Филип Попов: Държането на мандата в период от една седмица би означавало оставане на власт на правителството на Борисов

Надявам се служебният кабинет, който ще направи Радев, да произведе честни и прозрачни избори

 „Решението да върнем днес мандата е отговорното решение на нашия Национален съвет, на органите на БСП. При тази ситуация, когато „новите“ партии не желаят да съставят правителство, не желаят подкрепа дори по национални приоритети за страната по отношение на здравната криза, икономическата, социалната криза. Те заявиха, че не желаят нито да получат, нито да дадат подкрепа макар и за тези приоритети, затова е безсмислено цялото това конституционно упражнение една седмица да се опитваме да съставим правителството. Този опит е с предизвестен край, но държането на мандата в период от една седмица би означавало оставане на власт на правителството на Бойко Борисов.“ Това заяви депутатът от ПГ на “БСП за България“ Филип Попов в ефира на БНТ.

„Вижда се, че нашите приоритети, а мисля, че са и на страната приоритети, именно решаването на проблемите в различните сфери, не се случват в Народното събрание. Единственият законопроект, който беше допуснат, това е преизчисляването на пенсиите и достъпът до ваксина“, обясни той  в предаването “Денят започва“.

По думите му решението на президента да даде третия мандат на левицата не е реверанс за това, че БСП го подкрепя за втори президентски мандат. „Това е нормално политическо решение, дадено на президента по Конституция“, коментира той като допълни „Надявам се служебният кабинет, който ще направи Радев, да е наистина експертен и в тези кратки два месеца да не допусне влошаване на обстановката в страната, и да произведе честни, прозрачни избори.“

„Наша принципна позиция е, че БСП не се меси в работата на другите институции, включително и на президентската“, каза още Филип Попов.

Той обясни, че в момента левицата има трима кандидати в ЦИК, на които разчита и това е решение на Изпълнителното бюро. „Разчитаме на тях, но и на цялата ЦИК като орган, който се занимава с произвеждането на следващите избори. Надяваме се на една експертност, съчетана с бързина, но тя да не е за сметка на качество“, заключи социалистът.

Pin It on Pinterest