Христо Казанджиев: „Северен поток“ 2 ще приключи при едни или други условия

Строителството на „Северен поток“ 2 е възстановено, поради липса на възможности и технологични изисквания.

Русия се опита да внуши на международната общественост, че ще продължи изграждането му със собствени кораби, но по уверение на американската страна, Русия не разполага с такава технология, която се прилага при реализацията на проекта. Това каза енергийният експерт и координатор на сектор „Енергетика“ в ПП „Републиканци за България“ Христо Казанджиев във „Видимо и Невидимо“ с Калин Манолов.

По думите му руските възможности са ограничени от липсата на технология, най-вероятно за заваряване на тръбите и тяхното плавно полагане.

„Липсата на тази технология прави невъзможно продължаването на строителството. Както е известно имат да се полагат още около 160 км“, припомни той.

Според него отношението на Швеция и Дания е било толерантно към проекта и това е дало възможност на Русия да започне неговата реализация.

„Без съмнение проектът обслужва геополитическите интереси на Русия. От корпоративна гледна точка тя елиминира всички посредници на природен газ от Русия до Европа. Минимизира политическия риск при транспорта на руски природен газ за Германия. Ползите за русия са очевидни и в икономически и в геополитически план, независимо от огромните разходи, които бяха инвестирани в този проект‘, добави енергийният експерт.

„Германия печели от по-ниските цени на природен газ за нейните потребители и осигуряването на директен внос. От друга страна е налице повишаване на сигурността на доставките и минимизиране на политическия риск“, каза Казанджиев.

„Към настоящия момент е напълно разбираема горещата подкрепа на Германия към „Северен поток“2, въпреки че се конфронтира със САЩ.

Проектът ще приключи при едни или други условия. Русия е доказала, че за нея парите не са определящи при реализиране на големи политически проекти“, заключи Христо Казанджиев.

Pin It on Pinterest