Политика

Гуцанов: Комисията в НС дава на прокуратурата скандалния договор “Боташ“, сключен от служебния кабинет на Радев

Парламентарната комисия за „Боташ“, създадена по настояване на БСП, дава на прокуратурата всички документи по скандалния договор, както и отговорните лица от служебното правителство, в това число и ръководството на „Булгаргаз“.

Решихме го на последното заседание на комисията“.

Това заяви народният представител от „БСП за България“ и организационен секретар на социалистическата партия Борислав Гуцанов в предаването „Лице в лице“ на bTV.

Борислав Гуцанов посочи фактите: „Договорът са „Боташ“ е за 1.850 милиарда кубика. Тези с Гърция и Азърбейджан са за 2 милиарда. Сумарно стават 3.850 милиарда кубика. България ползва между 2.6 милиарда – 2.7 милиарда кубика – т.е. има милиард и сто, които са отгоре. Договорът с „Боташ“ обаче е направен така, че дали взимаш или не взимаш газ, дали я ползваш или не – ти плащаш на турската страна цената й – 486 000 долара на ден. На Гърция плащаме услугата за 5.3 евро, на Турция – за 9.2 долара. Къде го има това нещо?“, реагира народният представител от БСП.

По думите му е станало ясно, че служебният министър Росен Христов си е сложил подписа на договор, без да има правото, тъй като договорът се подписва между „Боташ“ и „Булгаргаз“. А шефът на „Булгаргаз“ се е подписал впоследствие. Договорът е съгласуван в МС за по-малко от 24 часа и то не от всички министерства, а само от 9.

Борислав Гуцанов беше категоричен: „Служебното правителство и ръководството на „Булгаргаз“ са предали и нарушили българският национален интерес“.

„Провал, може би, е най-меката дума, която можем да използваме за действията на управляващите в сектор „Енергетика“ през последните 9 месеца. Енергетиката беше последният останал сектор в областта на икономиката, който работеше и носеше сериозни приходи и възможности за държавата, докато не се намеси сглобката и не го порази и него“, коментира народният представител от БСП.

Гуцанов даде пример с ядрената централа:

„Взеха решение да подарят реакторите на Украйна. Украйна, която е във война може да строи централа, а ние не можем да го направим. Белене“ щеше да струва на България 5 млрд. евро. В годините анализатори и псевдофизици говореха, че това е безумна цена. Оказа се, че с цените на електричеството през последните години тя щеше да се изплати за 4 години. В същото време се откриват площадки за 7 и 8 блок на Козлодуй по една американска технология IP 1000, която ще струва на България 30 млрд. долара. Някаква разлика да виждате?“, обърна се към водещата Борислав Гуцанов.

На второ място той акцентира върху технологията: „По такава технология Великобритания отказва да построи ядрена централа. Няма друга европейска държава, която да е съгласна. Няма друга централа, която да работи в света. Управляващите в експериментална площадка ли превръщат България?“, реагира социалистът.

По думите на Гуцанов същото е  5 блок на АЕЦ“ Козлодуй“. „Не се направи ремонтът на 5 блок на Козлодуй и той остана да се зарежда със старо ядрено гориво. Защо? Защото „Уестингхаус“ има възможност да зарежда такова гориво. Но „Уестингхауз, първо е по друга технология, която има 48 касети, а не съвременните 42, което означава, че за едно зареждане, което е 10 годишен-срок България губи 750 милиона евро. Това малко пари ли са?“, попита Гуцанов и постави още един проблемен въпрос:

„Каква е тази дерогация – един път доброволно да се откажем от разрешеното ни от ЕК и втори път – да взимаме отново руска газ, но през посредници от други държави, на по-скъпа цена“, посочи Гуцанов като даде примери с Гърция и Азърбейджан.

За предстоящия кабинет: „Главчев е ярка политическа фигура и това веднага поставя голяма въпросителна – няма как той да не изпълнява решенията на ГЕРБ и Борисов“, каза социалистът.

„БСП е във форма да участва в предстоящите предсрочни избори и ние го показахме на местните избори. Единствено ние и ДПС вдигнахме резултата – ние от 57 кмета, знаете, направихме 72“, заяви организационният секретар на БСП в разговора за предстоящите избори.

За „Бузлуджанци“: В БСП винаги е имало вътрешни движения, нашата партия неслучайно е на 130 години. Няма нищо страшно, ние трябва да се вслушваме в различните сигнали. Но, това което ме притеснява при „Бузлуджанци“ е, че на сбирката им в НДК имаше много хора, които отдавна нямат нищо общо с БСП. Нещо повече – които работят доста усилено срещу БСП, част от тях повече отколкото ГЕРБ работи срещу БСП. Мая Манолова, Костадин Паскалев сериозно се раздадоха срещу БСП. А когато се прави вътрешно движение – то трябва да е от членове на БСП, от социалисти“, заключи Борислав Гуцанов.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest