Филип Попов: Можем да водим прозрачни и ясни преговори с парламентарните сили за съставяне на правителство

„Ясно и категорично казахме защо няма да подкрепим този кабинет, защото по никакъв начин идеите, които Слави Трифонов нахвърли през Фейсбук, не кореспондират с нашите цели.” Това заяви социалистът Филип Попов пред БНТ.

„Ние сме честни с хората, казахме че няма да подкрепим г-н Трифонов, защото той не предложи политики или програми в нито една сфера: образование, здравеопазване, икономика. Не кореспондира с това, което се борихме 4 години. Той предложи концесиониране на магистралите и ББР да излезе на фондовата борса. ББР е създадена за подпомагане на малкия и среден бизнес, а не за да бъде закупена от олигарси. Миналият път поставихме на масата своите предложения и визия за развитието, но не получихме подкрепа. БСП бе първата партия, която беше пред президентството, когато прокуратурата нахлу там. Бяхме гласът на протестиращите в Народното събрание. БСП имаше предложения да стане част от статуквото, което няма как да се случи“, припомни Попов.

„Самочувствието ни идва от това, че „БСП за България“ е единствената политическа сила и на предходните избори, и сега, която има ясна и изпълнима програма. Ще направим опит да предложим кабинет. Можем да водим прозрачни и ясни преговори с парламентарните сили и да намерим допирни точки. Не говорим за коалиции, а за политическа дискусия. Липсата на правителство ще доведе до тежки времена в България. 

Тепърва започваме да водим реалния анализ какво доведе до това представяне на БСП на изборите – месеци наред се налагаше тезата, че БСП е партия на статуквото. Поискахме машинно гласуване за честни и прозрачни избори. Ниската избирателна активност води до делегитимация на това Народно събрание. Идеята за широка коалиция продължава да се изгражда, това е дълъг процес на консолидация на левите сили в България. Ние сме сериозна партия“, завърши Филип Попов.

Pin It on Pinterest