Георги Първанов: Коалицията между БСП и АБВ – по-добре късно, отколкото никога

Съюзът между БСП и АБВ е закъснял, но по-добре късно, отколкото никога, коментира в Стара Загора президентът Георги Първанов /2002-2012 г./ Снощи той представи тук книгата си „Пътуване към политиката“.

Двете формации, по-скоро ръководствата им, трябваше да изстрадат няколко тежки загуби, на моменти и тежки в морално-политически смисъл поражения, за да се върнат към онази идея, която ние реализирахме преди повече от 20 години. Имам предвид формирането на голямата лява „Коалиция за България“, което подробно съм описал в книгата. Сега тя не е толкова мащабна, но е стъпка в правилната посока и се надявам, че този път резултатите ще бъдат по-добри, подчерта той. И добави: „Мога да кажа нескромно, че с една моя среща с Корнелия Нинова през  май съм сдал начален тласък на разговорите между двете партии.“ След това е започнал оперативният диалог в хода който ръководствата на двете леви формации са се разбрали принципно и идейно. По думите на Георги Първанов към ръководството на АБН е имало предложения и от други леви формации, в това число и от новата партия на Жан Виденов, но за него този въпрос бил решен през 1996-1997 година, „преди още Корнелия да се появи на хоризонта.

Той беше изненадан, че традиционният събор на Историческа поляна ще се проведе месец по-рано – на 3 юли, а не в началото на август, както обикновено, но изтъкна, че това е силно мероприятие, независимо в какво положение е левицата и изрази надежда този път съборът да бъде важен опорен пункт, който да мотивира разочарованите леви избиратели.

Идват избори и хората ще кажат тежката си дума и ще поднесат една сложна ситуация, която повече от предния път ще изисква преговори и компромиси, и ако и този път няма правителство – по-добре да си ходим, заключи Георги Първанов.

Pin It on Pinterest