Габриела Райкова: Приетото в Ялта послание за мир приема до голяма степен посланията, които АБВ отправя

Приетото в Ялта послание за мир приема до голяма степен посланията, които АБВ отправя. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Габриела Райкова, член на ръководството на АБВ-Младежи, която, заедно с колегата си Димитър Петров, участваха в 5-ия Международен Ливадийски форум в Ялта. Габриела Райкова обясни, че форумът е бил разделен на секции по тематики, като допълни, че е участвала в тази, занимаваща се с културно-образователните проекти като фактор за сближаване на народите.

„Изнесох доклад, свързан с културното ни наследство – „Фактори за развитие българо-руските отношения“. Всички знаем, че връзката ни с Русия не е от днес или вчера. Трябваше да бъдат поставени основни акценти, един от които е Черноморско-каспийския регион и възможността за културни коридори, както и самото опазване на културното наследство и ролята на мира в това, как може да бъде опазено. Неслучайно там се роди изречението – няма култура без мир и мир без култура. Двете неща са много свързани и са водещи и за нас, и за тях. България и Крим са с много ключова териториална позиция“, обясни представителят на АБВ – Младежи. Габриела Райкова допълни, че от АБВ -Младежи са инициирали преди месеци създаването на Движение за мир, което за кратко време се е разпростряло на 4 континента. Движението трябва да е международно, за да може всяка страна, която бъде член в него, да формулира необходимостта си от това, обобщи тя.

Посланието на вицепремиера на Крим Георги Мурадов е България и Русия да си останат братски народи – такива каквито винаги са били, коментира Димитър Петров, член на ръководството на АБВ-Младежи, който също взе участие в 5-ия Международен Ливадийски форум в Ялта. Димитър Петров описа Георги Мурадов като благ човек, който е добронамерен към България.

„С него обсъдихме ситуацията в България, поразпита ни. Поговорихме за това, че единствено АБВ се борим закупуването на изтребители Ф-16 – наболяла тема за момента. Нашият председател Румен Петков настоя за незабавен мораториум върху сделката. Поговорихме за двойните стандарти – аз, като европеец, не искам да бъда второ качество човек – като младеж искам да развивам България. Обсъдихме, че от АБВ единствено и последователно за отмяната на санкциите срещу Русия“, обясни представителят на АБВ-Младежи. Димитър Петров описа Крим като красив град, а местните хора като невероятни. Хората в Крим са спокойни от ситуацията, която се случва – те смятат, че влизането им в Русия ще повиши жизнения им стандарт, каза още той и обясни, че още с влизането в състава на Руската федерация пенсиите са били вдигнати.

Pin It on Pinterest