“Има такъв народ“ ще се бори за провеждане на референдуми по важните за страната въпроси

Депутатите от “Има такъв народ“ искат облекчаване на правилата за провеждане на референдуми и ще инициират създаването на работна група с участие на всички парламентарно представени формации.

Там ще бъдат обсъдени промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Това заявиха от Парламентарната група на ИТН на брифинг в кулоарите на парламента.

Председателят на Комисията за взаимодействие с гражданското общество – Станислав Балабанов, припомни, че „Има такъв народ“ е създадена заради Референдума от 2016-а година, иницииран от „Шоуто на Слави“. В изявлението на парламентарната група се казва още: „Разбрахме, по трудния начин, че дори и да мечтаем, някъде там има политици, облечени във власт, които убиват мечтите. Нашите и тези на над 2 милиона и половина българи. Осъзнахме, че след като не можем да променяме отвън, ще трябва да променяме отвътре. Затова създадохме политическа партия “Има такъв народ” и заедно с нашия лидер Слави Трифонов и колегите, си казахме, че няма сила на света, която да ни накара да забравим тези 2 милиона и половина българи.“

От “Има такъв народ” подчертаха, че сега действащите правила са вредни. „Ще направим правилата такива, за да може един референдум да се организира и да се провежда по нормален начин, защото сегашните правила, за съжаление, стопират тези граждански процеси“.

Зам.-председателят на НС – Ива Митева, добави, че Има такъв народ са обсъждали да се проведе референдум “За” и “Против” военната помощ за Украйна. „Който и да беше инициирал този референдум – дали 1/5 от народните представители, каквато ние нямаме, дали Президентът и Министерският съвет, този референдум нямаше да бъде успешен, защото прагът за действителност на референдума е прекалено голям.“.

Други предложения, които ще бъдат внесени отново от “Има такъв народ” са:
– промени в Закона за политическите партии, с който отново ще се опитат да реализират идеята си за партийна субсидия от 1 лв. на реален глас;
– отмяна на “безвъзмездното ползване на имоти” от партиите.

Pin It on Pinterest