Христо Колев установи още по-мащабно изсичане на бистришката гора заради строежите там и поиска оставката на главния архитект на София Здравко Здравков

Това, което се случва във вилната зона на Бистрица, е престъпление срещу природата, коментира председателят на АБВ-София Христо Колев пред журналисти, който за пореден път бе на място и установи, че серията от сигнали от страна на партията не спират изсичането на боровата гора в региона.

Проверката днес сочи, че строежът разширява мащабите си.

„Това е трети или четвърти репортаж, който правим тук във вилната зона на Бистрица. Виждате, че всеки път строежът става все по-голям и все повече дървета са изсечени. Строи се вече няколко месеца. Завидно е с какво темпо строят, наистина все едно е национален обект. Два месеца вече чакаме отговор от г-жа Фандъкова, да ни даде разяснение по случая защо е разрешено да се строи в планина Витоша. Такъв отговор ни върнаха от район Панчарево. В него се казва, че разрешението за строеж е подписано от главния архитект на София и в район Панчарево няма документация. Ще пуснем, ако трябва, още утре ново писмо със същия въпрос, с настояване за незабавен отговор, за да видим какво се случва. Два месеца нямаме отговор от Столична община“.

Христо Колев каза, че ПП АБВ настоява за оставката на главния архитект на София Здравко Здравков.

„Логиката сочи, че искат случая да се притаи и така скандалът да се разсее във времето. Главният архитект е разписал да се строи в белия дроб на София. Ние от ПП АБВ искаме неговата оставка. За това, което се случва, терминът е точно „престъпление срещу природата“. Тук минаха случайни хора, които се разхождат, аз ги попитах какво е тяхното мнение за строежа. Отговорът беше – изчакайте малко,да ни мине шокът и тогава можем да говорим. Разбирате ли за какво става въпрос. Не всичко е COVID-19. COVID-19 ще мине, дай Боже, по-бързо и по-безпроблемно, но унищожената природа кой ще я върне? От АБВ настояваме за оставка на главния архитект“.

Ние не просто ще искаме още веднъж отговор от госпожа Фандъкова, който тя бави два месеца, а ще се обърнем към съда. Тя извършва престъпление спрямо Закона за достъп до обществена информация, заяви председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той посочи, че в строителството на обекта е замесен премиерът Бойко Борисов.

„Обявеният инвеститор Николай Динков Найденов очевидно разполага с огромни средства и първо трябва да бъде изследван произходът на капитала, защото на табелата пише “жилищна сграда”. Без съмнение неговото семейство е с размер на батальон от силните години на Българската народна армия. При този стремеж да се мълчи е заобиколена община Панчарево, т.е. Столична община е искала да скрие от жителите на Панчарево това, което се прави тук. Това ме кара да си мисля, че патрон на обекта е Б.Б. Това пък на свой ред ме кара да подозирам, че от тук ще има друго шкафче с един милион евро, защото този човек разполага с много пари. Ще очакваме компетентните институции да обяснят произхода на капитала и размаха на това строителство, но да сме наясно – това е престъпление към природата“, допълни той.

Председателят на ПП АБВ коментира, че това е престъпление към всички българи.

„Този стремеж да се граби от природата, да се граби от здравето на българите е типичен за Б.Б. и на него трябва да му сложим край. Тези хора, които минаха оттук, са вцепенени и стъписани. Столичната община бяга, не иска да отговори, не иска да каже истината на столичани. Аз много се надявам, че някой все пак общински съветник ще прояви интерес. Ако общинските съветници продължават да не проявяват интерес, това означава, че те сигурно не чекмеджета, но всеки се е сдобил с чекмедженце. Иначе, кое ги мотивира да си мълчат? Ние сме ги избрали, за да защитават нашия интерес, незащитавайки го, трябва да обяснят защо. Госпожа Фандъкова, това лице или стоящите зад него, са ги мариновали по такъв начин, че ще направят обекта необратим. Изсичането на гората, къде е дървесината, кой изнесе дървесината, къде дянаха дървесината, това са все въпроси, които искат своя отговор. Ние от АБВ не вярваме на прокуратурата начело с Иван Гешев. Той разследване няма да проведе. Той е шапка, чадър на такъв тип мафиоти. За тези неща очевидно е, че общественото мнение трябва да реагира така, че да бъдат спрени, да бъдат изяснение нещата и такъв тип безумие да бъде спряно“.

Pin It on Pinterest