Политика

Георгиев: Терзиев да довърши започнатото от Фандъкова – законите важат за всички

Позицията на групата на ГЕРБ-СДС за незаконното строителство на язовир „Искър“ е категорична и последователно защитавана още от 2021 г., когато кметът Йорданка Фандъкова и арх. Здравков издадоха заповедите за премахване.

Заповедите бяха обжалвани и делата бяха окончателно спечелени от Столична община. След три години битки в съда имаме зад гърба си шест успешни съдебни дела, за да се стигне до справедливост и спазване на закона.

🔸 Сега г-н Васил Терзиев има задължението да организира изпълнението на заповедите, съвместно с държавните институции. Професионалното и стриктно спазване на процедурата е задължително условие, защото поведението на другата страна в тези битки досега ясно ни показва, че използват всяка една възможност за оспорване. И ще продължат да го правят.

💡 Още преди седмица по време на обсъждане на бюджет 2024 неколкократно предложихме средствата за събаряне на незаконните строежи да се увеличат поне с 50%. Изрично на две заседания аз посочих обекта на яз. “Искър” като най-скъпия и обясних, че само там ще се изхарчат 80% от предложените от Терзиев пари в бюджета за 2024 г. Това налагаше да гарантираме повече финансиране. За съжаление, кметът не ни послуша. Поради тази причина докато Общината не си възстанови от фирмата на Гайтански разноските от 2.4 млн. лева, ще е способна да възлага 5 пъти по-малко от планираните за събаряне опасни и незаконни сгради в София.

⁉️ За нас е необяснимо поведението на структурите към Министерство на земеделието, които отказаха съдействие на служители на Общината. Настояваме земеделският министър да разпореди незабавна проверка за случилото се в Югозападното горско предприятие. Обяснения очакваме и от кмета Васил Терзиев – каква предварителна организация е направил за премахването на обекта. И министърът, и кметът дължат отговори как се стигна до тази пародийна ситуация.

📷 Сайт на Столична община

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest