Политика

Гуцанов за „Боташ“: Какъв е смисълът да вземаме по-скъп руски газ през посредници, вместо да действаме открито и да падне цената

Европейската комисия разследва договора с турската компания, в ущърб ли е на ЕС, попита Драгомир Стойнев

„Ако искаме действително да бъде предоговорен договорът с „Боташ“, не може само „Булгаргаз“ да води тези сложни разговори. Тук трябва да се намесят Министерски съвет и Министерството на енергетиката.“ Това заяви председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов по време на изслушването на министъра на енергетиката в парламента по темата. 

По думите му временната комисия по казуса „Боташ“ в 49-ото Народно събрание е свършила действително сериозна работа и оттук нататък трябва да се произнесат компетентните органи. 

От парламентарната трибуна Гуцанов изрази притеснение и относно изнесената от министър Малинов информация за тежкото финансово състояние на „Булгаргаз“. „Това е нещо, което, за съжаление, от БСП предсказахме. Трябва да се положат всички усилия да не се стигне до по-лоши финансови резултати на дружеството“, посочи той. 

Според него в момента не може да се говори за никаква диверсификация в енергетиката. „Ние получаваме 1 млрд. куб. м газ повече, отколкото ползваме, но на много по-високи цени и отново руски. Какъв е смисълът да се минава през посредници, да се правим на по-католици от папата и накрая да вземаме по-скъп газ от същия доставчик? По-добре е да се действа открито и да падне цената за домакинствата, отколкото това, което се прави“, коментира Борислав Гуцанов. 

Социалистът припомни, че преди седмица БСП е предложила да се спре продажбата на оборудването на АЕЦ „Белене“, за да се проучи дали то не може да бъде използвано за проблемния VI-и блок в АЕЦ „Козлодуй“ и действително да се види дали не може да стартира проектът „Белене“. 

„Ето това биха били реални действия за диверсификация – по-евтин газ, реални доставки от други места, нови ядрени мощности на реални цени и използване на всички налични възможности за производство на електроенергия. Тогава ще има истинска полза за българската енергетика, за икономиката и за българските граждани. Другото е имитация“, заключи Гуцанов. 

В хода на изслушването председателят на парламентарната група на социалистите попита колко са получените количества газ от „Боташ“, за които България плаща всеки ден по 486 хил. долара, независимо дали ги използва или не, но така и не получи тази информация от министъра на енергетиката. 

Заместник-председателят на Народното събрание Драгомир Стойнев изрази удовлетворение от предприетите стъпки за предоговаряне на договора с турската компания, в който по думите му има много притеснителни клаузи. Но припомни, че преди половин година Европейската комисия е започнала разследване дали той не е сключен в ущърб на страните членки на ЕС, по което обаче все още няма публична информация.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest