Георги Свиленски: БСП ще направи всичко възможно България да има редовно правителство

Политиците трябва да си свършим работата да не караме гражданите да гласуват трети път за парламент тази година 

„Българските граждани свършиха своя ангажимент – два пъти през годината ги накарахме да отидат да гласуват и те излъчиха почти идентични парламенти. Оттук нататък е работа на политиците да направят така, че да не отиват българските граждани в рамките на една година три или четири пъти на парламентарни избори, тъй като вероятно резултатите отново ще бъдат идентични. Няма да се случи нещо много по-различно, хората вероятно ще бъдат същите и пак ще трябва да водим тези разговори, само че вече в много по-тежка ситуация.“ Това каза заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски в предаването „Лице в лице“ по бТВ. 

Той припомни, че през последните месеци БСП е подходила много отговорно към процеса на съставяне на правителство, като е провела ползотворни разговори с ИТН по секторни политики и е постигнала съгласие по голяма част от своите приоритетите.

„На база програма – това, с което ходихме пред избирателите – сме постигнали съгласие. Оттук остава една малка крачка – партиите да загърбят своето его в името на това България да има редовно правителство. БСП ще продължи именно с тази отговорна политика – да не слагаме някакви линии, които предварително да саботират каквито и да е разговори“, посочи Свиленски.

На въпрос кой очаква да получи третия мандат, Георги Свиленски заяви, че без да се меси в работата на президента, логиката показва,че той трябва да бъде връчен на третата политическа сила – БСП.

„Готови сме да направим всичко възможно България да има редовно правителство. Ако другите партии са наистина отговорни и държат на предизборните си обещания, че искат да променят модела, че искат да реформират съдебната система, няма как да не ни подкрепят. Всичко друго е  заблуждаване на техните избиратели“, коментира социалистът.

По неговите думи се вижда желание да има редовно правителство във всички партии, включително в ГЕРБ и ДПС. Според Свиленски правителство трябва да бъде излъчено от партиите на промяната, а ГЕРБ и ДПС да са отговорна опозиция.

„През последните дни имаше много емоции и остри реплики между политическите сили. Очевидно е, че всяка партия трябва да преразгледа своите позиции. Ако всеки се вгледа единствено в себе си, няма да има правителство.  И от петнадесетия опит няма да има“, каза още Георги Свиленски.

Pin It on Pinterest