Искра Михайлова и Атидже Вели: Войната е предпоставка за хуманитарна, енергийна и продоволствена криза

Евродепутатите на ДПС/“Обнови Европа“ Искра Михайлова, зам.-председател на групата „Обнови Европа“ в европарламента, и Атидже Вели участваха в Деня на Европа в Национална конференция „Работеща България за бъдещето на труда“, организирана от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КСНБ).

Искра Михайлова форум

Във форума се включиха още социалният министър Георги Гьоков, депутати от българския парламент, както и други евродепутати. На събитието присъства и Шарън Бъроу, генерален секретар на Международната конфедерация за профсъюзите.

Искра Михайлова взе участие в дискусията по Панел 1 на тема „Справедлив, зелен преход – предизвикателства и възможни решения за България“.

Обсъдихме по какъв начин Европейският стълб за социалните права може да послужи като инструмент за постигане на социален напредък, каза Атидже Вели.

Атидже Вели форум

Днес ЕС е изправен пред много предизвикателства. От една страна Съюзът продължава да се бори със социално-икономическата криза, породена от пандемията. От друга, за огромно съжаление, факт е войната в Европа. Една такава война е предпоставка за хуманитарна, енергийна и продоволствена криза, на която негативните последици все повече и повече ще бъдат усещани от гражданите на ЕС и бизнеса, коментира още Вели.

Макар и в началото на мандата, през 2019 г, призивът за социална Европа да звучеше абстрактен, сега – 2 г. по-късно, виждаме реалните резултати – социалната политика вече не се приема само като национална компетентност. ЕС работи по повече директиви в тази област и предоставя гъвкавост и възможности на държавите членки да постигнат напредък в социалната сфера, каза евродепутатът от ДПС/“Обнови Европа“.

Важно е да имаме консенсус на национално ниво за националните приоритети, комплекс от мерки както за преодоляване на кризите, така и за развитие. Нужно е да се гарантира качествения диалог със социалните партньори, между политическите партии и с всички заинтересовани страни, категорична бе Вели.

Pin It on Pinterest