Габриел Вълков: 9-и септември е денят, в който българският народ е преборил фашизма

Бъдещето трябва да бъде социално, солидарно и справедливо, заяви председателят на МО в БСП – София в интервю за в. „Земя“

Г-н Вълков, Вие сте председател на Младежкото обединение в БСП – София. Ще се включат ли младите социалисти в честванията на 9-и септември?

Младежкото обединение в БСП – София ще се включи активно в честванията на тази голяма дата в съвременната история на България. Това е денят в който българският народ е преборил фашизмът и омразата към всеки различен у нас. Мнозина днес казват, че фашизмът е останал в миналото. Но това не е така. Той е още жив под много различни форми. Фашизмът е омразата към онзи другия, различния. Вярвам, че всъщност фашизмът е омразата към равенството. Тази омраза продължава да разкъсва нашето общество и до днес. Задачата ни като хора е да се борим с тази омраза. Всички трябва да помним онова жестоко минало и да не позволим то да се повтори. Защото бъдещето трябва да бъде социално, солидарно и справедливо, а ние младите вярваме точно в него.

Вие говорите за неравенствата, кои според Вас са най-големите неравенства на съвременния?

Най-големите неравенства идват от доходите на хората. Богатите живеят в различен свят от бедните. Когато имаш пари, можеш да си позволиш висококачествено образование, което автоматично поставя едни млади пред други. Можеш да си позволиш достъп до по- качествено здравеопазване. Можеш да ядеш по-качествена храна и цялостно да живееш един живот, изпълнен с охолство, докато други трябва да избират между хляб и лекарства. Това е основен проблем и той е проблем на държавата, защото тя не полага необходимите усилия, за да даде равен старт на всички.

До каква степен младите хора са политически ангажирани с тези неравенства?

Младите хора като цяло не са политически ангажирани и активни. Това е голям проблем, защото те трябва да са основен двигател на промяната на тези негативни тенденции. Това обаче не е тяхна вина, това е вина основно на образователната система и на политическата класа. Те не са виновни, че не знаят, някой трябва да ги научи. Ние от Младежкото обединение в БСП ще се борим да популяризираме на тези идеи, за да достигнат до максимално много млади хора. Само така ще можем да ги ангажираме политически, като им покажем, че в политиката има смисъл и чрез нея всеки може да промени света около себе си към по-добро.

Като политически активен млад човек какво е Вашето мнение за политическата обстановка у нас?

Политическата обстановка не изглежда много добре. Така наречените “партии на протеста” не можаха да осъществят така бленуваната от българския народ промяна на модела “Борисов”. Те имаха деструктивно поведение и вместо да строят мостове помежду си и да работят за благото на народа, те не спряха да мислят единствено за личните си интереси. ИТН се опитва да диктува на останалите партии в Бойко Борисовски стил какво да правят.

Липсва диалогичност, предлага се готов кабинет без да бъде обсъден с останалите 3 партии, които трябва да го подкрепят. Не е редно да се задължават партии, които имат своите избиратели да сведат глава и безропотно да подкрепят решение на друга партия. Ако го направят, с какви очи ще погледнат те после своите избиратели, които по този начин предават? Чрез диктат демокрация не се прави. Тя изисква много качества, които новите и неопитни политици нямат. Това доведе до провала на първия мандат. Когато дойде времето и президентът връчи третия мандат на БСП, като голяма партия с богат 130-годишен опит, това беше последният вариант да бъде върната стабилността в държавата. Тогава партиите на протеста започнаха да ни атакуват. На фона на това БСП беше диалогична и работеше единствено за връщане на стабилността в държавата и плавното преминаване през предстоящите кризи. Това не се разбра от нашите партньори от “партиите на протеста”. Те не мислят за проблемите на обществото, действат популистки и предизборно, но не осъзнават, че това им носи само негативи. Искаш ли да промениш България, трябва да управляваш и да взимаш тежки решения. Само с говорене не става, трябват действия, които те явно не са способни да извършат. На следващите парламентарни избори не ние, а българският народ ще бъде съдник на тези действия.

Какъв е социализмът на новото време?

Социализмът на новото време ще бъде модерен и ще работи за младите хора без да забравя възрастните. Ще продължи борбата за равенство, но не защото всички сме еднакви, а защото всеки от нас трябва да има еднакъв старт в живота. Всеки от нас трябва да има равни шансове, независимо от финансовото си положение и да може да се развива във всяка една област без да бъде ограничаван от каквото и да било. Ще продължи битката за справедливост и борбата за свободата сам да избираш и следваш мечтите си. Всъщност социализмът на бъдещето ще бъде такъв, какъвто всички ние – социалистите, решим той да бъде.

Pin It on Pinterest