Георги Свиленски: Председателят на партията избира екипа, с който да работи

„Председателят на партията избира екипа, с който да работи“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски в сутрешния блок на Бтв.

Той подчерта, че на Конгреса ясно е било заявено от делегатите, че трябва да има промени в управлението на партията, в Изпълнителното бюро и какви хора ще провеждат политиките, с оглед и предстоящите местни избори и отваряне на партията. „След голямата подкрепа, която председателят на БСП получи на Конгреса, вчера получи такава и от Националния съвет, именно с предложението й за освобождаване на Валери Жаблянов от ИБ и включването на седем нови членове“, каза още той. Като аргументи за това решение, Нинова е посочила липса на екипност в работата на бюрото, отсъствието на Жаблянов от ПАСЕ, където са били взети важни решения, както и забележки по дейността му като председател на Комисията по идейните въпроси и подготовката на конгресните документи. „На този пленум бяха отхвърлени всички спекулации относно финансите на партията –  че били откраднати парите. Напротив, на членовете на НС на БСП бяха представени абсолютно всички финансови документи, справки и отчети. Касата на БСП не е пълна и не трябва да бъде. Това е политическа партия, която със субсидията си трябва да извършва конкретна дейност в конкретен период от време“, подчерта Свиленски. Той отхвърли твърдението, че решението за освобождаването на Жаблянов е взето еднолично, защото Изпълнителното бюро се състои от 21 човека, а Националният съвет от 185 човека – всички решения се вземат с мнозинство. „По устав председателят може да посочи хората, но Националният съвет трябва да ги избере“, уточни той.

По повод дебатите за субсидиите на партиите, народният представител подчерта, че тази седмица се очакват преговори по покана на управляващата коалиция. „Нашата позиция е, че субсидията не може и не трябва да бъде 1 лв., но трябва да бъде намалена така, че да позволи нормалното функциониране на всички политически партии. БСП ще изпълни закона така, както е приет от управляващите – до 2021 г. на вноски да бъдат възстановени парите в държавния бюджет“, заяви Свиленски. Той подчерта, че БСП използва парите за реална дейност – не ги държи на сметка, откъдето да печели от лихви и когато й ги поискат, да ги върне. „А лихвите кой ги връща, не е ясно“, коментира още той. 

Pin It on Pinterest