Георги Свиленски: Борисов направи невъзможното – обедини леви и десни, за да се сложи край на това управление

Няма как рокадите в кабинета да доведат до решение на кризата, тъй като исканията на хората са за оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Докато те не бъдат получени, протестите ще продължат.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски пред БТВ.

“Борисов направи невъзможното – да обедини и леви, и десни, и млади, и стари, хора с най-различни виждания. Учудващо е упорството, с което Борисов продължава да тормози българските граждани. Може би очаква и членовете на ГЕРБ да излязат на улицата срещу него, за да подаде оставка”, коментира социалистът. Свиленски допълни, че Борисов има голям страх от служебно правителство, защото то ще проведе честни избори, а не такива, каквито прави Борисов, защото така няма да си произведе властта. Според народния представител честни избори ще има тогава, когато няма недействителни бюлетини и неизчистени списъци: “Това ще се случи, когато има машинно гласуване. Така гласът на хората ще бъде отчетен реално.”

“Защо прокуратурата не разследва сигналите срещу Борисов? Има ли значение дали си министър-председател или не, за да бъдеш разследван, ако си направил някакви нарушения?”, попита Георги Свиленски. Той подчерта, че много хора се съмняват в действията на прокуратурата, защото отказва да разследва Борисов.

Свиленски посочи, че в момента няма активен парламент и че правителството няма мнозинство. Той припомни, че промените на министрите са минали с 116 гласа, като немалка част от гласовете са било от независими депутати: “Една част от Воля не участваха, за да им дадат подкрепа. Депутатите на Воля не гласуват, за да покажат, че не са с правителството, но именно така дават подкрепа за него. ДПС управлява съвместно с ГЕРБ, но и те не искат да го афишират. В момента няма стабилно управление и е по-добре, да се отиде на избори. Такива може да има съвсем скоро – до 2 месеца. Така ще може да има стабилно правителство.”

“БСП има платформа за управление на страната. Тя е писана заедно с българските граждани. 4 месеца обикаляхме, за да разискваме “Визия за България” и тя бе приета от българското общество. ГЕРБ я критикуваха колко е била лоша, а сега се опитват да я изпълняват, но не им се получава“, каза народният представител.

Pin It on Pinterest