава няма да има ситуация на приемане или неприемане, а обща стратегия, която ще обедини обществото.

Беновска попита как ще работят сега политически – home office. Искрен Веселинов не вижда проблем да се работи политически и каза, че са предложили на ГЕРБ техен вариант на икономически мерки. В тези мерки става въпрос за това, че държавата трябва да бъде коректна като длъжник към бизнеса и да се издължи, където има забавени плащания, да ускори връщането на ДДС. ВМРО са дали идея за ваучери за туризъм или за нощувки, които могат да бъдат дадени на всеки българин, за да се даде „глътка въздух“ на туризма. Беновска каза, че туризмът се нуждае от голяма защита и тя е поела ангажимента към малките туроператори да коментират с министър Ангелкова как ще оцелеят, защото по-големите, тези с „мазнинките“, както каза Борисов, ще имат по-дълъг хоризонт на живот. Г-н Веселинов допълни, че както се очаква този сезон да е почти нулев, е достатъчен да ги унищожи.

„Кое е най-важното, на което държите вие в тази криза, за да можем ние хората да оцелеем?“, попита водещата, а събеседникът й отговори, че един от основните проблеми, които трябва да се решат са банковите кредити. Те частично са решили проблема в Закона за мерките по време на извънредното положение с премахването на наказателните лихви, но в голяма степен проблемът остава. Г-н Веселинов мисли, че сега, когато в европейската общност има толкова ниски нива на лихвите, една банкова ваканция е нещо, което могат да договорят на практика с банките в България. Беновска попита кога ще го договарят, защото тя знае, че другата седмица до сряда се очаква Асоциацията на българските банки заедно с БНБ да съобщят техния възглед и за това как ще се дават кредити, на кои физически лица и дружества, какви проверки ще се извършват – внесени, невнесени осигуровки и т.н. Искрен Веселинов каза, че времето е доста малко и в отговор на въпрос от водещата дали са пратили предложенията си към Асоциацията на българските банки, той заяви, че са пратили предложенията си към правителството. „Правителството трябва да бъде тази движеща сила, която в диалог с банките да постигне изгодни условия за българското население и българския бизнес.“, допълни той. Така завърши разговорът между Искрен Веселинов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2

Pin It on Pinterest