Христо Проданов: Машинното гласуване е предпоставка за честни избори

„Дори и днес да бъде осигурен кворум, не може да бъде осигурена политическа легитимност на този парламент. Изходът от кризата е оставка на правителството.” Това заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България” Христо Проданов пред Нова телевизия.

Социалистът обясни, че ГЕРБ по всякакъв начин се опитват да не спазят Изборният кодекс в частта машинно гласуване, защото е ясно още от преди 2 години, че парламентарните избори, които предстоят трябва да са с машинно гласуване: „Придворните глашатаи бяха активирани в това да ни внушат избор: дали Бойко Борисов да ни управлява до гроб, или ГЕРБ да изпълнят това, което е записано в Изборния кодекс и да осъществят честни избори. Машинното гласуване е единствената предпоставка за провеждане на честни избори”. Той припомни, че на миналите избори е имало над 600 000 невалидни бюлетини, като това е нечестен вот и машините  гарантират това да не се случи отново.

„Единственото възможно за нас е да има изцяло машинно гласуване. Тезата на ГЕРБ, че доста българи се затрудняват да гласуват с машини е абсурдна. При една добра разяснителна кампания няма да има никакъв проблем с провеждане на машинното гласуване. Ако продължи да има и гласуване с хартиени бюлетини, изборите ще продължат да бъдат опорочавани”, подчерта Проданов.

Народният представител припомни, че от август ЦИК е изпратила 6 писма до Министерски съвет за това, че се закъснява с въвеждането на машинно гласуване, като МС не е предприел никакви действия за спазване на Изборния кодекс: „Вследствие на това председателят на ЦИК подаде оставка.”

„Целта на ГЕРБ е да няма машинно гласуване, за да може отново мафията да се възпроизведе и да продължи да управлява”, завърши Христо Проданов.

Pin It on Pinterest