Илхан Кючюк: Българското правителство трябва да бъде по-активно в разговорите със Северна Македония

Виждам възможност българското правителство да бъде по-активно в разговорите със Северна Македония, досега основната пречка се коренеше и в двете страни – недобрата политическа обстановка.

Това заяви съпрезидентът на АЛДЕ Илхан Кючюк в предаването „Още от деня“ по БНТ. Евродепутат от ДПС/”Обнови Европа” е постоянен докладчик на Европейския парламент за Северна Македония.

Позицията за преговорите с Република Северна Македония след КСНС сама по себе си потвърждава това, което имаме като обществен консенсус между политическите сили, коментира Илхан Кючук.

Договорът от 2017 г. даде една добра основа, за да почне същинският разговор с Република Северна Македония и последващите позиции на българското Народно събрание и тогавашното правителство. Не виждам съществена разлика от това, което беше до настоящия момент позицията на България“, заяви Илхан Кючук.

Евродепутатът изрази съмнение в целесъобразността от поставяне на срокове, всеки опитен политик знае, че поставянето на срокове крие и своите рискове.

„Струва ми се, че при решаването на един толкова сложен въпрос поставянето на срокове няма да помогне за неговото разрешаване, точно обратното – ще се задълбочат проблемите. Избягването на конкретни срокове ми се струва, че е по-далновидната позиция“, подчерта Кючук.

По думите му въпросът със Северна Македония се свежда основно до две големи теми – разговорът за историята, който е много важен за нас, другата тема е разговорът за перспективата.

„Дали ние, поставяйки блокада по пътя на РСМ, постигаме националната си цел, а именно страната да бъде част от това цивилизационно пространство, в което сме и ние, и заедно с това да дадем тласък за разширяване и по посока на целите Западни Балкани – според мен не. Това не са очакванията и не е националният интерес на България“, отбеляза евродепутатът от ДПС.

Според него трябва да бъдат намерени достатъчни перспективи двете страни да вървят по пътя към членството на Северна Македония в ЕС.

Pin It on Pinterest