Политика

Георги Георгиев: Понякога да спреш и една глупост на кмета Васил Терзиев е успех

Да спрем решението на кмета за спиране на възстановяването на Войнишкия паметник, е голям успех.

Успех за нас като общност, която не позволи Терзиев да се подиграе с историческата ни памет и почитта към близо 3000 загинали за България войници. Тази победа обаче още не е факт. Не вярвайте какво говори Терзиев, а гледайте какви документи подписва. До момента все още няма официално обявено ново решение на кмета, а срокът за отмяната изтича в петък, 12 юли.

👏 Поздравления за колегите общински съветници от ГЕРБ-СДС, от другите политически групи в СОС, евродепутата Андрей Ковачев и десетки представители на патриотични организации и гражданското общество, които се изправиха публично срещу безумното решение на Васил Терзиев да прекрати процедурата по възстановяване на мемориала на Първи и Шести пехотен полк.

✅ Едно от най-важните решения, които съм подписвал като председател на Столичния общински съвет, е Решение №374 от 25.05.2023 г. за възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк при Първа Софийска пехотна дивизия в Балканската война 1912-1913 г., Междусъюзническата война 1913 г. и Първата световна война 1914-1918 г. В него са разписани ясно всички стъпки за възстановяване на мемориала в автентичен вид и на историческото му място. Процедурата беше обявена и с осигурено финансиране.

❗️❌ На 2 юли 2024 г. новият кмет В. Терзиев прекрати обществената поръчка с абсурдни мотиви. Благодарение на справедливия гняв на много хора, вчера г-н Терзиев бил съобщил, че ще отмени заповедта си. Това че бие отбой в случая е похвално, но ме притесняват две неща:

1️⃣ Срокът Терзиев да отмени неудачното си решение изтича на 12 юли, 2024 г. Това е законовият срок. Накратко, няма ли ново решение от Терзиев до петък, битката ще бъде изгубена и трябва да се обявява нова процедура, защото ще влезе в сила прекратяването на тази.

2️⃣ Терзиев не трябва да „оттегля заповедта си за спиране на проекта“, както пише на сайта на общината, а да „отмени решението си за прекратяване на процедура по ЗОП“. Разликата между тези две формулировки е голяма. Дано неразбирането да е обикновено невежество, а не умишлена заблуда, която ще компрометира спасяването на проекта за мемориала и ще ни вкара в съдебни саги до края на мандата на този кмет. 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest