Христо Гаджев: Чака ни тежък ляв популизъм, ако проектокабинетът на ИТН бъде избран

Христо Гаджев, ГЕРБ, в „Беновска пита във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 7-ми август 2021 г., заяви позиции по следните теми:

Кой идва след ГЕРБ?

    „Кой идва след вас?“, попита водещата Илиана Беновска. Христо Гаджев отговори: „Много хора се шегуваха със слогана ни, но той се оказа правилен, след нас определено се появи един хаос, който се наложи и от 46-ти парламент, и от служебното правителство. В момента виждаме, че вероятността да има някакво правителство също намалява. А партиите, които обещаваха, че ще подредят държавата, всъщност ни засилват към трети поредни избори и половин година безвремие!“.

Проектокабинетът, предложен от ИТН.

    „Вие знаете резултатите от изборите, имахте по 62,5 гласа и после по някакви, не искам да ги коментирам, причини една половинка беше дадена на Слави Трифонов, така че може би ГЕРБ и Слави Трифонов трябва да имат еднакви претенции?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че ако погледнем страницата на ЦИК ще видим, че в страната ГЕРБ печели. ИТН печели с гласовете от чужбина. Той продължи: „До вторник бяхме с изравнени резултати, после отнякъде се появиха изброени още 15 000 гласа, които дадоха преднината на ИТН. Иначе щеше да се получи една много интересна конституционна въпросителна, на кого ще се даде първия мандат, ние до вторник бяхме с равен брой депутати. Но тези 15 000 гласа обърнаха нещата и ГЕРБ стана първа политическа сила. Да видим дали това ще се реализира под някаква форма на управление и какво управление ще бъде то, защото като гледам номинацията за министри и подкрепата, която събират, това изключително много ме притеснява, да не кажа, че ме плаши, че ИТН откри 90% съвпадение с програмата на БСП, което означава, че ни чака тежък ляв популизъм, ако това правителство бъде избрано! Не знам дали тези, които са подкрепяли Слави Трифонов, са знаели, че гласуват всъщност за програмата на Румен Гечев!“.

    „Пламен Николов, кандидатът за премиер, дали е готов да плува в политиката? След като аз се снимах с плавници, Пламен Николов ме спря в парламента и вижте какво предложение ми направи!“, продължи Беновска и пусна видео от срещата си Николов в кулоарите на парламента от 3-ти август 2021 г.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Пламен Николов се здрависа с Илиана Беновска в кулоарите на Народното събрание и каза, че много е харесал снимката, на която Беновска е с негови плавници. След което я попита плува ли. Беновска му отговори, че плува много и Пламен Николов покани Илиана Беновска да плуват заедно. Коментаторите казаха, че Николов вероятно кани Беновска да плуват заедно в Морето на политиката. 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

     Беновска продължи: „Могат ли да плуват в Морето на политиката ИТН, предвождани от „кормчията“ Пламен Николов и от „царя на бара“ на политиката в момента Слави Трифонов?“. Христо Гаджев отговори, че тепърва ще проличи, защото Пламен Николов изглежда симпатичен, но няма никакъв опит в политиката. Той продължи: „Когато смяташ, че държавата е блато, каквито понятия се носеха от ИТН дълги години, то е логично да сложиш човек, който продава водолазна екипировка за неин ръководител! Да се надяваме непопулярността му в случая да не е минус и да покаже, че може да се оправи, нещо, в което аз лично се съмнявам, както и за огромна част от предложените министри!“.

   „Вие знаете традицията на „Беновска пита“, ние подаряваме здрави, български, червени ябълки на политиците с уважение и упование, че ще ни управлявате както трябва. Също така подаряваме и философско четиво, една книга, която сме създали заедно с Ахмед Доган. Вижте какво подарихме на Пламен Николов в парламента!“, продължил Беновска и пусна видеото от 3-ти август, в което подарява зелена ябълка и книгата с интервюто с Ахмед Доган на Николов:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска подари Зелена Ябълка на евентуално бъдещия премиер на ИТН Пламен Николов след като той представи кабинета си. Пламен Николов прие зелената ябълка с широка усмивка. А Беновска обясни, че ябълката му е зелена, защото и той е „зелен“ все още в политиката. Беновска подари на Пламен Николов и книгата си с Ахмед Доган, защото Николов преди това декларира, че има много философи в политиката. Николов подчерта, че защото и той е философ, ще стане успешен политик.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

     Беновска продължи: „Книгата подарих, защото Николов каза, като си представяше дипломите в парламента във връзка със спора дали той има дисертация, защитена по съответния ред. Той каза, че се гордее с това, че има философско образование и има много философи  в политиката. И ние имаме един съвременен философ в политиката. Това беше закачка разбира се! Но какво ще кажете, г-н Гаджев, имат ли място „зелените ябълки“ в политиката, идва ли новата епоха на „зелените ябълки“? Отмира ли Бойко Борисов, който е най-дълго управлявалият министър-председател в съвременната ни история?“. Христо Гаджев отговори, че ГЕРБ и Борисов не отмират, дори напротив, според социологическите изследвания ГЕРБ продължава да е първа политическа сила. Това означава, че хората продължават да вярват както на партията, така и на Борисов. Той продължи, че неопитността не е плюс, а загубено време. „Това означава, че човек, който няма опит в управлението на даден ресор, в момента, в който влезе, дори да е с най-добрите намерения, на него ще му трябват няколко месеца до половин година, за да разбере кое как работи. Тази половин година ще е загубена за цяла България. По-добре да управляват хора с ясна програма, защото ние досега освен една декларация от 7 минути какво смята да прави ИТН, нищо друго не сме чули!“, категоричен бе Гаджев. Той припомни, че коалиционната програма за управление между ГЕРБ и ОП от 2017 г. е около 100 страници. По тази програма е работено 4 години. А да кажеш, че на 90% програмата ти се припокрива с тази на БСП, означава, че си направил лява програма, но на хората си обяснявал, че не си ляв.

Предложението служебното правителство да стане редовно.

   „Бойко Борисов заяви категорично, че няма да се възползва от мандата, който му се полага, ако кабинетът на ИТН не бъде гласуван и ще го върне. Корнелия Нинова заяви, че ако на нея се падне тази чест, тя ще предложи служебния кабинет да остане!“, продължи Беновска. Христо Гаджев отговори, че при положение, че всички партии в парламента повтарят мантрата, че най-големият им враг е ГЕРБ, то тогава ГЕРБ няма как да събере подкрепа за правителство. Затова няма смисъл да се бави процедурата, при условие, че няма шанс за успех. Колкото до предложението на БСП, то дори не е новаторско, защото ИБНИ са го предложили още преди няколко седмици. Да не говорим, че то блокира третия мандат, ако той изобщо отиде при БСП. ГЕРБ смята, че целият състав на служебното правителство е провален. ИТН едва ли ще го подкрепят, защото те също не харесват сегашния състав на МС.

Настояването на ГЕРБ-СДС да излезе истината около инцидентите в Чешнегирово и на ученията край Шабла.

    Вие от ГЕРБ-СДС излязохте с остра декларация срещу един от членовете на служебния кабинет, без да го цитирате пряко, министърът на отбраната и представители на Военна полиция, както и политическото ръководство на МО във връзка с преждевременната смърт на лейтенант Тодор Манчев. Защо направихте това?“, попита Беновска. Христо Гаджев отговори, че ГЕРБ-СДС настоява за съставяне на анкетна комисия за инцидента в Чешнегирово и как е било проведено разследването, защото нещата не изглеждат никак добре и всъщност е направено така, че началниците да останат „сухи“.

   „Разбра се, коментирам го с голяма болка, че обявеният за самоубил се Тодор Манчев всъщност се е канил да се жени, приятелката му е била бременна, с родителите си се е разбирал, не е имал някакви проблеми. Не на последно място разбрах, че помещението, където той се е самоубил, евентуално, е било почистено час и половина по-късно. Как ще го коментирате?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че историята е ужасяваща. Според него семейството на Манчев трябва да разбере какво се е случило със сина им, защото начинът, по който се развива тази история, не помага да се затвори страницата. Христо Гаджев категорично заяви, че лейтенант Манчев изобщо не се вписва в профила на човек, който би посегнал на живота си, освен ако не е бил подложен на някакъв огромен стрес в работата си, което означава, че са го мачкали да поеме вината, което е безобразно.

   „Ако остане сегашният кабинет, не се ли натрупват много негативи. Сещам се за още един факт, свързан със сегашният военен министър – смъртта на пилота Валентин Терзийски, знаете, че неговата съпруга търси истината дали той не е загнал по друга причина?“, продължи Беновска. Христо Гаджев отговори, че да се състави ново правителство би било по-добрия вариант, защото то ще е много по-обективно при изнасянето на информацията върху тези два трагични инцидента. Той добави: „Колкото повече стои този служебен кабинет, толкова по-бързо хората ще се убедят, в неговата несъстоятелност. Не знам това доколко ще бъде от полза на неговия „кръстник“ Радев! Колкото до инцидента, довел до смъртта на майор Терзиев, може да се окаже, че неговата съпруга разбира много повече нещата от служебния министър. Там се оказа, че единственият виновен е този, който е загинал, както при случая с лейтенант Манчев! Впрочем и двете разследвания са водени от Военна полиция!“.

     „Няма ли да поискате категоричен отговор от военния министър, независимо дали ще бъде после на власт, или не?“, попита Беновска. Христо Гаджев отговори, че е изискал по линия на парламентарния контрол всички документи още от планирането на учението на Шабла, до провеждането му и до разследването. Включително и това дали докладът за инцидента е единствен, или има и класифициран, което би означавало, че има една версия за обществото и една за началството. До момента не му е предоставен нито един от тези документи.

Как биха действали ГЕРБ в опозиция?

   „ГЕРБ ще успеят ли да кажат на новите в политиката „мутри сбогом“, използвам метафорично една песен?“, попита Беновска. Христо Гаджев отговори: „По-скоро да не се окаже – „ние идваме“, „ние си отиваме““. Той продължи, че ГЕРБ ще продължи да защитава позицията си за прагматично правене на политика, базирано на дясната икономическа философия. Няма да отстъпят от програмата си. Вече имат и готови законопроекти за внасяне, друг е въпросът дали партиите ще се вслушат за нуждата от подобно законодателство, или ще продължат да гласуват политически без да обръщат внимание на самите предложения. Гаджев заяви: „Подобно нещо се случи през миналата седмица, когато предложихме комисия за разследване на полицейското насилие по време на кампанията за последните избори. Тя беше отхвърлена от „партиите на промяната“, които впоследствие в кулоарите обясняваха как всъщност биха я подкрепили, ако я били подписали. Ако вярвате на това, че трябва да се направи едно подобно разследване в парламента, тогава защо трябва да играете чисто партизански. Нека оставим политическите кампании в миналото и да се съсредоточим върху това как да изграждаме едно по-добро законодателство и по-ясна политика за българските граждани, а не толкова в битка за власт, защото в момента в момента единственото нещо, което ги интересува, е тежка битка за власт и разпределяне на порциите, независимо какво говорят!“. Така завърши разговорът между Христо Гаджев и Илиана Беновска в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 7-ми август 2021 г.

Pin It on Pinterest