Христо Проданов: ГЕРБ си купиха отцепниците от БСП, за да си крепят кворума в парламента

Депутатите от левицата ще продължават да не се регистрират в парламента, увери Проданов

„От дълго време не се регистрираме в началото на заседанията на Народното събрание. Позицията на БСП в това отношение е последователна и не се е променила. За кворума в парламента отговаря управляващото мнозинство и  в тази връзка за пореден път става ясно, че управляващите не могат да осигурят нормалната работа на Народното събрание“. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ пред България он Еър във връзка с проваленото заседание на Народното събрание. По неговите думи този парламент е делегитимиран, а правителството – вредно за България и депутатите от левицата ще продължават да не се регистрират. 

Във връзка с отцепилите се от парламентарната група на БСП депутати Проданов коментира: „Става очевидно, че ГЕРБ са ги купили. След като вече не могат сами да си осигуряват кворума в парламента, се обърнаха към тях. Сговориха се и утре първа точка ще е промяна на правилника на Народното събрание – една проформа, която ще даде на т.нар. прогресивни социалисти няколко минути повече време за изказване в пленарна зала. Но това е просто един мотив те да се прикрепят към ГЕРБ“. Проданов обърна внимание, че след напускането им на парламентарната група на БСП, партийните организации, които са ги излъчили са ясно заявили ясно, че те трябва да напуснат и парламента. „Хората, които са гласували за БСП преди 4 години, респективно за тези социалисти, са го направили с идеята ГЕРБ да бъде отстранен от власт, а не закрепен на власт -това, което те правят в момента“, обясни той.

„Очевидно е, че правителството няма план за справяне с кризата. Стана ясно, че последните 7 месеци бяха изгубени и здравната система не беше подготвена за по-сериозен наплив на болни – нещо, което много специалисти предупреждаваха, че трябва да се направи. От БСП още в началото на извънредното положение също настоявахме за това“, коментира Проданов по повод здравната криза в страната.

По думите на социалистът бюджетът за следващата година, който предлагат управляващите, е  безспорно предизборен. „Подготвя се едно голяма харчене през последните месеци от годината единствено и само с цел купуване на изборите“, предупреди Проданов. „Даването на  50 лв. на пенсионерите до изборите с обещанието това да продължи ако спечелят – това е цинично и е абсолютен опит за купуване на изборите. От БСП говорим за преизчисляване на всички пенсии, което ще е едно трайно увеличение на пенсиите“, каза още Христо Проданов в предаването   „Денят On Air“.

Pin It on Pinterest