Георги Свиленски: Субсидиите са пореден пример, че ГЕРБ легализират корупцията със закони

Премиерът разиграва и партиите, и обществото, за да замъгли това, което върши самият той

„Темата със субсидиите е пореден пример, че ГЕРБ легализират корупцията със закони. Те искат да я узаконят в закон, където  ще кажат, че партиите ще могат да бъдат финансирани от фирмите. Политиците пред кой ще бъдат отговорни – дали пред избирателите, или пред тези, които носят пари в централите?” Това попита зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски пред БНТ.  Той коментира, че още преди две седмици БСП са поканили  всички политически сили за разговор как да бъде финансирана политическата система. „Всички отказаха, освен ДПС, но те искаха 0 лв субсидия и корпоративно финансиране. Надявам се да не се навреди на политическата система и да не се допусне частното финансиране“, каза Свиленски, като допълни, че БСП има позиция от години как да се финансират партиите. „Борисов един ден се събуди ядосан от нещо и предложи 1 лв субсидия, която много бързо се придвижи към гласуване. В този ден, в който предложи субсидията да стане 1 лв, правителството тегли 400 млн. лв. заем. Премиерът разиграва и партиите, и обществото,  за да замъгли това, което върши самият той”, категоричен бе народният представител.

„Всяка партия, която има активна дейност, се нуждае от субсидия. Парите, които се отпускат на партиите, са предназначени за дейност, а не да се държат на влог и да се печели от лихви”, заяви Свиленски, като коментира, че ГЕРБ е единствената партия, която няма нужда от държавно финансиране. „Целта на фрапиращото намаляване на субсидиите е да се удари опозицията”, поясни народният представител.

„Днес доскорошният вицепремиер и участващ в управлението Валери Симеонов разказа, че бизнесът е притиснат от сегашното правителство. Той си го каза – те натискат и рекетират фирмите”, заяви социалистът. Той подчерта, че този въпрос е много сериозен. „Българският народ трябва да избере какви политици иска да го управляват  – дали зависими от бизнеса, или от избирателите”, завърши Георги Свиленски, като допълни, че партийните субсидии са най-контролираният разход в държавата.  

Pin It on Pinterest