ГЕРБ и СДС в Ямбол: На 19 февруари почитаме и Васил Левски, и жертвите на Народния съд в областта

Две тъжни и мрачни събития от нашата история отбелязваме на 19 февруари в Ямбол.  

148 години от обесването на един от най-големите ни герои – Васил Левски. По трагично стечение на обстоятелствата в Ямбол и областта датата 19 февруари е свързана и с още едно трагично събитие. На 19 февруари 1945 година Първи състав на ямболския Народен съд осъжда на смърт и са разстреляни 72-ма видни общественици, граждани от Ямбол, Елхово и региона, между тях и кмета Стоян Митев.

Представители на ГЕРБ и СДС от Ямбол и областта организираха възпоменание в една от най-старите ямболски църкви-  храма „Св. Георги“. На възпоменанието, отслужено от отец Стоян, присъстваха Александър Стойков, Мария Славова, Нели Кадиева, Волен Дичев, Галин Костов, Димитър Иванов от ръководството на ГЕРБ, общински съветници, представители на СДС и граждани.

„И до днес не е ясно къде точно са разстреляни на 19 февруари 1945 година тези ямболци и няма място в Ямбол, където да бъдат положени цветя и почетена паметта на жертвите на комунистическия режим. Ние сме тези, които трябва да направим необходимото да не се забравят фактите и историческите личности. Да ги извадим от забвението“, каза д-р Стефан Бакърджиев. 

„Длъжници сме към паметта на тези хора и на съвременниците си, особено много сме длъжници към паметта на кмета Стоян Митев. Ямбол се превръща в град при Стоян Митев, а и до днес не сме го почели както заслужава. Управлявал най-дълго Ямбол, с най-големи заслуги и оставени материални и духовни следи след себе си.“, каза Георги Миланов, общински съветник от ПП ГЕРБ Ямбол.

„Днешното възпоменание и дата ни дава повод да кажем, че не трябва да забравяме, че в „името на народа“ тогавашната комунистическа власт е извършила много зверства и едно от най-големите е унищожаването на елита на обществото, на можещите, на инакомислещите, на градилите“, смята Станчо Стоименов от СДС.

Pin It on Pinterest