Георги Георгиев: Наказателна акция срещу София е орязването на финансирането ни по Плана за възстановяване

Георги Георгиев, нов председател на СОС, ГЕРБ, в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 25-ти септември 2021 г., заяви позиции по следните теми:

Избирането му за председател на СОС.

     „Нека да Ви честитя тази мисия и да Ви кажа, че очакванията са големи! Неочаквана беше оставката на Елен Герджиков, досегашния председател на СОС!“, поздрави своя събеседник Беновска. Той благодари и отговори, че напълно осъзнава отговорността и ще работи на още по-високи обороти. Георгиев продължи, че с групата на ГЕРБ-СДС имат доста приоритети, по които работят, защото дневният ред на града не допуска да се изпада в дребни боричкания, трябва да се решават проблемите на хората.

Кой е Георги Георгиев и как е влязъл в политиката?

     „Разкажете кой сте Вие, как влязохте в политиката и кои са Вашите качества, които гарантират просперитет на София, Вие сте все едно вицепремиер на София?“, попита Беновска. Георги Георгиев каза, че е на 35 години, работи като адвокат. По образование е юрист, завършил е с отличие СУ. Специализирал е международно търговско право в „Кингс Колидж“ Лондон. Доктор по право, преподавател в СУ. Има и частна практика като адвокат. 

   Георги Георгиев разказа, че преди 2 години е бил поканен от Йорданка Фандъкова да бъде част от обновяването на листите, защото има нужда от нови лица с нова енергия, които да продължат промяната в града. Той заяви, че отговорността е много голяма, но смята, че изборът му е бил правилен. Част е от гражданската квота. 

  Георгиев заяви: „А за качествата ми какво да кажа, преди всичко аз си изкарвам прехраната като юрист, за да се обръщат хората към мен, за да им решавам проблемите, очевидно се справям в някаква степен с тази задача. Тази юридическа експертиза и познания според мен са от ключово значение, за да може да се работи добре. Имам доста енергия и трудолюбие, които съм впрегнал, защото работата е много и искам да свършим колкото може повече!“.

Твърденията на опозицията, че избран за председател на СОС заради връзки с Борисов. Обвиненията, че е протеже на Орлин Алексиев.

     „Обвиняват Ви, че сте станал председател на СОС затова, че сте се снимал с Бойко Борисов и бяхте на поне една среща с него, която беше свързана с ПП ГЕРБ, така ли е?“, попита Беновска. Георги Георгиев отговори, че работа на опозицията е да обвинява, но те не казват нищо за успешната му работа като председател на финансовата комисия по време на ковид кризата. Били са направени две актуализации на бюджета, продължава с ударни темпове работата по Княжевския лифт и т.н. Били са изработени 4 пакета за подкрепа на малкия и среден бизнес. Но нищо от това не се изтъква от опозицията. Новият председател на СОС заяви: „Това е и най-голямото ми разочарование от политиката до момента, че вместо да се спори за решения, теза и антитеза, голяма част от опозицията си в желание за политическа изява стигат до лични нападки. Бойко Борисов е лидер на партията, съвсем нормално е да общуваме с него, съвсем нормално е и да обсъждаме с него проблемите, които имаме в София. В конкретния случай говорихме да дигитализация и за една изключителна иновация в столичния градски транспорт – възможността за закупуване на електронен билен, въведохме и безконтактни плащания с карта!“. 

    „Преди да станете председател на СОС бяхте председател на комисията по бюджет и финанси, чието председателство наследихте от предишния „тамада“ в общината Орлин Алексиев, негово протеже ли сте?“, попита Беновска. Георги Георгиев отговори, че изборните постове в една демократична държава не се наследяват. Той продължи: „Тези обвинения и спекулации отново имат за цел да неглижират моите лични качества, така че няма как да бъда нечие протеже, освен протеже на мама и на татко, които са ме отгледали и възпитали!“. Новият председател на СОС изтъкна, че за последната година са докарали над 1 милион лева повече приход на общината само от върнати оценки по сделки. Това е предизвикало недоволство сред някои негови колеги, както и сред бизнес кръгове, затова и може би има такава реакция.

      „Като казахте, че сте „протеже на мама и татко“ не мога да се въздържа от една шега, преди малко бе тук лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и той каза, че не можеше да се държиш като мъж на 30-40 години, който мама и татко го отглеждат. Вие още ли сте под крилото на мама и татко, или имате семейство?“, попита Беновска. Георгиев отговори, че не живее с родителите си още от 7-ми клас, защото е родом от Гълъбово, но е учил в Стара Загора. По-скоро има предвид, че заслугите са плод на възпитанието от страна на родителите. Георгиев добави, че е женен.

Изваждането на важни за София проекти от Плана за възстановяване и устойчивост. 

     „Цената на тока, „Топлофикация“, идва зима, това са първите проблеми, които ще се изправят пред Вас рязко!“, продължи Беновска. Георги Георгиев отговори, че цената на тока, която расте неимоверно, има пряко отношение върху разходната част на бюджета. Електротранспортът е понесъл удар от 250% поскъпване, тоест увеличаване на разхода. Тези проблеми не могат да бъдат разрешени със средствата на общинския бюджет. Затова държавата трябва да предприеме мерки и да подпомогне отраслите.

   „Знаете, че възникна спор между предишния служебен кабинет и Йорданка Фандъкова за това, че в Плана за възстановяване и устойчивост София е орязана бюджетно!“, припомни Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че в момента има само различни идеи, но план черно на бяло няма, така че не можем да разберем дали служебният кабинет се е справил. Той продължи, че е присъствал на срещата между кмета Фандъкова и служебния премиер и описа яростната реакция на столичния кмет на опитите строежът на метрото да бъде изваден от плана, което в крайна сметка е било предотвратено. 

   Георги Георгиев разказа, че е пратил въпрос да вицепремиера Пеканов за проектите за канализация на различни столични райони, като Панчарево, Горна Баня и Кремиковци, но не е получил отговор. Тогава е изпратил отворено писмо през медиите и настоява да получи отговор. До днес отговор няма. Председателят на СОС заяви: „Очевидно София е обект на наказателна акция. Очевидно обаче тази акция се разрасна и тя вече не е само срещу София, но и срещу България. Това безумие трябва да спре. Време е за здрав разум, време е да не се настройва София срещу България. Тук живеем 1,5 милиона български граждани, тук плащаме данъците си и произвеждаме около 40% от БВП. Това са огромна част от данъчните приходи, поради което не трябва да бъдат сегрегирани софиянци и да бъдат настройвани! Ние не искаме чужди пари. За нас са предвидени под 4% от Плана за възстановяване и устойчивост и парите трябва да се насочат за възстановяване от кризата. Това означава екологичен транспорт и подпомагане на онези сектори, които иначе няма да могат да оцелеят!“.

Транспортът.

   „Ще намалявате ли транспорта с оглед на това, че токът е много скъп, а и пътникопотокът е намален с 40%, това витае във въздуха?“, попита Беновска. Георги Георгиев отговори, че от избухването на ковид кризата до август тази година не е било променено нито едно разписание в градския транспорт. Цените също не са били променяни. Успели са чрез прехвърляне на средства от едно направление в друго, чрез оптимизация на разходите през изминала година, намаляване на административни разходи и т.н. През миналите две седмици са били въведени оптимизации, които засягат между 4% и 5% от маршрутите. Поставено е видеонаблюдение във всички превозни средства и на база на това са били намалени разписанията на превозни средства, които се движат празни или полупразни. Това обаче не влияе на разписанията в пиковите часове. 

Намерението да се обжалва избора му за председател на СОС.

   „Връщвам Ви към технологията на управление на общината, Вашите политически опоненти, макар че БСП Ви подкрепиха, което беше интересно, искат да обжалват решението за Вашия избор. Какво ще кажете като юрист?“, попита Беновска. Георги Георгиев отговори, че като юрист не вижда никакви проблеми. В противен случай е щял да помоли процедурата да бъде спряна. Той продължи: „Нашите колеги обжалват всичко, което могат. Кметът на „Красно село“ така обжалва програмата, с която финансиране младежките и спортинте дейности, че около 100 спортни клуба няма да получат нито лев, въпреки че ги имаме в бюджета, те са кандидатствали и трябваше да сключат договори. Всяко едно решение за преструктуриране на комисии също се обжалва!“.

   „В административния кодекс няма предвидено предварително изпълнение при такова обжалване, нали?“, попита Беновска. Георги Георгиев отговори, че има трайна практика на ВАС, че това решение не подлежи на обжалване, защото е вътрешен за административния орган. 

Отношението му към предишния председател на СОС Елен Герджиков.

   „Знаете ли притчата за синята и червената кутия? Имало един баща, който тръгнал да се прощава с живота и завещал на сина си две кутии – синя и червена. Казал му – сине, като закъсаш отвори синята кутия, като потръгнат работите – отвори червената. Когато синът закъсал, отворил синята кутия и видял надпис „и това ще мине“, като успял да се съвземе отворил червената кутия и там също пишело „и това ще мине“. Шеговито, остави ли Ви Елен Герджиков синя и червена кутия, или някаква друга паметна записка?“, попита Беновска. Георги Георгиев отговори, че много уважава Елен Герджиков и се надява да продължат да общуват и да черпи от неговия опит, диалогичност и толерантност в работата на СОС. Той добави: „В преносен смисъл не ми е оставил синя или червена кутия, но колегиалните отношения са налице, те са определящи и няма как да бъдат променени!“.

Ще бъдат ли върнати присъствените заседания на СОС?

    Георги Георгиев заяви, че има амбиция да върне присъствените заседания. Трябва обаче да се даде възможност на общинските съветници, които са възпрепятствани да присъстват, да участват в заседанията дистанционно. В момента в залата за заседания на СОС се изгражда такава система, която ще позволи „хибридно“ провеждане на заседанията и тя вероятно ще е готова в края на октомври или през ноември. Още повече, че голяма част от общинските съветници участват в листи за народни представители. „Надявам се най-късно през втората половина на ноември да се върнем на живо, имаме нужда от това, градът има нужда от това! Да имаме възможност малко по-човешки и зряло да общуваме помежду си!“, категоричен бе Георгиев.

Как ще работи с опозицията?

    „Ще намерите ли прагматични гледни точки с лидера на социалистите Калоян Паргов, и като млади хора, и като хора, загрижени за София? Ще разширите ли малко фунията на политическата сугестия, защото ГЕРБ ви обвиняват, че разширихте комисията по архитектура и благоустройство с двама членове, които са от квотата на ГЕРБ?“, попита Беновска. Георги Георгиев отговори, че това разширяване на комисията е в пълно съответствие с правилника, тоест то запазва пропорциите на отделните политически групи. Той продължи: „А иначе както с г-н Паргов, така и с председателя на групата на ДБ Грети Стефанова, така и с двамата независими общински съветници аз ще възстановя традицията на политически консултации и търсене на консенсус!“. Той припомни, че икономическите мерки за подкрепа на бизнеса са плод на съвместни усилия. Изцяло новият ред на избор на шефове на общински дружества също са плод на обща работа на съветници от различни политически сили. Новият председател на СОС заяви: „Тоест ние сме длъжни да си говорим и по важните неща здравият разум да надделява върху тесният партиен кариеризъм и желанието някой да натрупа още няколко харесвания на публикация във фейсбук, в която обяснява колко е лош този или онзи колега!“, категоричен бе председателят на СОС. Така завърши разговорът между Георги Георгиев и Илиана Беновска в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 25-ти септември 2021 г.    

Pin It on Pinterest