Искра Михайлова: ДПС и ГЕРБ имат близка идеология и програми

Искра Михайлова, евродепутат от ДПС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2 заяви позиции по следните теми:

ДПС би ли влязло в коалицията ГЕРБ-ОП

Илиана Беновска се свърза виртуално с Искра Михайлова и във връзка с казаното от предишния събеседник от ВМРО Искрен Веселинов, който заяви, че ако ДПС, съгласно изявлението на Йордан Цонев от тази седмица, влезе в коалицията ГЕРБ – ОП, те ще напуснат, водещата попита г-жа Михайлова как би разтълкувала това политически. Политически, тя не вижда никаква новина и отбеляза, че ДПС винаги са били категорични, че нямат нищо общо с националистически формации, които според нея използват езика на омразата, връщат България във времена, в които без свян различният е бил определян като опасен. Искра Михайлова заяви, че проблемът на тези политически формации е вътрешен, идеологически. Беновска попита дали както ВМРО и НФСБ не биха искали ДПС в коалиция с ГЕРБ, така и ДПС не биха влезли в коалиция с ГЕРБ, ако там са налични все още и ВМРО и НФСБ. Г-жа Михайлова категорично каза, че ДПС винаги са казвали, че никога няма да имат нищо общо с националистическите партии. „С тези партии ние няма какво даже да обсъждаме темата“, допълни тя, имайки предвид ВМРО и НФСБ. Относно ГЕРБ, Искра Михайлова отбеляза, че имат близка идеология и икономически програми, така че това не е невъзможно. При националистическите партии, тя вижда липса на каквито и да било икономически програми.

Какво се случва в Европа и чува ли се гласът на България

 Относно европолитиките към България, Беновска попита Искра Михайлова какво се случва в момента в Европа. „ЕС се подготвя за една от най-решителните си крачки в посока подобряване на рамката на ЕС.“, отговори тя и обясни, че това е лансирането на Фонда за възстановяване на европейската икономика. Също така ЕС се готви да приеме многогодишната си финансова рамка за следващите 7 години. Г-жа Михайлова заяви, че Съюзът е във много важен момент, който ще му помогне да продължи да работи ефективно.

Беновска попита как и с какви парични средства ще се конструира Европейския фонд за солидарност и по какви механизми ще се разпределят средствата, защото дебатите продължават видимо и невидимо. Искра Михайлова потвърди, че дебатите продължават в ЕП, Съвета и преди ден са гласували резолюция по инициатива на Обнови Европа. Беновска отбеляза, че евродепутатите от ДПС са били активни участници и попита: „Чува ли българския глас Европа?“ Искра Михайлова отговори, че в лицето на българските представители в ЕП, гласът ни се чува, в Съвета на Европа също се чува, но тя помоли представителите на правителството ни да бъдат много по-ясни и по-бързи в реакциите си. Тя призова българското правителство да бъде ясно и категорично по отношение на бъдещото реализиране на зеления пакт и след като е бил създаден Съвет за зеления пакт в България, Искра Михайлова очаква той да заработи. Водещата попита дали това не е станала абстрактна тема по време на коронавируса. Г-жа Михайлова отрече и се обоснова, че всеки, който погледне плана за възстановяване на Европа, ще види, че трябва да има готовност за мерките по зеления пакт. Тя попита реторично дали е абстрактна тема за България да се подготвят плановете за преход на регионите, в които имаме минна индустрия. Беновска определи това като болезнена тема, а не абстрактна. Искра Михайлова се съгласи и затова призовава да бъде подготвена навреме, да се прави стъпка по стъпка, да се работи и да се търсят решения, а не да се чака „да падне тавана“.

Беновска каза, че Европейската дългогодишна рамка е обрасла с много лобизъм и интереси и цитира Бойко Борисов, който преди коронавируса е казал, че ние не сме от предпочетените. Искра Михайлова обясни, че в ЕС механизмът предполага, че няма предпочетени, а такива, които отстояват интересите си и други, които очакват да видят какво ще се случи. Нашето правителство трябва да реши в коя категория ще бъде – да чака какво ще падне за България или да отстоява интереса й. Тя заяви, че сега е времето за много силни позиции, защото се договаря многогодишната финансова рамка и ако преди 2 години е имало риск да бъде намалено финансирането за структурните фондове в ЕС, сега те ще бъдат основен инструмент за възстановяване.

Беновска попита г-жа Михайлова кой иска да я чуе от българското правителство, а тя отговори: Бойко Борисов, Томислав Дончев като вицепремиер, отговарящ за икономическите политики и структурните фондовеВладислав Горанов, който трябва да гарантира позеленяването на националния бюджет. Водещата я попита дали също се обръща към президента и опозицията в НС в лицето на БСП. „За съжаление досега не съм видяла от БСП да излезе идея, която да бъде свързана с това как България ще се възползва от Фонда за възстановяване на Европейската икономика и как България ще оптимизира участието си във всички икономически инструменти на ЕС.

Беновска попита дали очаква проактивна роля на техния избраник с 1 милион гласа – президента Радев. Искра Михайлова отговори, че са очаквали, но в момента не. „Досега не съм чула активна позиция, която да покаже какво е отношението за ефективното участие на страната ни в общата европейска политика за икономическото възстановяване.“, каза тя и допълни, че включва и БСП в това. Искра Михайлова заяви, че работи по редица програми, в които иска да види участието на страната ни. Според нея нямаме време да сме любезни един към друг, защото сега е времето да се работи.

За финал Беновска попита: „Йордан Цонев ще става ли финансов министър?“. Искра Михайлова не знае, но смята, че той има качества и го е показвал. Също така тя каза, че той е един от много успешните председатели на бюджетната комисия в българския парламент. Така завърши разговорът между Искра Михайлова и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2 на 17 май 2020 година. 

Pin It on Pinterest