Георги Свиленски: Парламентът трябва да работи с грижа за хората, а не с грижа за политическите партии

Ако изборът на президента за трети мандат е БСП, в рамките на 2-3 дни ще бъде свикан Националният съвет и ще решим какво ще правим с мандата

„БСП не блокира работата на Народното събрание. Вчера се въздържахме при дневния ред, защото още на Председателския съвет поставихме въпросите, които трябва да се гледат в българския парламент. Ние, като парламентарна група, сме внесли предложения за актуализация на бюджета, за социални закони – тези неща не бяха включени. След като българското Народно събрание счита, че е приоритет да гледа Изборния кодекс и комисии, от които нищо за никого няма да произтече, ние дадохме сигнал, че тези закони трябва да бъдат гледани. И те следобед в Комисия бяха включени за разглеждане.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Георги Свиленски в ефира на БТВ.

Той добави, че по този начин левицата иска да покаже, че парламентът трябва да работи с грижа за хората, а не с грижа за политическите партии.

В предаването “Тази сутрин“ Свиленски бе категоричен, че относно партийната субсидия левицата има категорична и последователна позиция от поне 5 години.

„За Изборния кодекс сме заявили нашите вътрешни предложения и част от тях са приети, тъй като съвпадат с предложенията на “Има такъв народ“/ИТН/. Проблем няма, но активната регистрация – нещо, срещу което всички българи протестираха, бе отхвърлена“, коментира още социалистът.

Георги Свиленски направи пояснения върху изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, че в програмата на парламента има лобистки текстове: „Тези комисии, които се надпреварват пред деловодството, новоизлюпилите се парламентарни партии, вероятно имат интереси, които не са в интерес на българското общество.“

„В нашите предизборни документи сме заявили, че сме “за“ закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура поради резултатите, които са дали през годините. 10 години тези органи функционират. Тези, които са внесли този законопроект, предполагам, че са направили своите консултации, така че е нормално в момента управляващите да са против“, каза още Свиленски.

Относно връчването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента, Георги Свиленски заяви: „Ако изборът му е БСП, в най-кратък срок – в рамките на 2-3 дни, ще бъде свикан Националният съвет на БСП и ще решим какво ще правим с мандата. Не се обсъждат имена за министър-председател и за министри, кадри и потенциал БСП имат за такова нещо, тъй като ние сме партия на 130 години и с всяко участие в парламентарни избори, участваме с идеята да бъдем победители и управляващи, а не опозиция и губещи“, категоричен бе социалистът.

По повод руската ваксина „Спутник V“, той заяви: „Тя се използва в над 40 страни и не знам каква връзка може да има с шпионския скандал. Въпрос на политическа отговорност е на тези, които ни управляват, дали искат гражданите, които са им възложили управлението, да бъдат ваксинирани, или искат да чакат по опашки в “зелени коридори“.

„За съжаление у тези, които казваха, че искат да сменят модела „Борисов“, вече не виждам такава воля. По-скоро искат той да продължи, виждам воля този модел да продължава да се окопава по-дълбоко в политическата система“, коментира депутатът.

Свиленски бе категоричен, че промени в Изборния кодекс трябва да има: „Трябва да бъдат изчистени “мъртвите души“, трябва да бъде въведено машинното гласуване и да бъде разрешено видеонаблюдението в секциите след приключване на изборния ден.“  

Pin It on Pinterest