Илхан Кючюк към либералните премиери: Ние можем да придвижим напред европейската интеграция на Западните Балкани

Илхан Кючюк бе домакин на среща с либералните министър-председатели, в качеството си на съпредседател на партия АЛДЕ.

Събитието се проведе в Любляна, Словения преди срещата на върха ЕС-Западните Балкани, която е водещата инициатива на словенското председателство на Съвета на ЕС, с което те целят да я превърнат в регулярна. Тази година обаче форума се провежда в момент на застой в процеса на разширяване на ЕС, тъй като България и Северна Македония все още не са стигнали до компромис по спорните въпроси, но и в силно обостряна ситуация между Косово и Сърбия, които отново припомниха колко крехък е мира в региона.

„Всички бихме искали да видим повече диалог и по-малко конфронтация. Надяваме се, че неотдавнашното вътрешно напрежение между Косово и Сърбия ще отшуми и всички държави от региона ще продължат с постоянните усилия по пътя си към ЕС. Необходимо е да постигнат по-нататъшен напредък по отношение консолидирането на демократичните институции и процедури и осигуряването на върховенството на закона и правилното функциониране на своите съдебни системи. Ето защо, вярвам, че ние либералите като гарант на тези ценности сме най-способни да подкрепим Западните Балкани в тези усилия и да придвижим напред европейската интеграция на региона.“, заяви Кючюк пред премиерите.

На срещата бе обсъдена и темата за отношенията между България и Северна Македония.

„Всички знаем, че вътрешната политика може да ограничи пространството за маневри във външната политика. И ние разбираме, че въпросите за историята и идентичността са деликатни. Въпреки това, се надявам този двустранен спор между България и Северна Македония да бъде разрешен възможно най-скоро, за да не се възпрепятства и целия процес на присъединяване. През последните месеци двете държави изградиха няколко положителни примера за сътрудничество и вярвам, че ако се продължи в тази посока, много скоро ще постигнат успех.“, сподели Кючюк.

Участие в срещата взеха министър-председателите на Кралство Белгия – Александър де Кро, на Естония – Кая Калас, на Ирландия – Мишел Мартин, на Люксембург – Ксавие Бетел, на Кралство Нидерландия – Марк Рюте, Шарл Мишел – председател на Европейския съвет, Клеман Бон – френският министър по европейските въпроси, д-р Вернер Хойер – президент на Европейската инвестиционна банка и Янез Ленарчич – европейски комисар по управление на кризи.

Като част от програмата Кючюк проведе и среща с председателите на либералните партии от Югоизточна Европа, сред които бе и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. На срещата бе приета декларация, в която се потвърждава ангажимента към общите европейски ценности и пълната интеграция на региона. Либералите призоваха още за завършване на пълната интеграция на Западните Балкани в ЕС до европейските избори през 2029г. и подчертаха, че по време на последния Конгрес през 2021г., партия АЛДЕ е приела ясни политически документи, призовавайки за пълна интеграция на Западните Балкани в Европейския съюз, въз основа на индивидуалните заслуги, при изпълнение на критериите от Копенхаген. По време на работната среща бяха обсъдени предстоящите заключения на декларацията от срещата върха, в която ЕС потвърждава своята недвусмислена подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани и приветства ангажимента на партньорите от Западните Балкани към нея.

Pin It on Pinterest