Харалан Александров: ВМРО се превръща в носител на просветения европейски национализъм

Социалният антрополог Харалан Александров коментира пред „24 часа“ разделянето във коалиция „Обединени патриоти“ и предстоящите парламентарни избори. Според Александров ВМРО се превръща в носител на просветения европейски национализъм:

Това, че „Обединените патриоти“ се разделиха, все още не означава, че мястото им е опразнено. ВМРО си стои стабилно на мястото и има всички шансове да влезе самостоятелно в парламента. Тази стара партия със сложна и на моменти кървава история постепенно се превръща в носител на просветения европейски национализъм от XIX и XX век, който може да изглежда демоде, но остава привлекателен за много избиратели, при това образовани и добре интегрирани. Това са консервативни, патриотично настроени хора, разтревожени от разрушителните аспекти на глобализацията

Александров заяви още:

Аз не споделям крайните позиции на ВМРО по много въпроси, но трябва да призная, че позиционирането им е стратегическо. Остава въпросът кой ще стане изразител на вулгарния, примитивен и ксенофобски национализъм, който традиционно мобилизира протестния вот на декласираните и лумпенизирани групи от населението. Към тези отчаяни и радикализирани избиратели особен афинитет проявяват проруските политинженерни проекти, които в България никога не свършват.

Всички прогнозират разпокъсан парламент с много партии и политическа нестабилност. Аз обаче смятам, че колкото по-широко са представени противоречивите интереси, перспективи и тенденции в обществото, толкова по-добре. Балансираното представителство има стабилизиращ ефект, а непълното – радикализиращ Време е парламентът да възстанови основната си функция на арена за политически и идейни сблъсъци, но и за постигане на съгласие. Далеч по-здравословно е политическите битки да се водят в парламентарната зала, отколкото по медиите и по площадите, смята Харалан Александров.

Източник: „Медия Факс

Pin It on Pinterest