ГЕРБ-Оборище: Над 200 от сградите в района могат да се възползват от програмата „Културно наследство“ на СО

Над 200 от сградите в район „Оборище“ в София могат да се възползват от програма „Културно наследство“ на Столична община.

Това заяви по време на среща, организирана от районната структура на ГЕРБ, главният архитект на София Здравко Здравков. Той добави, че сградите на територията на столицата, които попадат в обхвата на програмата, са над 1200.

Общинският съветник Силвия Христова, председател на комисията по Устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика, сподели подробности за програмата. Целта й е да подпомогне и насърчи собствениците за опазване на недвижимите културни ценности.

Програмата се финансира от бюджета на Столична община. Планираните средства за нея през 2019 година са 300 000 лева.

Право да кандидатстват за финансиране по програмата имат имоти частна, общинска и държавна собственост-съсобствени имоти и етажна собственост. Максималният размер на един проект ще е до 75 хил. лв, уточни Силвия Христова. По думите й собствениците на сгради ще бъдат подпомогнати не само финансово, но и логистично. Тя добави, че има редица примери в Европа, които показват как общините създават механизми, чрез които да подпомогнат собствениците на сгради паметници на културата.

В дискусията на тема „Културното наследство“ участваха още Малина Едрева – председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в СОС и председател на Групата на ГЕРБ в местния парламент, районният ръководител на ГЕРБ-Оборище Йорданка Фикирлийска, представители на районното ръководство на ГЕРБ-Оборище, общинският съветник Мита Георгиева, Петър Митев от УС на районната структура, координаторът на ПГЕРБ-Оборище Поля Михайлова, граждани, собственици на сгради – паметници на културата, домоуправители, инженери и архитекти.

Присъстващите имаха възможност да получат отговори на своите въпроси от представителите на Столична община.

Срещите на тема „Културното наследство“ продължават и в други райони на София.

Pin It on Pinterest