Христо Колев: С намерението за затваряне на държавата ГЕРБ търси начин си гарантира изборите

8 месеца не си мръднаха пръста, сега искат да затварят държавата, по този начин си гарантират изборите.

Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на АБВ-София Христо Колев. Според него ако се допусне затваряне за втори път, България ще изпадне в тотален колапс, икономиката ще умре на момента, малкият и среден бизнес ще изчезне, а хиляди съдби ще бъдат съсипани.

„Този локдаун се иска само и единствено, защото хаосът в здравната система е такъв, че хората умират пред болниците на стълбите. За 8 месеца правителството не направи две неща, за които ние от АБВ настояхме още от самото начало на кризата. Трябваше да се въведе единен медицински протокол и лекарите да знаят критериите, по които да хоспитализират или да ги насочват за домашно лечение. Това не се направи. Чак на 5-ти този месец се обяви, че такъв протокол ще бъде направен. COVID-19 разкри некадърността на управляващите, в частност на министъра на здравеопазването. Не се направиха и нови курсове за обучение на медиците, които да се борят с коронавируса. В последния момент искат“, обясни той. Христо Колев каза още, че с въвеждането на локдаун Борисов елиминира възможността за служебно правителство и не се знае дори дали и март месец ще има избори, а дори и да ги има, те ще бъдат в силно отровна среда. В тази връзка той обяви, че на 25 ноември, сряда, от 10 часа АБВ организира протест пред Министерския съвет. „Държавата заминава, ако се допусне това нещо“, обобщи председателят на АБВ-София.

С искането за сформиране на временна анкетна комисия за установяване на автентичността на снимките и аудиозаписите от резиденцията на премиера целим истината, посочи Колев. „Ние многократно говорим и настояваме през медиите за такова нещо. Все се надявахме, че някой ще прояви разум от Народното събрание, но не, уви – нито опозиция, нито никой. Ние от АБВ единствено официално внесохме такова писмо-искане и настояваме това нещо да се случи. В този ред на мисли, нашата реакция не е закъсняла, напротив – ние сме единствените, които реагират“, обясни той. Христо Колев определи ситуацията като недопустима.

Pin It on Pinterest