Филип Попов пита ГЕРБ: Страх ли ви е от неподкупните машини?

В почти цяла Европа и в света машинното гласуване или е въведено, или предстои да бъде въведено

„Плаши ли се ГЕРБ от честни избор без възможности за манипулация? Плаши ли се ГЕРБ от неподкупните машини?“. Това попита от парламентарната трибуна секретарят на ПГ на БСП за България Филип Попов в пленарна зала. По думите му отговорът очевидно е да. Той припомни, че в България се опитваме да въведем машинното гласуване преди повече от 5-6 години – експериментално с 1000, с 3000 машини а  управляващите сега тепърва откриват недостатъците на гласуването с машините.

Филип Попов подчерта, че машинно гласуване има неоспорими преимущества – 0 процента недействителни бюлетини, a на последните парламентарни избори у нас броят им надхвърля 160 хиляди. „В почти цяла Европа и в света машинното гласуване или е въведено, или предстои да бъде въведено – Англия, Италия, Франция, Холандия, Португалия, САЩ, Русия“, подчерта той.  Социалистът заяви, че е несъстоятелен аргументът, че само 8 процента от имащите право на глас използвали машинното гласуване, тъй като машини е имало само в 3 хиляди секции от 12 хиляди секции и истинското число е 27 процента от хората, гласували в секциите, където е имало машина. „Машините излизали скъпо. Ами скъпо ще излязат, когато се наемат за 70 процента от стойността им на закупуване. Ако тези машини се закупят и се използват за 20-30 избора напред, няма да излезе скъпо“, категоричен бе той.

Попов подчерта, че всичко това се случва на фона на фрапиращо ниска избирателна активност, което е основният ни проблем. Той обясни, че това се дължи и на тежкия дефицит на доверие в България при преброяването и отчитането на гласовете.  „Когато липсва доверие в изборния процес, липсва доверие и в органите, излъчени чрез този изборен процес. Ерозира доверието и подкрепата на властта, а тя от своя страна подхожда агресивно и тоталитарно, за да се запази като власт, като първата жертва е демокрацията във всичките ѝ измерения- свобода на словото, основни права и свободи на гражданите“, заяви той.

Попов обясни, че държава, която си играе на проба грешка, на иди ми дойди ми и то с основополагащи норми, каквито са тези на изборното законодателство, не е модерна,  не е привлекателна и в никакъв случай не е правова.

Pin It on Pinterest