Георги Първанов в Бургас: Ние, които сме минали през държавното управление, сме длъжници на паметта на тракийци, дали живота си за свободата и обединението на България

Не съм против от това в Македония да градят идентичност, като искат да се нарекат македонци, ако искат и скандинавци или каквито и да е, без да влагам ирония или сарказъм, въпрос на тяхното самоуправление, но няма да се съглася някой да ни открадне историята, защото аз познавам документите.
Това каза президентът на Република България (2002-2012) Георги Първанов, автор на предговора и съавтор на книгата „Илинденско- Преображенското въстание  1903 през погледа на европейските дипломати“ по време на представянето на книгата в Бургас. 
„Това опожарено минало, както го наричам, за което са дали живота си не само революционерите, но и много невинни хора, фактите са тук, десетки хиляди са тези, които прокудени от опожарените български селища, признават го всички и ние изведнъж тепърва да спорим по това, че Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев, Лазар Маджаров и др. не са българи“, заяви Георги Първанов и уточни, че това би било кражба или отказ от национална идентичност. „Ние трябва да се преборим и с Турция и с Македония и това не е някакъв опит да спрем техния път към НАТО и ЕС. Преди повече от 10 години аз съм бранил европейското бъдеще на Македония като държавен глава, аз съм ги защитавал като кандидатура в НАТО и се потвърждавам нашата готовност да им съдействаме в тази посока“, каза още Първанов.
Ние, които сме минали през политиката и държавното управление, сме длъжници на паметта на тракийци, дали живота си за свободата и обединението на България, каза още Георги Първанов.
„В книгата не се третира само темата за отношението с Македония, аз избягвам да използвам понятието „Северна“, тъй като още не съм свикнал с него“, каза още той и коментира, че Илинденско-Преображенското въстание е едно събитие в българската история, което е тясно свързано с миналото на тракийския край. „Аз съм имал честа и удоволствието в продължение на години да бъда на Петрова нива и може би да посетя голяма част от събитията в богатия исторически календар на тракийци, знам какво представлява това събитие в историческата ни памет“, добави Президентът. Първанов коментира, че обединението на македонци и тракийци с освободената част от България е национален идеал. „Друг е въпросът, че ние сега ясно формулиран идеал нямаме“, каза още Георги Първанов и посочи, че преди 100 години е нямало български вестник, който ако не ежедневно, то поне 4-5 пъти на седмицата темата на Македония да не присъства като информация или коментар.
По думите му времето, през което темата е била снета от дневния ред на българската политика, съвпада с първото правителство на Борисов. Той призова евродепутатите, от всички парламентарни сили, да си изработят една програма на националния интерес, по който няма да спорят по между си и ще отстояват заедно българските позиции.  
 
купуването и продаването на гласове е престъпление

Pin It on Pinterest