Х. Александров и Е. Ангелов: Борисов и Радев – бабаити, но Борисов е най-успешният политик

Харалан Александров, политически антрополог и  Еленко Ангелов, психолог, в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 2-ри октомври 2021 г., заяви позиции по следните теми:

Политическата ситуация в страната

Беновска посрещна своите събеседници и шеговито им каза да теглят жребий кой ще говори пръв като изберат между нейните два изпънати пръста – показалец и кутре. Ангелов каза, че ако се пусне и палецът на езика на глухонемите се получава “I love you”, иначе с “рогцата” е като пъдене на дявола. “Не е лошо да се пъди дяволът напоследък. Нашият политически и обществен живот е като някаква несвършваща валпургиева нощ. Скачат вещици, таласъми и може би трябва да започнем с пречистващи ритуали” каза Александров.

Водещата пожела да бъде излъчен коментара на водещия, за да продължат със символиката и образите на Йордан Радичков, през които са погледнати днешните политици.

Беновска: Те, политическите „ястреби“ и „врабчета“ – Радев, Борисов, Слави, Кирчо и Асенчо, Манолова, Христо Иванов – в „опит за летене“ на 14.11.21?

В очакване на парламентарните и президентските избори се зачетох в Йордан Радичков – два пъти номиниран за Нобелова награда, преведен на 37 езика, издаден в 50 държави. Няма го от 2004-та. Но думите му са живи. И видях съвременните политически герои.

Кандидатът за 2-ри път президент Румен Радев в „Суматоха“ и „Ние, врабчетата“: „Човек не всякога е там, където е капата му. А при суматохата изобщо не може да се разбере под коя капа какво има.“ „Оттогава съм забелязал, че когато човек не разбира от дума, трябва да го удариш по главата, за да разбере!“

Лидерът на ГЕРБ и премиер 10 години Бойко Борисов в „Домашна тетрадка“: „Есента баща ми умря и тогава аз продължих да сея лъвове в нивата и да жъна зайци от нея. Съседите известно време се смяха, че сея лъвове, а жъна зайци, но после престанаха да се смеят и взеха да ме гледат накриво. Откъде-накъде, викаха те, ние ще сеем леща, а той ще сее лъвове! Той да не би да е по-горе от нас! За да угодя на съседите, се отказах от лъвовете и почнах и аз да сея леща. Тогава те почнаха да се смеят и да говорят зад гърба ми, че не става човек от мене. Баща му, викаха те, сееше лъвове, а тоя седнал да сее леща. Тогава разбрах, че не трябва да слушам съседите. Сей лъвове, милостиви читателю, та макар и да жънеш зайци! Може би един ден съдбата ще те възнагради и сред мършавите зайци в твоята нива ще те срещне спокойно лъвът. Бог да те благослови!“

Почетният председател на ДПС и пазителят на етническия мир Ахмед Доган:  „Трудните уроци са по-мъдри и по-благодарни за човека от лесните – това сам съм го изпитал и го зная от опит. Лесният урок се усвоява с леснина и от него почти нищо не научавате. Трудният урок иска много пот, но пък като усвоите урока, за цял живот ще ви държи влага.“

Властелинът на шоуто и председател на ИТН Слави Трифонов: „Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”

Продължителите на Промяната Кирил Петков и Асен Василев: „Добре е човек да се научи да премълчава някои работи! Не да говори или да мълчи, а да премълчава!“

„Изправящата“ се и „идваща“ Мая Манолова: „За мъжа жената е като кладенче — от която и страна да се наведе над кладенчето, той може да утоли жаждата си.

ДъБъ Христо Иванов в „Ние, врабчетата“: „По тоя повод Драги ми господине направи следната забележка: Ти, драги ми господине, трябва да знаеш, че всяка жаба си знае гьола и всеки колекционер, колекцията. Откъде-накъде си седнал да колекционираш влечуго, драги ми господине! Да си видял случайно някое влечуго да е седнало да колекционира врабчета? Не си видял и няма и да видиш, драги ми господине, защото влечугото гледа как да те изяде, а ти си седнал да ги колекционираш! Еее, драги ми господине, драги ми господине!“

А, аз, Илиана Беновска ще Ви напомня Пешеходеца от „Ние, врабчетата“: „Да крачиш пешком по света, като си подсвиркваш небрежно с уста – мигар може да има нещо по-красиво от това!“

Те, политическите „ястреби“ и „врабчета“ – Радев, Борисов, Слави, Кирчо и Асенчо, Манолова, Христо Иванов – в „опит за летене“ на 14.11.21?

Аз съм Беновска. И питам.

“Какво ще правим на тези избори? Какъв е Вашият поглед, драги ми господа?” попита Беновска. Александров каза, че няма да е толкова хвърковат като милите врабчета, които си кълват трохички. “Българските политици са между динозаврите и птиците. Оперени са, но са доста кръвожадни и има много люспи около перата. Българският политически живот е война” каза Александров и подчерта, че не се знае дали те ще се изядат помежду си, или ще започнат да изяждат цивилното население, защото има много сигнали за невъзможността политическият конфликт да се удържи в рамките на политическата сцена. Политическият антрополог предвеща криза. Беновска попита Александров дали не намеква за някакви злополуки. Харалан Александров отговори, че злополуките са следствие на човешката глупост и злонамереност, а не са нещо, което идва отвън. “Развитието в макросредата не могат да бъдат управлявани. Рязко се вдига цената на енергоносителите и България поради това, че няма читаво управление – ударът директно попада върху производителите, съвсем скоро и върху потребителите” коментира Александров.

Мунчо, Радев, Кемтрейлс, Демокрацията

“Еленко, как завършва “Под игото”? Помниш ли?” попита Беновска. Тя разказа, че набучват главата на Бойчо Огнянов. Александров продължи, че Мунчо протестира, нормалните са се изпокрили, а него ордата го обесва на воденицата. Ангелов сподели, че тогава е чел Стивън Кинг, а великият гений Иван Вазов му е бил много потискащ. Беновска прочете коментар от зрител – “Щом Мунчо започна да плаче, значи кандидатурата на Герджиков е добра”. “Мунчо ли е Радев?” попита Беновска. Ангелов каза, че спазва законите на държавата, но тази форма на управление на държавата не работи. “Най-лесното и бързо понятие за лудост е да правиш нещата по един и същи начин. Винаги ми е било чудно от дете как така печели някой избори, след няколко месеца му искат вот на недоверие. Много са бъговете. Защитниците на демокрацията веднага ще цитират онзи булдог Чърчил, който казва, че демокрацията не е съвършена, но по-добра не е измислена” коментира Ангелов. Той подари на предаването три свои книги – “Депрограмиращи сентенции” – първа и втора част и “Реалност?”. Ангелов разказа, че с Харалан Александров са спорели дали има Кемтрейлс, или не и все още се опитва да хване самолет и да му го покаже. “Демокрацията е супер, но да е в оригиналния вид – хора без средно да не гласуват и да не псуват. Системата не работи” каза Ангелов. Той сподели, че негов приятел е предложил на хората, които имат висше – да им се даде право на два гласа. Психологът подчерта, че познава много добре политиците, защото преминават през неговите обучения. Беновска подари на Еленко Ангелов книгата с интервюто ѝ с Ахмед Доган. Водещата пожела да видят какво е казал президентът Радев като предизвикателство към Борисов.

Радев към Борисов

Румен Радев: Г-н Борисов неведнъж е заявявал, че ще се кандидатира точно та тези избори, като човек на думата и на обещанията за очаквам да си ги спази. Освен това той всеки ден почти критикува президентската институция, обвинява я в диктаторство. Ами нека излезе на тези избори, спечели ги и внесе своите демократични ценности в президентската институция!

Румен Радев: Вижте само с какви аргументи излизат – да не се стреляло по тях! Аз мисля, че е крайно време г-н Борисов да престане да използва своята партия като щит и да защити честта й, като се кандидатира за президент. След всички изговорени приказки и предизвикателства мисля, че това е логичният изход. Разчитам на подкрепата на всички българи, които истински желаят промяна.

Румен Радев: Преди 5 години Борисов се скри под полата на г-жа Цачева, сега се крие под тогата на ректора!

Харалан Александров окачестви думите на Радев като откровено заяждане. “Предизвикателството на стария вожд винаги е основание за завземане на властта. При примитивните култури излиза младият боец и призовава алфа мъжкаря да се бие с него. Същото е и при павианите. Това поведение е достойно за млада мъжка горила. Този тип поведение на бабаитстване се съхранява в модерните цивилизовани общества при по-примитивните организационни култури, каквато е културата на казармата” коментира Александров. Ангелов сподели, че това постоянната борба за териториалност. “Рептилският мозък е известен с това, че трябва да си браниш територията с кръв и на всяка цена” каза още той. Беновска пожела да бъде пуснато изказването на Борисов.

Борисов

Бойко Борисов: Ако искат с Рашков да дойдат и да изгонят хората от офисите, защото така му кефнало на някой си! А то не е някой си, а Радев. Радев го праща Минеков, Радев праща „бухалката“ си Рашков!

Рекорден срив на чуждите инвестиции и гледайте как се оправдават тези синковци – „Заради недоразумение с ЕК“. Те в ЕК не са пратени хора като вас, както ви събра Радев бе, ей, от улицата. Там са хора умни!

Надявам се да „изчегъртаме“ мъжете от ГЕРБ и най-вече да дойдат жените на власт, за да може такива самозабравили се мъже с голямо его, които са склонни да тласкат държавата към хаос, да си седят вкъщи и да си готвят те манджите!

Борбата на мъжкарите

Александров заяви, че Борисов продължава да е алфа мъжкар и цялата му стратегия е огледална на Радев – опит да го демаскулинизира и феминизира. “Очевидно му се получава и чисто политически, той е в доста по-силна позиция, тъй като е в луксозната роля на лидер на голяма и както по всички си личи непобедима политическа партия, която може да се забавлява и да се подиграва на безкрайните провали на управлението” каза политическият антрополог. Водещата сподели, че преди години е имало шеговито клипче с Плевнелиев, което го показва в ролята на човек, който си седи вкъщи, готви и плете – липса на мъжкарство. Ангелов отбеляза, че Борисов е казал на предишните президентски избори, че дори и магаре да предложат, ще бъде избрано. “Пише го на парламента – съединението прави силата. Такова поведение… това не е Шоуто на Иван и Андрей. Те го превръщат надписа в късо съединение. В името на България тия генерали да се хванат на една канадска, да го разрешат и да направят нещо полезно, защото освен сеир българският народ какво получава от това” каза психологът. “Може да се появят по кожени гащи. Няма да е справедливо, тъй като Борисов е от по-тежка категория и ще го отнесе, но онзи е чевръст – може да избяга някъде” коментира Александров. Политическия антрополог подчерта, че диалог на такова ниво е проява на тежък регрес, които се вижда и в българската общност от година и половина. Харалан Александров отбеляза, че злият клоун То добре показва ситуацията в политическия живот на страната – клоуни, които са много проклети и зли. “Подмамват те с обещания и айде в канавката” каза Ангелов. Той смята, че ако се извадят от архивите обещанията на прехода, може да стане голямо шоу.

Криене под поли и тоги

Беновска отбеляза, че вчера са заснели изявлението на Бойко Борисов след изказването на Радев, че екс-премиерът се крие под поли и тоги. “Искам да го видите на цяло, защото това е последната новина, преди утрешното събитие в 12 часа – проф. Анастас Герджиков в НДК ще ни запознае с инициативния комитет и ще открие своята кампания.

Медия: Г-н Радев, който ви предизвика, днес каза, че се криете под поли и тоги? И защо Анастас Герджиков?

Бойко Борисов: Така ли е казал? Аз се занимавам с важни неща, за духовното състояние на изпаднал в криза човек не ми се говори. А и той понеже все е под пола, все баджанаци, преди 5 години обясняваше какъв държавник съм, сега глупостите му не ми се слушат. Искам да поздравя Вежди Рашидов първо, че е много здрав! Неговата съпруга за днешната галерия, която се открива, днешната изложба, за неговото творчество. И като член на ИК на ПП ГЕРБ ни слави със своето творчество.

Медия: Защо не излязохте със свой кандидат?

Бойко Борисов: Да се върнем на въпроса. Винаги съм казвал, а и действително аз не вярвам, че Радев може да каже такива неща, но ако го е казал, той изконно не разбира какво е работил 5 години. Много пъти сте ме чували да казвам, че президентската институция е такава, че не знам защо ни питате партиите за кандидат-президенти. Вечерта след изборите, който стане президент, трябва да е президент на всички българи, нали така? Ние имахме 2-3 кандидатури, на Дончев, на Митко Николов, преди десетина дена Краси Вълчев дойде и каза, че в академичните среди се обсъжда проф. Герджиков, с който той е работил много, аз също. За университета сме правили много, знаете, заплатите на преподавателите не само в средното, но и във висшето. Много пари във фондовете за иновации, образование, наука. Вълчев може да говори с часове. Това е един човек, който би могъл да обединява нацията. Ако приемем, че е сериозно това, което казвате, защото аз не вярвам, познавам го Радев, той не е такъв смелчага, че да говори за мен, че се крия.

Илиана Беновска: Каза го!

Бойко Борисов: Не е такъв страшавел. Нали знаете какво е страшавел?

Илиана Беновска: Каза го!

Бойко Борисов: Ами значи тогава е много страшен. С Бойко Рашков са страшни действително, ние се плашим, крием се под поли, рокли, надзъртане. А той смелчагата какво му е? Само да внимава Деси какво му казва, защото там е по-друга ситуацията. Но мисля, че трябва да говорим сериозно, когато е такава темата. На нас ни трябва мир, на нас ни трябва образование, на нас като нация ни трябва смирение. Ректорът на ректорите! Ректорът, който е избран от всички ректори да ги управлява. Ректорът на Алма Матер. Какъв по-голям обединител може да се намери? Приемаме, че Радев е прав, излизаме аз и той и разделяме, дали е 60/40 или 50/50 един Господ знае, държавата на две, народа на две, мразим се, не се обичаме. Това ли е целта на президентските избори. Или търсим човек, който може в тази сложна политическа обстановка да ни събере всичките поотделно, заедно, да е еднакво отдалечен и да не се меси. Точно обратното, той през цялото време се вживява и като премиер, и като президент, и като диктатор, и като управляващ. Коя от неговите партии сега, БСП ли му е партията?

Илиана Беновска: На промяната!

Бойко Борисов: БСП или не? Защото БСП казва, че подкрепя, но не видях нейното ръководство в инициативния комитет.

Медия: Кога ще бъде учреден инициативния комитет? Имате ли амбиция да спечелите тези избори от гледна точка на партийния ви интерес и това ли е човекът, с който ще го направите?

Бойко Борисов: Мен ме интересуват парламентарните избори. Социологията засега е добра, структурите са ни добри, така че се надявам да сме първа политическа сила. А на другите избори, президентските, симпатизантите, членовете на ГЕРБ, а и много други хора ще предпочетат един умен, красив, образован, спокоен, нормален, добър човек пред диктатор.

Илиана Беновска: Вицепрезидентът на ГЕРБ ли ще е?

Медия: Казахте, че в последния момент ще обявите кандидата си, може ли да се очаква изненада от вас?

Бойко Борисов: Не, ще го подкрепим със сигурност. Говорихме, ИК с радост разбра за тази номинация, за този учредителен комитет. В него има и хора от ГЕРБ наравно с много други. Нашите симпатизанти мисля, че ще подкрепят г-н Герджиков.

Илиана Беновска: Вицепрезидентът от ГЕРБ ли ще бъде?

Бойко Борисов: Не, вицепрезидентът ще си е избран лично от г-н Герджиков. Ние помагаме с каквото можем. Ние си гледаме парламентарните избори и помагаме, защото заради партиите, които излъчи Румен Радев, заради тези, бих казал половин милиард изхарчи за избори! Половин милиард в тази криза и нямаме правителство, заради неговата омраза, разделение! Така че пожелавам успех на г-н Герджиков, на неговото вице, което и да е то, ще научим в неделя. И оттам нататък „страшните страшавели“, които ни страхуват, те след това ще дойдат на нашия терен, да видим при коя партия. Това е политическият живот.

Илиана Беновска: Веднага започнаха атаките срещу Герджиков!

Медия: Вярно ли е, че сте се предали с тази номинация?

Бойко Борисов: На кого съм се предал?

Медия: Че не излъчихте свой кандидат!

Бойко Борисов: А коя партия досега излъчи? БСП има ли кандидат за президент? Не! Корнелия Нинова къде е като лидер? ИТН и Слави Трифонов излъчиха ли кандидат? Не! Христо Иванов, Атанасов, „Да, България“ излъчиха ли? Не!

Илиана Беновска: „Възраждане“ излъчиха!

Вежди Рашидов: Има нещо простичко, България има нужда от умен човек.

Бойко Борисов: Единият вика Борисов да се оттегли, за да можем да работим с ГЕРБ, другият вика Борисов да се яви за президент. Аз не знам на кого да угодя. И сега като гледат, че пак ГЕРБ е първа, че ние сме единствената системна, разумна партия се чудят какво да направят.

Илиана Беновска: Ама веднага започнаха да атакуват проф. Герджиков, искат му оставката!

Бойко Борисов: Те друго не могат. Те 6 месеца показаха, че друго не могат. Спад във всяко едно отношение, чудовищна инфлация, цените летят нагоре. Тежка им е съдбата на тези, които ще управляват ноември, декември, януари и февруари. Тежка съдба ще имат. Майка ми викаше – с черен повой са повити като бебета. Защото това, което направиха в момента, няма оправяне няколко години. Спиране на фондове, отлив на инвестиции. 63,7% по-малко чуждестранни инвестиции. Ръст на корупцията означава това по думите на самия Радев. И Бойко Рашков забраниха хората да ходят да гледат кораба. 10 дена, екологична катастрофа, защото аз като гледам вълните как обливат кораба, вече отдолу тече. Сигурен съм. Забраниха ви да ходите да гледате. Забраниха ви! Младен Маринов каза – досега да си ни накарал в жива верига и с кофи да сте го изнесли този кораб. Това е.

Медия: Защо все пак не издигнахте Томислав Дончев?

Илиана Беновска: А защо не издигна Екатерина Захариева, що за въпрос?

Бойко Борисов: Защото президентската длъжност не е партийна длъжност. Президентската длъжност е да обединява нацията.

Медия: А на предните избори?

Бойко Борисов: Кои предни избори?

Медия: Цецка Цачева!

Бойко Борисов: Какво Цецка Цачева?

Медия: Партийна личност е.

Бойко Борисов: Е, и? А на по-предишните кой издигна БСП. Хайде да се върнем 90-та година с Тодор Живков тогава. Разбирам, че ви е яд, разбирам, че са вбесени вашите шефове от кандидатурата на Герджиков. Изведнъж Радев както беше сам, сега ще загуби, защото хората 100 пъти ще предпочетат умен, ерудиран, образован, въобще няма сравнение. Неговата игра каква е – да се бият двама генерали и да разделят народа, а през това време да фалира държавата. Аз не го желая, Банкя ми е по-хубаво, по-харесвам от Калина, неговите басейни и палати в които живеят.

Илиана Беновска: Ще дойдете ли в неделя на инициативния комитет на проф. Герджиков?

Бойко Борисов: Не.

Илиана Беновска: Кой ще дойде от ГЕРБ?

Бойко Борисов: Който си покани!

Вежди Рашидов: Аз ще дойда.

Илиана Беновска: А връщате ли г-н Рашидов в политиката?

Бойко Борисов: Ама вие започвате да ме дразните, за съжаление!

Илиана Беновска: Няма защо да Ви дразня!

Бойко Борисов: Г-н Рашидов беше издигнат преди 1 месец в ИК на ГЕРБ.

Илиана Беновска: Но се отказа от предишните парламентарни избори.

Бойко Борисов: Той не може да прави и галерия, и изложба, и с мен да управлява партия, и да ходи да седи там с Корнела на първия ред. Той е одухотворен човек, ако иска водач – веднага!

Илиана Беновска: Той каза, че Вие трябва да кажете връщате ли го.

Медия: Ако кандидатурата идва от ваша страна, кажете как стигнахте до нея, Вие ще влезете ли в инициативния комитет, кой ще влезе?

Вежди Рашидов: Той е шефът, той ще каже.

Бойко Борисов: Той е шефът. Шегувам се, нека в слушалките да им говорят редакторите да се вбесяват.

Илиана Беновска: На някои не ни говорят, не на всички!

Бойко Борисов: Леле как ги е яд!

Харизмата на Борисов и Радев?

Харалан Александров и Еленко Ангелов коментираха, че актьор не може да го изиграе така добре това. “Това е стихията на този човек – Борисов. Той просто е обграден от влюбени журналисти и се отдава на своята харизма” каза Александров. Беновска попита политическият антрополог дали на Радев също не му се отдава. Александров подчерта, че Радев е решителен, устремен, отстъпчив – много добър войник и затова е превърнал политиката в бойно поле. “Имам усещането, че той заучава много умело тези реплики, които произвежда, но нямам чувството, че ражда собствени мисли, докато Борисов едва ги удържа. То се лее от него този асоциативен поток” коментира политическият антрополог. Беновска попита Александров дали не е влюбен. Ангелов смята, че са обективни и сподели, че Борисов владее естествено невролингвистичното програмиране. “Ако се държи малко по-естествено, малко по-народно, генерал Радев ще има много повече успехи. С тази патетичност, с която изнася речите бавно – губи. Малко да смени ПР-ите – мой съвет” каза психологът.

На какво учи политиците Еленко Ангелов?

“Ти обучаваш политиците – какво ги учиш?” попита Беновска. “Най-вече как да не треперят пред тебе, когато им подхвърляш ябълки. О, да. Аз имам да те черпя. Аз пари изкарвам от това нещо” сподели Еленко Ангелов. Харалан Александров смята, че Беновска е влязла в по-омиротворена фаза и хората сами си взимат ябълките. Илиана Беновска обясни, че ѝ е малко мястото в студиото и подхвърли на Еленко Ангелов здрава българска червена ябълка. “Не всеки може да бъде алфа. Безспорно и г-н Радев и г-н Борисов са си алфи, но не може всеки да бъде. С-класата си е с-класа. Това е положението” каза Ангелов. Политическият антрополог заключи, че при Радев става въпрос за много тренирано и дисциплинирано присъствие, а при Борисов е първична стихия, комбинирана със забележителна интелигентност. “Неговият ум държи изключително сложна картина и неслучайно е най-успешният политик, но това, от което имаме нужда е отвъд политическата импровизация” смята Александров. “И двамата са пичове. Говорим си народно. Една идея г-н Радев да вземе това народното държание, байтошовото на г-н Борисов – да седнат на една маса и наистина да се разберат в името на България” призова Ангелов. Александров коментира, че обстоятелствата така са се стекли, че двамата са се оказали в неизбежен конфликт. “Вие сте в един отбор. Какво се състезавате? Отборът се казва България” подчерта психологът.

Ахмед Доган

Беновска добави, че не трябва да се забравя още един велик мъж – Ахмед Доган. “Кой избра Радев? ДПС на втори тур” каза Беновска. “Кой ще избере сега ДПС? Анастас Герджиков или Радев? Те заявиха категорично, че Радев не е техен” попита Беновска. Харалан Александров отбеляза, че Илхан Кючюк току-що е влязъл в студиото на Радио К2 и може би въпросът трябва да е към него. Политическият антрополог подчерта, че ДПС е ключов оператор на политическата сцена, автентичен изразител на нагласите на голяма част от общността и няма съмнение, че тази общност е много разтревожена и притеснена поради радикализацията и противопоставянето. “Не е просто политика на ДПС да обвинява служебното правителство и персонално президента Радев в натиск, най-вече Бойко Рашков. Това е истинска тревога, която хората изпитват по силата на това, че имат много дълбока травма от бруталната репресия от войните на възродителния процес” коментира Александров. Той добави, че младите хора също са притеснени и травматичната идентичност се възпроизвежда в поколенията, което означава, че има още много приобщаваща работа за вършене. “Кой ще избере ДПС? Радев или Герджиков” отново попита Беновска. Политическият антрополог отговори, че този, който е носител на мира, ще ги избере – между Радев и Герджиков със сигурност ще е Герджиков. “Избягвам да говоря от името на хората. Това е запазена марка на популистите, най-вече на Мая Манолова. Винаги знае какво мислят хората, аз не знам” подчерта Александров.

“Ако мога да пресея неща, които знам и надали скоро ще споделя – според мен ДПС ще се обедини с ГЕРБ, защото са много заедно, икономически обвързани в почти целия бизнес в България” каза Ангелов.

Проф. Анастас Герджиков

“Харизматичен ли е проф. Анастас Герджиков?” попита Беновска. Еленко Ангелов отговори, че проф. Герджиков има харизмата на уважаван преподавател, безспорен авторитет, но не го вижда като политик. “Той няма нищо общо с оперението и рептилоидното поведение” подчерта психологът. Беновска отбеляза, че и Жельо Желев е бил много благ. Ангелов каза, че политиката в момента е за алигатори, а проф. Герджиков е много далеч от това поведение. “Много по-висша форма на революцията” включи се Александров. “Най-любимият ми цитат, който се приписва на принц Гаутама е – когато разбереш този свят, ще паднеш по гръб и смехът ти ще стигне до небесата. Пинк Флойд го изпяха прекрасно – всичко е съвършено в тоя свят. Еклипс. Всичко е в хармония, но слънцето е затъмнено от луната и няма тъмна страна на луната” каза Ангелов. “Докога ние ще живеем в затъмнение?” попита Беновска. Александров каза, че ще е така, докато не изберем светлината и това е колективен избор.

Слави Трифонов

“Много хора избраха Слави Трифонов. Той светлината ли беше?” попита водещата. “Съвсем сигурно е, че е един от носителите на конфликта” каза политическият антрополог. “Аз съм и аз и рад. Господар съм и съм роб. Демон твой съм и твой съм Бог” изпя Еленко Ангелов. Харалан Александров смята, че когато хората се уморят от разрушителното поведение и започнат да се оглеждат за нещо различно от рептилоиди, най-вероятно е да изберат по-висока форма на еволюция. Ангелов предложи на Беновска да събере двамата генерали Радев и Борисов и да си стиснат ръцете. Беновска каза, че ѝ е забранен достъпът до президентството и не е влизала там 5 години, защото му е подхвърлила ябълка. Александров коментира, че територията на публичните изяви на президента е много контролирана, за разлика от Борисов, който копнее да се среща в групата. “Поведението им е като на хронични мастурбатори и двамата. Г-н Радев и г-н Борисов се държат точно така” каза Еленко Ангелов.

Кой ще победи?

“Кой ще победи – Борисов или Радев? Битката е символична” попита Беновска. Харалан Александров отговори, че те се движат в различни плоскости и досега Радев е изглеждал като безспорен победител, тъй като цялата държава е в неговите ръце, тъмната вълна е духала в неговите платна, но Борисов владее техники, които превръщат целеустремеността на врага в негова слабост. “Победата ще е беда за народа ни. По-беда. Чисто комарджийски г-н Радев ще спечели. Не защото имам каквито и да е симпатии. Правя прогноза” каза Ангелов и добави – “Вълкът от Уолстрийт бледнее пред сокола от Сараите”.

Така завърши разговорът между Харалан Александров, Еленко Ангелов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 2-ри октомври 2021 година.

Pin It on Pinterest