Политика

Георги Георгиев откри паметник на юристите – спасители на българските евреи

Днес открихме паметник на юристите – спасители на българските евреи. Той се намира на площад “Възраждане”. През месец март 2023 г. се навършиха 80 години от спасяването на българските евреи от Холокоста.

✅ Преди близо година в Столичния общински съвет единодушно взехме решение за поставяне на паметника по инициатива на Асоциация на прокурорите в България и Камара на следователите в България. За мен беше чест да съм вносител на доклада, за който се обединихме всички юристи от различните партии и беше подкрепен единодушно в съвета.

🇧🇬 Пред посланика на Израел, представители на Висшия съдебен съвет, Конституционния съд, магистрати, юристи и граждани заявих, че с този акт почитаме една от най-славните страници в нашата история – но не поредната победа на българската армия, а победа на гражданското общество, предвождано от юристите и обществени фигури. Победа на хуманизма и човечността над най-голямото зло на двайсети век.

⚖️ Особена роля в тази борба заемат българските юристи. Много съдии, прокурори и други юристи в лично и професионално качество, често рискувайки позициите, които заемат, застават в защита на еврейското население, като се обявяват против антиеврейското законодателство и подготвяната депортация.

🙏 Този паметник е изява на благодарност към делото на гордия ни народ, който ни задължава днес да се противопостявяме решително на всяка проява на анситемитизъм и да реагираме решително като граждани и представители на институциите.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest