Христо Проданов за предимствата на машинното гласуване: Недействителни гласове са невъзможни, а преброяването на бюлетините отнема 5 минути

„Недействителни гласове при машинното гласуване са невъзможни”, изтъкна зам.- председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов.

Той даде пример за порочна практика и припомни видео, което съдържа инструктаж от кмет на Пловдив, който описва по какъв начин бюлетината може да стане недействителна, ако гласът не е даден за ГЕРБ.

Проданов посочи някои предимства на машинното гласуване: „Във връзка с честността на изборите, знаете каква е статистиката за за недействителните гласове – средно 2-3 процента в Европа. В България – това са средно 6-7 процента. Второ – преброяването на бюлетините в СИК-овете. Беше демонстрирано във видеоклиповете от ЦИК как след края на изборния ден, с натискане на един код от флашката, излиза бюлетин, който отразява всичките гласове за различните партии и това отнеме не повече от 5 минути”. Той припомни, че на последните избори сме свидетели колко време отнема на СИК-овете да попълнят протоколите и какъв хаос настъпва при предаването им в общинските избирателни комисии. „Там на място сме виждали от видеоматериали как се преправят протоколи на ръка, за да може да съвпаднат контролите и ЦИК и РИК да приемат тези протоколи”, заяви Проданов.

По повод твърденията на ГЕРБ, че машинното гласуване е скъпо, зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” коментира: „Да, демокрацията не е евтина, но ако ние се стремим към нея, трябва да изхарчим определени средства. При пълно въвеждане на машинното гласуване бихме спестили пари от хартия и от печатниците. Би могло да се говори за по-малък брои СИК-ове, защото колкото по-лесно провеждането на избора, толкова по-малко хора са необходими”, заключи Проданов.

Pin It on Pinterest