ГЕРБ „закичи“ с двуметрови мартеници четири населени места

Общинските съветници от ГЕРБ ще даряват ежемесечно увеличението на заплатите си

Общинските съветици от ПП ГЕРБ ще даряват средствата от гласуваното миналия месец увеличение на възнагражденията за работа в комисии и заседания на Общински съвет-Русе. Това стана ясно днес на пресконференция, в която участваха Наталия Кръстева, Алисе Муртезова и Евгени Игнатов.

Първата инициатива, която вече стартира е изработването и предоставянето на красиви близо двуметрови фигури на Пижо и Пенда, които ще радват жителите на част от малките населени места за един от най-българските празници, какъвто несъмнено е 1 март. „Мартениците вече са поставени в центъра на град Мартен, селата Басарбово, Бъзън и Ново село. По този начин ще зарадваме жителите на едни от най-големите населени места в общината, ще създадем празнично настроение, а както знаем мартеницата е символ на здраве и дълголетие, каквото всички си пожелаваме особено в тази пандемична обстановка през последната година“, заяви Алисе Муртезова. Тя допълни, че дарителските инициативи, за които съветниците ще дават отчет пред русенци, ще продължат и през следващите месеци.

На предстоящата сесия Алисе Муртезова ще отправи питане, свързано с липсата на междуселищен транспорт по линията Русе – Силистра, което възпрепятства пътуването на учители до работното им място и те са в принудителен отпуск. За проблема тя е алармирала редица институции. „За мен е непонятно как при условие, че превозвач, който има договор с Община Русе, не го изпълнява“, заяви Муртезова.

Наталия Кръстева ще внесе свое предложение, свързано с Промяна в правилника и даването на възможност на колеги, които са поставени под задължителна изолация или карантина поради Ковид-19, да участват в заседанията дистанционно. „Приемам го като наша кауза, тъй като ние бяхме радетели за онлайн провеждане на сесии и заседания на постоянни комисии още от месец април“, заяви Кръстева. Тя представи и още две питания на свои колеги. Светлозар Симеонов ще постави въпрос за цената на таблетите, които са закупени от администрацията за ползване от ОбС, която според него е завишена. Проф. Михаил Илиев ще внесе питане до кмета за сигнал, поучен на имейлите на общинските съветници и редица български и европейски институции, свързан с отправени обвинения за злоупотреби с обществената поръчка на Община Русе за доставка на нови тролейбуси с европейско финансиране.

Общинският съветник Евгени Игнатов също ще внесе свое предложение, свързано с промени на Наредбата за финансово подпомагане на русенски спортни клубове и спортни дейности. Този документ касае бъдещето развитие на спорта в Русе. „Нееднократно съм апелирал да се изработи стратегия, но моите призиви през последната година и половина не се случват. Промяната в наредбата действително се налага. Не лобирам за един или друг спорт, аз съм общински съветник пети мандат и съм предложил промени, които ще бъдат от полза за всички“, заяви Игнатов.

На пресконференцията стана ясно още, че съветниците от ПП ГЕРБ няма да подкрепят предлаганото от общинска администрация увеличение на таксите за гробищни паркове.

Pin It on Pinterest