Георги Свиленски: БСП се бори със задкулисието и обвързването на бизнеса с партийни интереси

БСП категорично няма да се коалира с ГЕРБ

“Решението на Националния съвет за изключването на Георги Гергов е във връзка с констатираните нарушения от него и пловдивската организация. Това е част от позицията на БСП през последните години за разграничаване от този модел, който отблъсна българите. БСП е последователна в последните четири години в борбата с този модел на задкулисие, на обвързване на бизнеса с партийни интереси”, това коментира в ефира на БНР зам.-председателят на Парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски.

Социалистът подчерта, че няма и най-малко съмнение, че Уставът е нарушен. Той допълни, че Георги Гергов е член на Националния съвет/НС/ до момента, в който висшия орган на партията – Конгресът, го смени на делегирано събрание, защото той е делегиран представител в НС: “Няма как г-н Гергов да напусне НС преди Конгресът да го е одобрил. Конгресът беше на 26-ти септември и досега не е имало друго негово заседание“.

Депутатът от левицата сложи край на спекулациите за евентуален конфликт между БСП и президента Радев. Той определи тези твърдения като внушения. 

Свиленски обясни и че с кмета на Перник не е имало противоречия, а Изпълнителното бюро на БСП се е разграничило от негови действия, които са в разрез на предизборната му програма където не е имало повишаване на данъците и закриване на културни институции.

Относно агресивното поведение и използвани обиди в последните медийни изяви на кмета на Перник, Свиленски бе категоричен, че това не са думите на Владимиров. 

„Някой говори чрез Станислав Владимиров в последно време. Следете изявите му, следете изявите му като народен представител, след това като кмет и преди да получи подкрепа от управляващите под каквато и да е форма и ще разберете кой говори чрез Станислав през медиите“, посочи Свиленски и поясни: „Аз познавам Станислав Владимиров от години, членуваме в една партия, работили сме заедно. Това не е същия човек. Кога той разбра, че “Нинова е такъв човек” – сега или само преди година, когато беше издигнат за кандидат за кмет. Тези думи са недопустими за един човек, кмет на областен град, да говори по този начин срещу който и да е от неговата партия”, изтъкна Георги Свиленски.

На въпрос за целите на левицата депутатът подчерта, че те са ясни на всички български граждани – спечелване на изборите и отстраняване на порочното управление на ГЕРБ от властта. 

Пред БНР народният представител отрече клеветите по адрес на БСП в публичното пространство. “В последните седмици се налага една лъжа за възможна коалиция между ГЕРБ и БСП. Това е меко казано лъжа, целяща обезличаване на опозициоността на БСП, обезличаване на това, че БСП е алтернативата на ГЕРБ, точно когато БСП бележи ръст в своята подкрепа”, категоричен бе той.

Свиленски припомни на слушателите, че БСП е единствената партия, която отказва да участва през всички тези години в управление с ГЕРБ и в подкрепа на ГЕРБ. “Спомняте си, че преди четири години бяхме канени да управляваме с тях. Беше предложено вицепремиерско място и председател на парламента за Корнелия Нинова. БСП отказа всички тези постове  в името на премахването на този порочен модел на управление. И сега когато четири години си водил тази битка да предадеш своите избиратели и своите идеи и да направиш коалиция с ГЕРБ е меко казано лъжа“.

Категорично по темата Свиленски подчерта още: „Това няма как да се случи и трябва всички български граждани да знаят, че такава коалиция е невъзможна. Нашата цел е възстановяване на държавността и политика в името на хората – това ГЕРБ не го правят и няма как да се коалираме с тях”.

Депутатът от БСП поясни, че левицата е подготвена за изборите и работи в режим избори 28-ми март, като целта е партията да ги спечели и да демонтира порочният модел на управление.

„Ако някой иска да обвърже потенциална загуба на дадени избори с ръководството на партията, това няма как да се случи, защото двете неща не са свързани. Мандатът на ръководството е четири години, в противен случай в Устава щеше да бъде написано, че след всеки  избор трябва да има избор на ново ръководство. Нека се съсредоточим в добро представяме на изборите и участието и отговорността на всяка една партийна организация в тях”, призова Георги Свиленски.

Pin It on Pinterest