Халил Летифов: Надяваме се предизборната кампания да бъде борба на идеи, приоритети и предложения

Халил Летифов е зам. – председател на ДПС и народен представител от 27-и Старозагорски избирателен район:

Оспорвана и одобрявана – датата за провеждане на парламентарните избори е известна. Как я приема ДПС, господин Летифов?

Решението за датата е в правомощията на президентската институция. Ние я приемаме като времето, в което трябва да направим това, което повеляват Изборният кодекс и Конституцията и ще се съобразим. И на консултациите, а и преди това, сме казали, че ние сме готови за избори. Ние сме в кампания от края на предишните избори. Така че за нас чисто технически датата няма значение.

Предстои една нестандартна, необичайна, в известна степен хлъзгава кампания – с ограничени възможности за срещи, базирана основно в интернет. Опасно ли е това, според Вас?

Това е може би най-сериозният въпрос. Да започнем от там, че по размери Ковид 19 е криза, каквато ние не познаваме – както за здравето на хората в България и по света, така и в икономически аспект. Факт е, че ще правим избори в условията на пандемия. Това поставя въпроси първо за живота и здравето на хората. От една страна- на тези, ангажирани в самия изборен процес – основно в секционните комисии, и от друга – на тези, които ще отидат да упражнят правото си на глас. Ние настоявахме и пред президентската институция, пред ЦИК, пред местната и централната власт, пред всички ангажирани институции, да се намери вариант, гарантиращ опазването на живота и здравето на хората. Това е проблем, на който трябва да се намери решение. Как ще бъдат опазени служебно ангажираните лица, защото това ще бъде едно голямо изпитание – първо да се подсигури нормалната работа на секционните избирателни комисии, и второ – теза хора да бъдат обезпечени с предпазни мерки и чисто материално. От друга страна е самата кампания. Ние от ДПС правим кампания от врата до врата, държим да се срещнем с всеки човек, лично да се докоснем до него, да го поздравим и да го чуем. Това за нас ще бъде непозната кампания, но ще трябва да се адаптираме и да я проведем. Ще бъде предизвикателство. Ще направим всичко възможно да стигнем до хората, да чуем техните въпроси и мнения. Разбира се, подчертавам – с необходимата доза сигурност и спазване на всички правила и мерки.

-Не е тайна, че значителна част от електората на ДПС идва от чужбина, за да гласува, как ще се отразят ограниченията на пътуванията?

Противоконституционните ограничения в изборното законодателство, които не гарантират на хората правото на глас, действат вече при няколко поредни избора действат. Ограничаването на секциите в страните извън Европейския съюз, принципът на уседналост, забраната за ползване на майчин език в кампаниите – това са все нарушения на конституционно гарантирани права на българските граждани. Да не забравяме, че Великобритания вече е извън ЕС, а там има повече 250 хиляди български граждани, които няма да могат да упражнят свободно правото си на глас. Този наболял въпрос е открит и той трябва да бъде решен принципно за всички. Най-голяма е драмата за сънародниците ни в Турция, но има много български граждани и във Великобритания, в САЩ, Канада, Южна Африка и техните права също са нарушени. Това трябва да се разреши, но на този етап няма воля.

– В тази връзка мислите ли, че трябва да продължи да се разсъждава върху предложенията за избори в два дни и гласуване по пощата?

Разбира се, че трябва не само да се разсъждава, но и да се намери решение. Иска ми се да погледнем от няколко аспекта. Първо – тази тема се предлага аd hoc, много набързо, да влезе за предстоящите парламентарни избори, без да е изминат целият път, който да гарантира конституционното право на всички български граждани. За момента предложението е само за живеещите чужбина, а това е дискриминационно спрямо живеещите в страната. Второ – каква е процедурата чисто технологично. Как гарантираме този вот, как удостоверяваме, че точно този гражданин се намира там и ние знаем това, как гарантираме, че той е гласувал, че това е неговият вот и че ще бъде отразен подобаващо. Това е сериозен въпрос, на който трябва се намери решение. Следващият момент е, предвид последните събития от големите демокрации, а и у нас при последните избори – съмнения, невалидни бюлетин, сбъркани протоколи, хиляди жалби, които се подават в деня на изборите, оспорване на резултатите – това са неща, които не сме успели да решим до днес. Ние многократно сме правили предложения за решаване на тези казуси, защото при всички избори имаме едни 200-300 хиляди невалидни бюлетини. Това изкривява вота на много български граждани, упражнили правото си на глас. Затова ние предлагахме освен машинно гласуване да има и машинно броене на гласовете – както на тези от машинното гласуване, така и на тези на хартиен носител. Така ще гарантираме честността на вота, ще гарантираме, че след като човек е гласувал, гласът му е отразен обективно. Но това не се случва, и това е големият бич – не сме решили този въпрос, но тръгваме да подлагаме системата на още по-широк мащаб от изпитания. Проблемът трябва да се реши първо на местно ниво, а след това в по-широк мащаб – за всички български граждани в чужбина. Има какво да се направи, но най-важното си остават честността и сигурността на вота. Но това явно ще остане за някой бъдещ парламент. Редно е да се реши какво се случва със сбърканите протоколи, с множество задрасквания и поправки, които са много голям процент, над 60. Мисля, че технологично има време за доставка на машините за гласуване, но идеята има една цел – битката с невалидните бюлетини и сбърканите протоколи, ако това не се реши, то става безсмислено.

– С какъв заряд ДПС тръгва към тези парламентарни избори?

– Нашата битка е първо да наложим нашите приоритети, искрено вярваме и се надяваме, че кампанията ще бъде борба на идеи, на приоритети и предложения, сблъсъкът да бъде изцяло в тази плоскост. Страната ни се нуждае изключително много от нормалност в политическия живот, от перспективност в политиката. Нашата програма и нашите приоритети , за които говорим вече 4 години – за зелена енергия, за чиста вода, за чиста храна, за включването на свободните активни граждани във вземането на решения и контрола на тяхното изпълнения вече са приоритети както на Европейския парламент, така и на Европейската комисия. От тук нататък Зеленият пакт е свързан с бъдещето на България и на Европа и в него трябва да виждаме перспективност и да използваме неговите механизми и възможности, за да имаме един добър продукт, който да развива икономиката на страната. Факт е , че толкова година като членове на Европейския съюз ние си оставаме най-бедната страна. Факт е, че по отношение на кризата – и здравно, и икономически, ние отново сме на дъното и сме с първи по смъртност с Ковид.

По този начин няма как да се управляват кризи, няма как да очакваме, че нереформирани сектори ще дадат по-добър резултат. Затова се надяваме борбата в кампанията да бъде на принципна и идейна основа, езикът на омразата и разделението да остане в миналото, защото той вреди на институциите и политическите партии, а в по -широк смисъл – на живота и здравето на хората и на техния стандарт. Ковид 19 помогна да видим колко е дълбока кризата в отделните сектори и за съжаление я обостри.

Така че ние тръгваме в кампанията с нашите приоритети, с очакването да има сблъсък на идеи, на приоритети и ценности, а оттам – да намерим допирни точки за това, което всички можем да подкрепим и защитим, за да дадем перспектива на страната и на хората. Ако това не се случи – обричаме поне още едно поколение на същата бедност, която наблюдаваме в момента.

Оценката Ви за работата на Народно събрание, чийто мандат свършва и за кризата между институциите?

Факт е, че Народното събрание и с критично ниско ниво на доверие в обществото. Основна заслуга за това има управляващото мнозинство, защото наблюдаваме системно неглижиране на Парламента като най-висша институция и законодателен орган,. Но повсеместното рушене на авторитета на всички институции продължава вече 10 години. Затова казваме че авторитетът на институциите трябва да бъде защитен и съживен, за да върнем доверието на хората, а едва след това те ще приемат и съответните реформи. Защото сега всяко решение на Народното събрание и правителството се подлага на съмнение от българските граждани, това е заради липсата на съответните органи. Но трябва да кажем, че управляващото мнозинство положи огромни усилия за да разруши авторитет на НС и останалите институции. Не веднъж повтаряме, че войната между институциите, без значение от коя политическа партия е, не дава резултат, а руши устоите на държавността, и е за сметка на българските граждани. Затова няколко пъти призовавахме институции на намерят общ език в интерес на държавността и на българските граждани, а не на своите политически пристрастия, но не бяхме чути. В началото на есенната пленарна сесия председателят на НС в декларация каза, че и президентът, и премиерът са част от проблема и трябва да подадат оставка, за да се възстанови диалогът. Това не беше направено и няколко месеца по-късно можем да констатираме, че тази война продължава и резултатът е негативен. Изходът е комуникация, приоритети и работа за изпълнение на една програма със сериозни приоритети за икономическо развитие и реформиране на пострадалите сектори преди и по време на Ковид пандемията. Това е единственият шанс да дадем надежда и да се развиваме. Всичко останало ще бъде още от същото.

Шарено ли се очертава според Вас следващото Народно събрание?

Хората ще решат колко ще бъдат шарено. Но искам да призова всички да участват в изборите активно и отговорни, защото от това зависи доколко и колко ще се разрешат проблемите пред страната и каква перспектива ще се даде. Не е без значение колко отговорно ще се отнесат хората както от гледна точка на соята активност, така и на това за кого ще си дадат гласа си. Така те ще предпоставят какво точно ще се случи в следващия период от нашето бъдеще.

Таня ИВАНОВА

Pin It on Pinterest