Инфекционистът доцент Атанас Мангъров се срещна с гражданите на Перник

Инфекционистът доцент Атанас Мангъров се срещна с гражданите на Перник и отговори на въпроси по пандемията от COVID-19. Той бе в града ни по покана на общинския съветник Петър Първанов, член на ИБ на ПП АБВ.

Доц. Атанас Мангъров коментира, че огромният брой починали от COVID-19 се дължи на това, че заболелите са изоставени от личните си лекари. Той изрази опасение, че здравната система е на път да блокира, защото в болниците се вкарват хора без нужда от лечение и по чисто административни и финансови причини.

Инфекционистът е категоричен, че 80% от инфектираните с коронавирус са асимптоматични и само за 5% от тях болестта преминава тежко. Той подчерта, че липсва аргументация за определянето на COVID-19 като огромна заплаха на човечеството и добави, че медийната шумотевица и всекидневната статистика за заразени и починали от болестта се отразява пагубно на психиката на обществото. 

„Това е едно самоограничаващо се заболяване, което си минава от само себе си. За това лечението на тези болни трябва да се ограничава в малки дози аспирин и само при нужда да се дава парацетамол или ибупрофен. Не бива да се сваля температура , защото тя е физиологична защита на организма, което на практика значи, че тялото се бори с болестта. В болница се влиза само с дихателна недостатъчност“.

Доц. Мангъров каза, че от началото на корона кризата в България от или с COVID-19 са починали около 1100 човека. От сърдечносъдови заболявания 50 000 души, а от злокачествени заболявания – 15 000.

„При тази статистика, защо Ковид се оказа най-големия проблем? Не ли странно? Болниците се препълниха, а те нямат нищо против да приемат повече болни с COVID-19, защото цената на клиничната пътека се удвои през месец август тази година и от 600 лв. тя стана 1200 лв. при излежаване на цялата пътека. Това са търговски дружества, които няма да се откажат да инкасират тази печалба“.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков изрази надежда, че инфекционистът няма да пострада заради професионалните си тези по COVID-19 пандемията.

„Доц. Мангъръв професионално и честно защитава една позиция, която ние трябва да чуваме и да се съобразяваме, защото той е лекар и много се надявам нашата държава да не се разправи с него, за това че си заявява професионалната оценка пред хората, защото ако държавата се разправи с него , жалко за държавата. Не мога да си обясня поведението на Европейските институции, които плащат напред на „Астра Зенека“ (едната от фармацевтичните компании, която работи по ваксина срещу COVID-19)  336 млн. евро и на още една френска кампания 300 млн. евро за непроизведена ваксина. Пари, които не подлежат на връщане, при условие, че една от двете се провали в производството на ваксина. Това мога да го нарека само корупция и то с нашите пари. Още повече, че Европейската комисия подписва неизвестен на обществото договор с „Астра Зенека“ че нито една от двете институции няма да носи отговорност, ако ваксината причинява щета на здравето на гражданите или ваксината направи нашите деца стерилни или им причини друго заболяване. В този случай производителят няма да носи отговорност. Това са жестоки неща и ако не ги казваме, няма да спечелим нищо. Ние с мълчанието си ще бъдем съучастници в едно огромно престъпление“.

Д-р Пламена Заячка, лидер на АБВ-Младежи, категорично се противопостави на мерките срещу COVID-19, които в болшинството си са неадекватни, непоследователни, неаргументирани и в крайна сметка, пагубни за обществото. 

„Министерството на здравеопазването – една от ключовите институции по време на пандемия, се превърна в Министерство на страха. Мерките срещу COVID-19 поразително напомнят на тези срещу тероризма и, като резултат, постигат именно неговите цели – беше убита културата и културните институции, убива се чувството за общност, за солидарност с другия, всява се ужас и страх върху масовата психика на обществото – не излизайте, не общувайте, не посещавайте близките си, усилено действа система от табута – забрани срещу опасни контакти, посещения на културни и спортни мероприятия, децата спират да посещават родителите си“.

Д-р Заячка изрази тревога, че връзките между хората изтъняват застрашително.

„Нараства насилието от страна на властите, легитимирано като грижа и превенция. Институциите са ефективни докато излъчват авторитет. Нашите излъчват хаос – виден е хаосът и липсата на логика в действията. Откровеният социопат Валери Симеонов и неговият колега, организиращ военни учения, патриот, очевидно искат да вдигнат ограда около всеки град. Затварят се университети, училища, културни институти – провеждаме военно обучение“.

Лидерът на АБВ-Младежи коментира, че нагнетеният страх и подхранването на паниката могат да застрашат всички опити за управление на кризата. Тя посочи, че усещането на несигурност допълнително се подхранва и от липсата на авторитет в институциите и липсата на единомислие в първите мъже в държавата.

Като безумие определи д-р Заячка заповедта всяка болница да има отделение за COVID-19, независимо, че не са специализирани в тази посока.

„Няма анализ на лечебните заведения и възможностите им за лечение, няма инструкции кой да бъде хоспитализиран, не се използва времето, след като се чакаше втора вълна, за укрепване на спешната помощ. Реорганизират болниците, а липсата на специалисти остава, която се прави опит да бъде компенсирана с доброволци…“.

Д-р Пламена Заячка подчерта спешната необходимост от противопоставяне на безумните мерки срещу COVID-19. Тя покани гражданите на митинг-протест пред МЗ, иницииран от ПП АБВ.

„Елате на протест пред Министерството на здравеопазването на 10 ноември в 18 часа. Причината е тежката непоследователност и хаоса в регламентите, които се спускат от здравното министерство, щаба и правителството“!

Петър Първанов, член на ИБ на ПП АБВ, подчерта пагубното влияние на насаждания страх у хората. „Това, което си причиняваме сами, ще има по-тежки и трайни последици от пандемията“. Първанов коментира също, че именно COVID-19 кризата извади на светло картината в българското здравеопазване.

Pin It on Pinterest