Гечев: Правителството закъсня с мерките. Докато премиерът чака, европейските страни действат

Правителството е реализирало едва 2% от средствата, предвидени за малки и средни фирми

„Схемата 60/40, предложена от управляващите, беше най-ниската държавна помощ в Европа. Първите три-четири месеца от т.нар. правителствената програма са загубени. Това правителство закъсня с мерките. Докато премиерът и правителството му чакат, европейските страни действат. Затова, от това чакане, те са реализирали под 2 % от 500-те милиона, които бяха предвидили преди 2-3 месеца. Милиард и 800 милиона лева не са реализирали, въпреки че икономиката е в криза.“ Това заяви депутатът от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев пред БНТ.

Той подчерта, че от предложените социални и икономически мерки от правителството, левицата подкрепят единствено тези, които, макар и временни, са свързани с повишение на доходите – особено на българските пенсионери, които по думите му се намират в трагично състояни.  Гечев припомни, че първият етап от осъществяването на така наречената правителствена програма се е провалила напълно – от 28 000 фирми, подали молба, са били одобрени 800 и около 250 са получили суми около 2 милиона и половина – 3 милиона лева. А от 500 милиона, които са били за малки и средни фирми, по данни на НСИ, БНБ и Съюза на индустриалците, са усвоени между 8 и половина и 9 милиона лева.

„Хвърля ни се прах в очите с някакви суми, които звучат като колосални, но всъщност са далеч от средните европейски стандарти“, заяви Гечев. Професорът подчерта, че ако управляващите продължат да усвояват средствата както първите, българската икономика ще продължи „свободното си падане“. Той обърна внимание, че милиард и 800 милиона лева, предвидени за програми, не са били реализирани.

По отношение нуждата от здравна реформа, Гечев изтъкна, че БСП има алтернатива:  „Болниците да не бъдат търговски дружества и преминаване към система, в която финансирането зависи от реално оказани услуги  и лечението на българските граждани няма да зависи от това с какви средства разполагат те.“

„Ние, от БСП, три и година и половина в парламента всеки петък, във всяка дискусия, разобличаваме с факти липсата на политики на ГЕРБ и защо се пълнят чекмеджетата“, каза още Гечев. 

Pin It on Pinterest